Over sieraden en materialen

Onze winkel in Amersfoort is zeker geen bijouterie of juwelier, maar we verkopen er wel een heleboel sieraden. Vaak met bijzondere en betekenisvolle symbolen of met prachtige edelsteentjes, maar ook allerlei dingen die we ‘gewoon’ mooi vinden. Regelmatig wordt één van onze werknemers tijdens het uitpakken van een nieuwe levering al zo verliefd op een hangertje of ring, dat dat sieraad alweer verkocht is voordat hij überhaupt in de winkel heeft gelegen. Gelukkig blijft er altijd meer dan genoeg over om wél in de winkel gelegd te worden.

Materialen

In onze winkel verkopen we voornamelijk zilveren sieraden. Het fijne aan zilver is dat het door de meeste mensen gedragen kan worden, terwijl bij andere metaalsoorten sneller allergische reacties kunnen optreden. Zilver wordt ook niet lelijk; hoewel het in de loop der tijd vaak wel iets donkerder wordt, kan je het altijd oppoetsen en dan is je sieraad weer zo goed als nieuw! Daarom gaan zilveren sieraden in principe eindeloos mee. Een klein nadeel aan zilver is dat het een vrij zachte metaalsoort is. Hierdoor kunnen (dunne) ringetjes van zilver soms een beetje verbuigen, maar tijdens normaal gebruik zal dit gelukkig niet snel gebeuren.

Onze goudkleurige sieraden zijn óók van zilver gemaakt. Hier wordt dan een dun laagje goud omheen aangebracht (we noemen dit verguld of gold plated). Zo blijft het sieraad betaalbaar, want zilver is minder prijzig dan goud. Ook deze sieraden zijn goed geschikt voor mensen met allergieën. Wel kan het laagje goud er op den duur afslijten, zodat je uiteindelijk een zilveren sieraad overhoudt. Dit slijten verschilt per persoon; de zuurgraad van je huid bepaalt voor een groot deel hoe snel dat gaat. Daarnaast kan douchen of zwemmen met je sieraden het proces ook versnellen. Gewoon afdoen voor je gaat douchen dus!

925

Op onze zilveren sieraden (dus ook de gold plated varianten) zie je vaak ergens het nummertje 925 staan. Dit betekent dat het sieraad voor minstens 92,5% (maar soms ook meer) uit zilver bestaat. Het wordt gebruikt als officieel merkje om te laten zien dat het sieraad niet nep is, en dat je geen goedkoop sieraad aangesmeerd krijgt voor de prijs van echt zilver. Soms worden deze sieraden ook Sterling Silver genoemd, wat hetzelfde betekent als de 925. Helaas is het bij sieraden onder de 8 gram niet verplicht om het merkje erin te zetten; bij hele kleine of dunne sieraden is dat ook haast onmogelijk. Vandaar dat er sommige sieraden zijn – vooral oorbellen, maar soms ook dunne ringetjes of kleine hangertjes – waar geen merkje in te vinden is.

Er is een hele goeie reden dat sieraden niet altijd voor 100% uit zilver bestaan: Als je wat hardere, stevigere metaalsoorten kan vermengen met het zilver, al is het maar een piepklein beetje, dan is je sieraad ook een stuk steviger! Omdat het sieraad nog steeds voor het overgrote deel uit zilver bestaat, blijven de anti-allergische eigenschappen van het materiaal wel bewaard. Zo heb je dus the best of both worlds!

Andere materialen?

Tot slot zijn er in onze winkel nog een paar uitzonderingen. De oogjes van onze edelsteenhangertjes zijn bijvoorbeeld niet van zilver gemaakt. Eerlijk gezegd weten we niet precies welke metaalsoort hiervoor gebruikt wordt. Hetzelfde geldt voor de sluitinkjes van onze leren koordjes. Onze mood rings zijn ook niet van zilver, waardoor deze soms ook groenige vlekken kunnen achterlaten op je huid. Verder zijn er nog een paar gelukskettingen van Don Estilo en wat sieraden van SideWalk die ook niet van zilver worden gemaakt.

Gelukkig is dit voor de meeste mensen geen enkel probleem; de sieraden blijven lang mooi, en zolang je geen allergieën hebt voor bijvoorbeeld tin, is er niets aan de hand. Voor iedereen die wel graag zeker weet welk materiaal hun sieraad is, hebben we op onze webshop in elke productomschrijving het materiaal staan, en in onze fysieke winkel proberen wij je ook altijd zo goed mogelijk te informeren. Als je nog over een sieraad twijfelt, kan je altijd advies aan ons vragen. We willen natuurlijk niemand een allergische reactie bezorgen!

Als je bij andere winkels shopt, kan je allerlei verschillende materialen tegenkomen. Juweliers zullen vooral met edelmetalen zoals goud en zilver werken, terwijl bijouterieën juist vooral goedkopere metaalsoorten aanbieden. Bij twijfel kan je altijd op zoek gaan naar dat 925-merkje, en de mensen in de winkel kunnen je meestal ook extra informatie geven over hun sieraden.

Wees vooral voorzichtig als je een gevoelige huid hebt, of als je echt zeker wilt weten dat je je sieraden kan omhouden tijdens het douchen. Verder is het natuurlijk vooral belangrijk dat je sieraden koopt die je mooi vindt én die binnen je budget passen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *