Wat zijn zorgenpoppetjes?

Soms ervaar je in je leven enorme stress of zorgen en weet je niet zo goed wat je daarmee aanmoet. Het kan ontzettend lastig zijn om dan goed te blijven relativeren en de rust terug te vinden. Wat vaak heel goed helpt, is er even met iemand over praten, maar lang niet iedereen voelt zich klaar om alle innerlijke strubbelingen zomaar met iemand te delen. Een fijn alternatief is dan een zorgenpoppetje, die zonder enige mening of vooroordeel naar je zorgen zal luisteren.

Oorsprong

Zorgenpoppetjes komen oorspronkelijk uit Guatemala en zijn bedacht door de Maya’s. Het idee is dat je voor het slapengaan je zorgen bij het poppetje influistert en deze daarna onder je hoofdkussen legt. Je kan het poppetje eerst nog een paar keer over zijn buik aaien of hem even vasthouden, terwijl je uitlegt welke zorgen je graag kwijt wilt raken. Gedurende de nacht zal het poppetje je helpen om je zorgen te laten verdwijnen, zodat je de volgende ochtend met een leeg hoofd en hernieuwde emotionele balans opstaat. Zorgenpoppetjes worden ook vaak gebruikt bij kinderen die nachtmerries hebben. Ze beschermen die kinderen dan tegen nare dromen, en laten ze weten dat ze niet alleen zijn. Een beetje zoals slapen met een knuffel.

Soorten

De zorgenpoppetjes bestaan in verschillende soorten en maten. De meeste worden van stof gemaakt, sommige bevatten ook hout of touwtjes. Het is natuurlijk fijn als de poppetjes vooral van zachte materialen worden gebruikt, als ze bij je in bed liggen. Als je het poppetje aan het vrij jong kind wilt geven, kan je het beste een wat grotere kiezen in verband met verstikkingsgevaar. Er bestaan algemene zorgenpoppetjes, maar er bestaan ook poppetjes die bij specifieke zorgen passen, zoals geldzorgen, familiezorgen, gezondheidszorgen, etc.

Bedtijd-rituelen

Heeft jouw kind nou hele hevige slaapproblemen? Dan zou je behalve een zorgenpoppetje ook eens kunnen kijken naar een mooie dromenvanger (om nog meer nachtmerries tegen te houden) of een stukje amethist (een steentje dat goed werkt tegen slaapproblemen). Maak er elke avond samen met je kind een ritueeltje van. Daar kan je zelf invulling aan geven, maar zorg dat er even met aandacht bij elk voorwerp wordt stilgestaan. Zo wordt je kind herinnerd aan alle beschermers die er zijn en wordt de angst hopelijk steeds minder heftig. Ook kunnen jullie af en toe samen een reinigingsmomentje houden in de slaapkamer, door bijvoorbeeld wat salie te branden en daarna het raam wijd open te zetten. Wapper samen alle negatieve energieën door het raam naar buiten. De amethist kan je af en toe reinigen door hem eerst onder een stromende kraan te ontladen en daarna in de volle maan weer op te laden (liever niet in zonlicht, dan verkleurt ‘ie).

Ook als je zelf moeilijk slaapt door alle stress, zorgen of angsten, kan een ritueeltje voor het slapengaan echt helpen. Zeker de zorgenpoppetjes zijn voor zowel jong als oud een ontzettend fijn hulpmiddel.

Slaap lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *