Mijn nieuwste aankoop

Ik kocht een steen van €75,-.

VIJFENZEVENTIG EURO.

Zo veel geld geef ik zelden in één keer uit, laat staan aan een edelsteen. Begrijp me niet verkeerd, mijn huis ligt vol met steentjes, maar die collectie is gedurende de jaren stukje bij beetje verzameld. Ook zitten er veel giften tussen. Laatst nog, toen een vriend die ook elektricien is onze elektra kwam aanpakken, had hij een hele bak steentjes mee die hij van zijn moeder had gekregen. Of ik die wilde hebben. En dat wilde ik natuurlijk best!

Mijn eerste steentjes kreeg ik overigens als kind al. Mijn moeder begon zich te interesseren voor een aantal dingen die binnen het ‘spirituele hoekje’ passen: Yoga, reiki, en zo ook edelstenen. Van haar reiki-docenten leerde ze over energieën en dat verschillende edelstenen bij verschillende mensen kunnen passen. Ze leerde over krachtdieren, die een reflectie kunnen zijn van jouw persoonlijkheid. En de dingen die ze leerde, deelde ze ook met mij. Ik was echt nog klein en eerlijk gezegd ben ik vrijwel alles vergeten wat er toen verteld werd (was ik nou een hert, of toch een vogel? En was mijn moeders favoriete steen nou de hematiet of de sneeuwvlok-obsidiaan?). Maar de steentjes die we samen kochten, bij de Wijze Kater in Utrecht, die heb ik nog steeds. Er zit één specifieke amethist bij die zó perfect in mijn hand paste en zo fijn voelde, dat dat altijd mijn favoriet was. En dat is ook niet zo gek: de amethist is niet alleen de geboortesteen bij mijn sterrenbeeld (vissen), maar het is ook nog eens een steentje dat goed is voor je zelfvertrouwen en het leren volgen van je intuïtie – allebei dingen waar ik als kind best behoefte aan had.

De amethist die vroeger nog perfect in mijn hand paste

Na mijn kindertijd lag de interesse voor kristallen een poosje stil. Ik kocht en kreeg hier en daar wel eens wat, maar eigenlijk lag de verzameling maar te verstoffen. Toch heb ik alles meeverhuisd toen ik voor het eerst op een studentenkamer in Amersfoort ging wonen. En na een paar jaar bleek de interesse voor steentjes daadwerkelijk terug te komen! Ik studeerde in Utrecht en de collegezalen van Geesteswetenschappen bevinden zich allemaal in de binnenstad, dus ik liep vrijwel dagelijks een eindje door het centrum (van station naar collegezaal en terug). Zo kwam ik toch weer af en toe terug bij de Wijze Kater, waar mijn moeder me vroeger al mee naartoe nam. En in diezelfde tijd herontdekte ik ook de Tara-Boeddha Winkel hier in Amersfoort, omdat mijn huisgenootje Kiki daar ging werken. Zoals je misschien al wel begrijpt, ben ik uiteindelijk dankzij Kiki óók bij de Tara gaan werken. En daar werk ik nu, vier jaar later, nog steeds. In die tijd is mijn edelstenenverzameling enorm gegroeid; ik neem regelmatig iets kleins mee naar huis, bijvoorbeeld als we net een nieuwe levering hebben ontvangen.

Fluoriet is een beschermende en stabiliserende steen, die het zelfvertrouwen vergroot en helpt structuur te brengen in ons leven. De steen geeft inzicht in beperkende gedrags- en denkpatronen en onderdrukte gevoelens en werkt emotioneel stabiliserend. Fluoriet is een goede steen om te dragen tijdens het studeren. De steen bevordert de concentratie, zorgt voor een snelle informatieverwerking en helpt om verbanden te leggen met al aanwezige kennis. Het beschermt tegen en reinigt elektromagnetische straling (bijvoorbeeld van computers en mobiele telefoons).
De steen heeft een positieve werking op stijfheid, gewrichtsproblemen (zoals artritis) en reuma. Het is goed voor de botten en tanden en het verlicht de pijn bij gordelroos en andere zenuwpijnen. Verder heeft het een gunstige werking op de huid (bijvoorbeeld op puistjes en rimpels) en slijmvliezen, met name van de ademhalingswegen.

Beschrijving van de fluoriet op de Tara-Boeddha webshop

Zo kwam ook dat hele grote stuk (regenboog)fluoriet voorbij. Zodra Eelco hem uit het papiertje rolde, trok deze prachtige steen mijn aandacht. Alsof mijn ogen ernaartoe gezogen werden en ik niet anders kon dan ernaar kijken. Ik was op slag verliefd op deze steen! Ik hield sowieso altijd al van fluoriet, heb er al meerdere thuisliggen, maar zó’n mooi groot stuk regenboogfluoriet had ik nog niet. Eerst hadden we de factuur van de leverancier nog verkeerd begrepen, waardoor we dachten dat hij 170 euro moest gaan kosten. Dat vond ik echt veel te veel geld. En trouwens, ik weet best dat ik zo’n steen niet nodig heb. Van onze vaste klant Nicoline heb ik geleerd dat er een belangrijk verschil is tussen ‘dingen kopen vanuit hebzucht’ en ‘dingen kopen omdat je intuïtie je vertelt dat dit daadwerkelijk een goede aankoop zou zijn’. Ik besloot de steen te laten liggen.

De dagen daarna zag ik regelmatig mensen naar die fluoriet kijken. Iedereen vond hem schitterend, en ik betrapte mezelf erop dat ik steeds hoopte dat niemand hem zou kopen. Nog een paar dagen later kwamen we erachter dat we een rekenfout hadden gemaakt en dat hij ‘slechts’ €75 zou kosten. Oef.

Nu kwam de twijfel weer terug. Deze steen blééf me aantrekken. En hoewel €75 in mijn ogen nog steeds een enorm bedrag is om aan één enkele steen uit te geven, is het natuurlijk al een heel verschil met €170. Bovendien is mei de maand dat ons vakantiegeld wordt uitgekeerd en heb ik dankzij corona geen vakantieplannen…

Dus ik deed het.

Nu staat ‘ie in mijn woonkamer, en jeetje wat ben ik blij met deze prachtige steen! Hij is natuurlijk niet alleen mooi om naar te kijken, maar heeft ook nog eens een superfijne energie. Ik loop best vaak eventjes naar het kastje waar hij op staat zodat ik hem een momentje kan vasthouden, kan voelen. En ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze bijzondere aankoop!

Heb jij ook wel eens een edelsteen gekocht die zó bijzonder voelde? Heb je een favoriete steen, of wisselt dat juist? Of heb je wel eens een steen in een winkel laten liggen, ondanks dat je hem eigenlijk heel graag wilde hebben?

Vertel ons hieronder wat jouw ervaringen zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *