Tarot- en orakelkaarten: Wat is het verschil?

Tarotkaarten en orakelkaarten lijken in sommige opzichten best veel op elkaar, dus het kan lastig zijn om te bepalen welke je het liefst wil hebben. Want wat zijn de verschillen precies? Welke is het makkelijkst of het fijnst om mee te werken? Waar moet je allemaal op letten? Dat vertel ik je hier!

Direct naar...

Een korte geschiedenis van de tarot

Hoe tarot precies is ontstaan is helaas onbekend. Wat we wel weten, is dat het waarschijnlijk nauw verwant is aan het bekende ‘gewone’ kaartspel, bestaande uit 52 kaarten, en dat tarot lange tijd ook als kaartspel werd gebruikt. Tarot bestaat uit 78 kaarten in plaats van 52: Er zijn 22 symbolische kaarten (major arcana) aan toegevoegd, en nog 4 extra figuurkaarten. Ook bestaan die figuurkaarten niet uit harten, schoppen, klaveren en ruiten, maar uit staven, kelken, zwaarden en pentakels. Binnen de tarot noemen we die figuurkaarten minor arcana.

Een veelvoorkomende theorie is dat het bovengenoemde tarotspel in de 14e of 15e eeuw in Noord-Italië is ontstaan. Pas later (na de verschijning van het boek Le Monde Primitif van Antoine Court de Gebelin in 1781, waarin hij schreef dat de tarot ‘Egyptische geheimen’ zou bevatten) kreeg het langzaamaan de functie die we nu kennen: Een spiritueel en/of occult deck, voor meditatie, persoonlijkheidsanalyses en voorspellingen.

Direct naar...

Elke kaart binnen de tarot draagt zijn eigen betekenis, maar die betekenis is sterk afhankelijk van de afbeelding op de kaart én de context waarin de kaart getrokken wordt. Je kan bijvoorbeeld één losse kaart trekken om een vraag te bantworoden waar je mee zit, maar je kan ook uitgebreidere kaartleggingen doen met bijvoorbeeld drie kaarten (verleden, heden, toekomst) of zelfs 10, waarbij elke kaart weer onderdeel uitmaakt van een heel complex antwoord op je vragen.

De afbeeldingen op de kaarten kunnen per tarotset weer verschillen, wat het interpreteren extra uitdagend maakt. Je moet dus goed naar een kaart kunnen kijken en elk element van de afbeelding los kunnen analyseren om écht heel diepgaand met de tarot te kunnen werken. Hieronder licht ik een paar bekende tarotsets uit, en laat ik je zien wat ik nou precies bedoel met de verschillen tussen de afbeeldingen.

Enkele bekende tarot-sets

Één van de oudste bekende tarot-sets is de Tarot van Marseille, die waarschijnlijjk al in de 15e eeuw werd gebruikt, zoals ik hierboven al noemde. Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze set uit Frankrijk, hoewel het weer een variant is van oudere sets uit Noord-Italië. Deze set bevat veel Middeleeuwse en Christelijke symboliek, en ook de symboliek van kleuren speelt een grote rol. Alleen de 22 major arcana kaarten zijn geïllusteerd, maar de 56 minor arcana niet.

Misschien wel de allerbekendste set is de Rider Waite tarot. Deze kwam pas veel later uit dan de Tarot van Marseille, in het jaar 1909. Hij werd – naar de instructies van Arthur Edward Waite – geïllustreerd door Pamela Colman Smith. De set werd uitgegeven door de Rider Company, vandaar de naam Rider Waite. De symboliek die Waite in deze set wilde brengen, was weer gebaseerd op de werken van 19e-eeuwse occultist Éliphas Lévi en op het systeem van de Orde der Golden Dawn. Alle 78 kaarten zijn geïllusteerd, terwijl bij sommige andere sets alleen de 22 major arcana kaarten geïllustreerd zijn.

Tot slot is er de Crowley Thoth Tarot, die in ontwikkeling was van 1937 tot 1943. De makers, Aleister Crowley en Frieda Harris overleden allebei voordat de kaartenset af was, en uiteindelijk is het project pas veel later door opvolgers van Crowley en Harris afgemaakt. De versie die nu verkocht wordt, werd pas in 1986 afgemaakt. De symboliek in deze set komt vanuit allerlei achtergronden: Het bevat Egyptische, Christelijke, Griekse, Oosterse en Middeleeuwse elementen. Crowley gaf niet alleen de major arcana namen, maar ook elke kaart in de minor arcana kreeg een naam.

Alle drie deze kaartensets zijn in hun opbouw hetzelfde: 56 minor arcana kaarten verdeeld over staven, kelken, zwaarden en pentakels, en nog 22 unieke major arcana. Toch zijn deze sets ook weer heel anders, omdat ze door andere mensen gemaakt zijn, en kunnen de kaarten uit verschillende sets ook op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. De intentie die een maker/tekenaar in zijn eigen tarotset legt, kan leidend zijn voor de manier waarop de kaarten geïnterpreteerd moeten worden.

Hieronder zie je een voorbeeld van dezelfde kaart, De Heremiet, uit drie verschillende sets. Van links naar rechts: Rider Waite, Crowley Thoth, Marseille.

Wat een verschil hè? Zoals je begrijpt is er aan elke kaart weer een hele andere betekenis te verbinden. Kleuren, vormen en andere elementen kunnen allerlei betekenissen dragen.

De drie bovengenoemde sets zijn waarschijnlijk de drie bekendste, maar er zijn héél veel verschillende tarot-sets, van allerlei verschillende makers. Sommige hebben tegenwoordig zelfs een specifieker thema, zoals een Elfen-Tarot of een Keltisch Tarot. Daarmee gaan ze alweer wat meer lijken op orakelkaarten.

Over orakelkaarten

Het woord orakel kennen we vooral om iemand aan te duiden die te toekomst kan voorspellen of die contact heeft met de goden. Vanuit de oudheid zijn er in allerlei culturen wel orakels te vinden, en ook worden er al eeuwenlang hulpmiddelen ontwikkeld bij het doen van voorspellingen. Zo is de I Tjing een bekend orakelboek, kennen we Runen en Runestenen vanuit Scandinavië, wordt de tarot dus veel gebruikt, en zijn er zelfs mensen die kunnen waarzeggen door het lezen van patronen in rook, de sterren, vliegpatronen van vogels, en noem zo maar op.

Een stuk toegankelijker dan zulke waarzeggerij is het gebruik van orakelkaarten. Die worden overigens niet alleen als hulpmiddel bij waarzeggerij gebruikt, maar dienen ook vaak als middel om jezelf beter te leren kennen of jezelf een intentie te geven waarvanuit je de dag wilt gaan leven. Orakelkaarten zijn een moderne toevoeging aan de bestaande tarot-traditie, die veel bestaande regels rondom tarot loslaat en daardoor toegankelijker is.

Tegenwoordig heeft vrijwel elke set orakelkaarten een eigen thema. Veelvoorkomende thema’s zijn engelen, goden en godinnen, sjamanisme, dieren en de natuur, maar eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of er zal wel eens een orakelset over gemaakt zijn. Dat is ook het mooie aan orakelkaarten: Er is voor ieder wat wils. Omdat de thema’s veel gerichter zijn, zal er bijna altijd wel iets bijzitten wat jou aanspreekt.

Op elke kaart zie je niet alleen een afbeelding, maar meestal ook een tekstje. Soms is dit slechts een naam of titel die bij de kaart hoort, waar je dan in het bijbehorende boekje de betekenis van moet opzoeken, maar soms staat er al een hele uitleg op de kaart zelf. Dat verschilt een beetje per set. Het belangrijkst is in ieder geval dat de betekenis van elke kaart makkelijk te vinden is. Ook zijn er geen vaste, overkoepelende betekenissen bij de kaarten, zoals bij de tarot. Daar waar tarot in de basis altijd uit dezelfde 78 kaarten bestaat, zijn er bij orakelkaarten geen regels voor het aantal kaarten. Er zijn orakelsets die uit 20 kaarten bestaan, en sets met wel 144 kaarten! Zelf kom ik vooral sets tegen met bijvoorbeeld 44 kaarten (Doreen Virtue doet dit vaak) of 52 kaarten (de decks van Deltas gebruiken dit aantal regelmatig). Elke orakelset wordt volledig ingevuld door de intentie van de makers, zonder dat ze zich aan een bestaand framework hoeven te houden.

Enkele bekende orakelsets

Verreweg de bekendste orakelkaarten zijn die van Doreen Virtue. Ze heeft kaartensets uitgebracht met allerlei verschillende thema’s en symbolen; voornamelijk (aarts)engelen zijn bij haar erg populair, maar ook feeën, elfen, bloemen en kristallen komen voorbij in haar repertoire. Een paar jaar geleden heeft Virtue echter het roer volledig omgegooid, en nu maakt ze vooral sets met Christelijke symboliek, zoals sets over Jezus of Maria Magdalena.

Lucy Cavendish is ook een hele bekende naam binnen de orakel-wereld. Zij heeft een hele unieke stijl en richt zich meer op onderwerpen zoals vampieren, sprookjes, feeën en andere folklore. Andere bekende orakelset-makers zijn Colette Baron-Reid, Alana Fairchild en Stacey Demarco. Zij hebben allemaal ook meerdere (zeer populaire) kaartensets uitgebracht.

Een hele moderne, maar toch al heel populaire, maker van orakelkaarten is Rebecca Campbell. Zij maakte de Verlicht Je Geest-kaarten en het Sterrenlicht Orakel. Deze kan ik je echt aanraden als onderwerpen zoals engelen of feeën misschien niet zo bij je passen, maar je toch graag met orakelkaarten aan de slag wilt gaan.

Hoe maak ik de keuze tussen tarot en orakels?

Ik zou eigenlijk aanraden om altijd met een orakelset te beginnen, als je nog helemaal geen ervaring op dit gebied hebt, maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik me zelf niet aan dit advies heb gehouden: Ik werd zo aangetrokken tot de kaarten van de Rider Waite tarot, dat ik daar veel liever mee wilde leren werken dan met welke orakelset dan ook. Dat is dan ook mijn grootste advies: Laat je leiden door welke afbeeldingen je het meeste aanspreken. Uiteindelijk zal je, om er goed mee te leren werken, veel tijd doorbrengen met het bekijken van alle afbeeldingen en de bijbehorende symboliek. Dan kan je maar het beste een set uitzoeken waar je graag naar kijkt!

De tattoo op mijn arm komt uit de Rider Waite tarot

Tot slot

Als je wel graag met tarot wilt leren werken, kan ik je aanraden om er een goed instructieboek bij te kopen. Vaak zit bij een tarotset wel een klein boekje bijgeleverd, maar deze is niet zo uitgebreid. Let bij het aanschaffen van een boek over tarot wel op dat sommige boeken heel specifiek over één set gaan, bijvoorbeeld de Rider Waite of Marseille. Andere boeken hebben juist weer een algemene kijk op tarot, en bevatten alleen de overkoepelende interpretaties die voor elke set opgaan. Lees je dus goed in voordat je zomaar iets koopt wat niet bij jouw kaarten blijkt te passen, of laat je adviseren door iemand die al meer ervaring heeft.

1 gedachte over “Het verschil tussen tarot en orakels”

  1. Heel erg bedankt voor je heldere en fijne uitleg. Ik wil me zo graag wat meer verdiepen in ‘dit soort magie’ en heb mooie orakel kaarten maar las opeens vooral over Tarot. Nu weet ik het verschil dankzij jou 🙏🏻

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *