Edelstenen uitzoeken

Snel naar...

Edelstenen vind je in allerlei soorten, maten en kleuren. De paarse amethist, roze rozekwarts of heldere bergkristal zijn bijvoorbeeld erg bekend. Maar dat is natuurlijk slechts het topje van de ijsberg! Ik zal je wat voorbeelden geven van de vele verschillen die er bestaan in de wereld van de edelstenen.

Zo is de seleniet qua gewicht vrij licht, wit van kleur en erg kalkhoudend, waardoor hij zelfs kan oplossen in een glaasje water. De hematiet daarentegen, is een vrij zware steen. Deze is donkergrijs, bijna zwart van kleur en heeft juist een heel hoog metaalgehalte. Jaspis-stenen bestaan in allerlei kleuren, maar zijn wel altijd een beetje mat en opaak (niet doorschijnend), terwijl de bergkristal juist wél heel doorschijnend en helder is. Sommige steentjes hebben strepen of stippen (zoals agaat, malachiet), terwijl andere stenen (bijv. aventurijn, onyx) juist egaal van kleur zijn. Kortom, in de wereld van de edelstenen is er een hoop om uit te kiezen.

Hoe kies je nou de beste steen uit?

Hoewel sommige mensen hun edelstenen vooral graag intuïtief uitzoeken, of iets willen kiezen wat qua werking of betekenis goed bij ze past, is er helemaal niks mis mee om steentjes juist om hun uiterlijk te kiezen. Ten eerste wil het oog ook wat, zeker als het steentje op een goed zichtbare plaats komt te liggen, en ten tweede kan het uiterlijk van een steen verrassend veel zeggen over zijn werking. Ik geloof er zelf sterk in, dat je op deze manier alsnog wordt aangetrokken tot een steen die goed bij jou past!

Zelf doe ik het vaak zo: Ik loop door een winkel en kijk rustig om me heen. Soms merk ik dat mijn oog dan ineens naar een bepaald steentje wordt toegetrokken: Bingo! Ik pak dat steentje en houd hem een poosje vast, bekijk alle kleuren en patronen goed, voel hoe hij in mijn hand ligt. Pas als ik zeker weet dat het steentje ook écht goed voelt, ga ik opzoeken hoe hij heet en wat voor werking hij heeft. Vaak blijkt dat precies iets te zijn wat ik nodig had!

Hoe het komt dat dit zo goed werkt, weet ik niet zeker, maar ik heb wel een theorie. Ik denk namelijk dat het uiterlijk van een steentje meer zegt over zijn werking dan je van tevoren zou verwachten.

Uiterlijk en betekenissen

Zoals ik hierboven al aangaf, kan het uiterlijk van een steen al veel informatie geven over zijn werking. Heldere stenen werken vaak zuiverend, terwijl opake stenen vaker aardend werken. En de kleur van de steen vertelt je misschien nog wel meer! De kleuren zijn namelijk vaak te koppelen aan de 7 chakra’s of aan andere energetische betekenissen.

Lichtblauwe steentjes horen bijvoorbeeld bij het 5e chakra: het Keelchakra. Die staat onder andere symbool voor communicatie: je mening uiten, goede gesprekken voeren en je woordenschat vergroten. Als je dan kijkt naar een aantal bekende lichtblauwe steentjes, zoals de aquamarijn of de chalcedoon, blijken die inderdaad óók sterk in verbinding te staan met je keel! Gele en oranje stenen bevatten vaak (positieve) energie, en paarse stenen staan symbool voor spiritualiteit en intuïtie. De specifieke werking verschilt natuurlijk per steentje, maar ik vind dit zelf een hele handige leidraad als ik naar een nieuw steentje op zoek ben.
Los van de kleur, heb ik ook gemerkt dat het gewicht en de doorschijnendheid vaak passen bij de betekenis van een steen. Bergkristal is helder, en qua werking ook erg zuiverend en, tja, verhelderend! Seleniet is heel licht, zowel qua kleur als gewicht, en staat in contact met het hemelse, met engelen en gidsen. Jaspis, onyx en hematiet zijn helemaal opaak en hebben relatief aardse, meestal donkere kleuren, en die werken ook erg aardend en stabiliserend. Voor mij voelen al die verbanden heel logisch!

Hoe ik zelf mijn steentjes uitzoek

Na het schrijven van dit stukje, was ik erg benieuwd wat mijn huidige favoriete steentjes over mij zouden zeggen. Passen de werkingen goed bij dit moment in mijn leven? En vullen de stenen elkaar mooi aan? Ik zocht het uit:

Op dit moment word ik erg blij van de fluoriet, amazoniet, carneool, mosagaat/heliotroop (deze twee steensoorten ‘groeien’ vaak door elkaar heen) en rhyoliet. Ik ontdek al direct twee patronen: De stukjes fluoriet die ik thuis heb liggen, zijn vooral groenig en komen qua kleur best dicht bij de amazoniet. De rhyoliet, heliotroop en mosagaat hebben allemaal hele bijzondere patronen en structuren. Blijkbaar zijn dat dus visuele aspecten die mij aantrekken in stenen. Ik ga nu de bijbehorende betekenissen opzoeken:

Amazoniet

Bescherming, balans, harmonie, gaat overprikkeling en stemmingswisselingen tegen, helpt je om actief je problemen aan te pakken, ondersteunt bij trauma’s, werkt krampopheffend.

Carneool

Kracht, (positieve) energie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, activerend en motiverend, maakt doelgericht en probleemoplossend, maakt fysiek ook vitaal en sterk, stimuleert stofwisseling, ondersteunt bij menstruatieklachten.

Fluoriet

Beschermend, reinigend, stabiliserend, maakt het hoofd helder, verbetert concentratie en geheugen, vermindert stress en angst, doorbreekt creatieve blokkades, heeft positieve invloed op ontzettend veel fysieke processen, inclusief het immuunsysteem.

Amazoniet
Fluoriet

Heliotroop

Beschermend, aardend, brengt balans, werkt kalmerend bij irritaties, werkt opwekkend en activerend, maakt flexibel en creatief, stimuleert o.a. de stofwisseling.

Mosagaat

Bevordert contact met de natuur, werkt aardend, stelt open voor spirituele inzichten, bevordert concentratie en doorzettingsvermogen, vermindert spanningen en stress, maakt optimistisch en sociaal, helpt je bij nieuwe ondernemingen/een nieuw begin, helpt je door de bomen het bos te zien, vermindert stemmingswisselingen, ondersteunt het immuunsysteem.

Rhyoliet

Werkt inzichtgevend en aardend, maakt positief, bevordert eigenwaarde en zelfvertrouwen, versterkt de band met de natuur, brengt balans, heeft een positief effect op de spijsvertering.

(Informatie over de stenen verkregen via Spiritualgarden.nl; Edelstenenenmineralen.nl; Semoea.nl)

En, klopt het?

Zien jullie het ook? Ik zie veel van dezelfde woorden steeds weer terugkomen. Termen als beschermend, doorzettingsvermogen, energie, activerend, balans, immuunsysteem en spijsvertering, komen telkens weer voorbij.

Ik kan die eigenschappen ook zeker wel plaatsen: Door de coronacrisis en een recente verhuizing, voel ik mij vaak laag in energie, gestresst en ervaar ik inderdaad snel stemmingswisselingen, dus kan ik wel een steuntje in de rug gebruiken om weer actiever en optimistischer te worden en beter in balans te komen. Ook slaat dit soort stress vaak op mijn spijsvertering, waardoor die ook snel uit balans raakt. Daarnaast sta ik op het punt om allerlei veranderingen aan te brengen in mijn leven. Ik wil mijn creativiteit meer kwijt (het schrijven van deze blogs is daar deel van!) en aan nieuwe dingen kunnen beginnen.

Al deze steentjes lijken daar supergoed bij aan te sluiten. En ik heb ze allemaal puur op het oog uitgezocht, omdat ik ze er mooi uit vond zien! Zo zie je maar dat dat echt heel goed kan uitpakken.

Heb jij ook wel eens op deze manier steentjes uitgezocht? En pakte dat goed uit? Laat het ons hieronder weten! We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *