Hoe kies je een goede yogamat?

In dit artikel

Van ‘gewone’ rek- en strekoefeningen tot yoga en pilates, er zijn allerlei oefeningen die je het beste op een speciaal matje kan doen. Een matje is natuurlijk een stuk comfortabeler dan een koude, harde vloer én je glijdt er veel minder snel op uit.

Als je ergens een (yoga)les volgt, is de kans groot dat er op de leslocatie matjes aanwezig zijn. Daar leg je dan misschien nog een eigen handdoekje overheen, maar verder hoef je zelf niets mee te nemen. Dat is superhandig, maar wat nou als je thuis ook af en toe wat oefeningen wilt doen? Dan kan het toch fijn zijn om er zelf eentje te kopen.

Als je wel eens gezocht hebt naar een nieuwe yogamat, zal je vast al gemerkt hebben dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Er bestaan zó veel merken, elk met matten in allerlei soorten en maten, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we hier een handig overzicht gemaakt van dingen om op te letten wanneer je een yogamat zoekt!

In dit artikel

Het materiaal

De eerste stap die je moet zetten als je een yogamat wilt kopen, is goed bedenken waar je de mat precies voor wilt gebruiken. De ene soort yoga is natuurlijk de andere niet! Bij yoga nidra zal je veel (stil)liggen, terwijl je bij poweryoga juist veel en snel aan het bewegen bent. Sommige oefeningen doe je staand, en vereisen een goed evenwicht, terwijl dat voor zittende of liggende houdingen minder uitmaakt. Bij hot yoga zal je sneller transpireren dan bij andere yogasoorten, waardoor je ook sneller uitglijdt. Kortom, er zijn allerlei zaken die je keuze kunnen beïnvloeden.

Een aantal veelgebruikte materialen voor matjes zijn rubber, TPE en PVC. Soms zie je ook yogamatten die van scheerwol zijn gemaakt. Die laatste zijn heerlijk zacht en warm, maar lastig met de andere matjes te vergelijken. Daarom laat ik die even buiten beschouwing.

Rubber is een natuurproduct, terwijl TPE en PVC allebei kunststoffen zijn. Rubberen yogamatten zijn over het algemeen relatief duur, terwijl die van PVC juist vaak het goedkoopst zijn. Bij rubberen yogamatten kan je het beste ook kijken of ze duurzaam geproduceerd zijn, want dat kan per merk verschillen.

PVC

Verreweg het meestgebruikte materiaal is PVC. Dat is namelijk relatief makkelijk en goedkoop te produceren. Binnen de wereld van PVC-matten, zijn weer grote verschillen mogelijk. Wij verkopen in onze winkel bijvoorbeeld de Asana, Ganges en Rishikesh matten. Die zijn allemaal heel anders, terwijl ze ook allemaal van PVC worden gemaakt.

De Asana en Ganges zijn allebei ‘sticky’ yogamatten. De manier waarop ze grip bieden is dus niet zozeer door een grote weerstand, maar door een beetje aan je huid of kleding vast te plakken. Het nadeel aan deze techniek, is dat je je grip verliest zodra de mat vochtig wordt. Vocht trekt namelijk niet in het materiaal, maar blijft er als een dun laagje bovenop liggen, waarin je kan uitglijden. De Rishikesh mat is minder sticky, maar geeft juist meer grip dan de andere twee. Dit komt omdat het materiaal hier wat ruwer is gemaakt, zodat je meer weerstand hebt.

Matten van PVC worden in allerlei diktes gemaakt. Vaak verklaart dit ook het prijsverschil tussen de verschillende matten. Een dunne mat zal, uiteraard, iets goedkoper zijn dan een dikke mat. PVC-matten kunnen meestal gewoon in de wasmachine op 30°C, maar kunnen beter niet gecentrifugeerd worden en mogen niet in de droger. Je kan ze natuurlijk ook gewoon af en toe afnemen met een vochtige doek. Er zijn mensen met bepaalde allergieën en huidaandoedingen die slecht op PVC reageren. Als jij zo iemand bent, kan je dus beter kijken naar een mat van TPE of rubber!

Rubber

Rubberen yogamatten zijn vaak heel goed anti-slip, dus je zal er niet snel op uitglijden. Daarom is rubber een zeer geliefd materiaal in de yogawereld. Matten met het juiste keurmerk (zoals de Oeko-Tex Standard 100) zijn gegarandeerd onschadelijk voor de huid. Je kan deze matten beter niet in de wasmachine doen, maar alleen met een vochtig doekje afnemen – of in het geval van een echt vieze mat, goed spoelen onder de douche. Rubber kan aangetast worden door direct zonlicht, dus deze matten bewaar je bij voorkeur op een donkere plek. Ook kan het gebeuren dat je snel gebruikssporen ziet op een rubberen mat. De plekken waar je vaak met je hakken in de mat drukt, bijvoorbeeld, zullen wat sneller slijten. 

TPE

Tot slot zijn er yogamatten van Thermoplastisch Elastomeerschuim. Dat is een milieuvriendelijk geproduceerde kunststof, en omdat die naam een hele mond vol is, noemen we het meestal gewoon TPE. Het fijne aan dit materiaal, is dat het vaak prima geschikt is voor mensen met huidaandoeningen of allergieën, in tegenstelling tot PVC. Bovendien biedt dit materiaal ontzettend veel grip én is het erg licht, waardoor je yogamat makkelijk te vervoeren is.

Onze eigen Lotus Pro yogamatten zijn van TPE gemaakt. Deze zijn dus 100% recyclebaar, hygiënisch en vrij van latex, rubber en PVC. Ook bevatten ze geen giftige weekmakers, zware metalen of AZO-kleurstoffen. De Lotus Pro bestaat uit twee laagjes (allebei 100% TPE). Hierdoor biedt de mat nog meer grip dan normaal. Nog sterker, de Lotus Pro is een echte favoriet binnen het team van Tara.

Een nadeel van de Lotus Pro is dat de twee laagjes bij heel intensief gebruik (bijvoorbeeld bij power yoga) van elkaar kunnen gaan loslaten. Dit zal natuurlijk niet binnen twee weken gebeuren, maar het is wel goed om er rekening mee te houden dat het op den duur kan voorkomen. Daarnaast reageert TPE, net als rubber, helaas slecht op zonlicht. Bewaren op een donkere plek dus! Wel kan deze mat in de wasmachine (op 30°C), net als de PVC-matten. Liefst niet centrifugeren, en niet in de droger.

De dikte

Yogamatten zijn er in allerlei diktes. Vaak lijkt de keuze simpel: Hoe dikker de mat, hoe comfortabeler. Maar helaas ook hoe duurder! Bovendien kan het bij hele dikke matten lastiger zijn om je evenwicht te bewaren. Ga maar eens een poosje op één been staan bovenop je matras of een kussentje. Dat is moeilijker dan op de grond!

De meeste yogamatten vallen tussen de 4 en 6 mm. Dit lijkt weinig, maar dat is echt al een heel verschil. Soms zie je ook wel eens extra dunne (ongeveer 2 á 3 mm) of juist extra dikke (tot 1 cm) matten. De ene is niet beter dan de andere; je moet vooral goed nagaan waar jij de mat voor wilt gebruiken. Als je hem voornamelijk liggend en zittend gebruikt, zou ik een dikkere mat aanraden. Voor veel staande oefeningen en balansoefeningen, zou ik juist naar een wat dunnere mat kijken. Tot slot moet je er ook rekening mee houden dat je een dunnere mat vaak makkelijker kan oprollen en vervoeren.

 

De lengte en breedte

De meeste yogamatten zijn 60 cm breed en 183 cm lang. Voor de meeste mensen zijn dit prima afmetingen. Maar als je erg lang bent, of je armen breeduit naast je wilt kunnen leggen zonder dat ze op de koude vloer liggen, kan je een afwijkende maat overwegen. Sommige yogamatten worden ook in 70 x 183 cm breed aangeboden, en onze eigen Rishikesh is in een extra lange variant van 2 meter verkrijgbaar. Matten van schapenwol zijn vaak ook iets groter dan de ‘gewone’ matten, omdat daarbij het comfort echt voorop staat.

Het is een hoop informatie, maar er zijn dan ook zo ontzettend veel verschillende opties als het op yogamatjes aankomt. Hopelijk maakt dit je zoektocht in ieder geval weer iets overzichtelijker! Mocht je nou nog vragen hebben over het uitzoeken van een yogamat, dan kan je altijd contact opnemen met Team Tara-Boeddha, dan helpen wij je verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het Tara logo
[pswp_products ids="847"]
[pswp_products ids="848"]
[pswp_products ids="849"]
[pswp_products ids="850"]
[pswp_products ids="851"]
[pswp_products ids="853"]