Ondernemerschap & Spiritualiteit?

Toen Riet en ik 20 jaar geleden aan het fantaseren waren over het opzetten van een eigen zaak was spiritualiteit in mijn leven afwezig. Ik was een no nonsense man die vooral geïnteresseerd was in de uitdagingen die “het hebben van een eigen zaak” met zich meebracht. Het thema van de winkel en de inhoudelijke keuzes liet ik bij Riet. Eigenlijk maakte het mij niet zo veel uit of we nu spijkerbroeken, snoepjes of Boeddha’s gingen verkopen. Ik was vooral bezig met financiering, huurcontracten, liquiditeitsbegrotingen, marges en omzetcijfers. Daar lag voor mij ook de uitdaging. Lukt het ons om een gezonde onderneming op te bouwen? En dan bedoel ik met gezond vooral een financieel gezond bedrijf. Schuldenvrij en met een gestage groei.

En zo zijn we begonnen in een heel klein winkeltje met de verkoop van Oosterse beelden. Riet werkte als ambulant pedicure en ik nog 36 uur in de week als teamleider in de psychiatrie. Met een dikke lening, een hoge huur en nog weinig klanten wist het winkeltje z’n broek maar moeilijk op te houden. Ondertussen ontstond er wel iets. We begonnen te merken dat mensen het prettig vonden om bij ons te komen. Niet alleen om “spullen te kopen”, maar ook (en misschien wel vooral) om er “te zijn”. We kregen van klanten te horen dat ze in zich vrij voelden bij ons.

In die beginjaren is er een zaadje in mijn hoofd geplant. Spiritualiteit is niet zo zeer een activiteit, maar veel meer een grondhouding. En die hebben we al die jaren weten vast te houden. De grondhouding die verankerd zit in het zijn van onze winkel is de gedachte dat iedereen in vrijheid mag geloven. Dat is een ingewikkelde gedachtenoefening omdat dat voor ons (en de mensen die bij ons werken) betekent dat we de waarheid niet kennen. Je zult ons niet snel iets met stelligheid horen beweren. Vaak gebruiken we termen als: “Over het algemeen wordt gezegd dat… “ of “In de geschiedenis is dit ….”

Inmiddels zijn we in ons 3e pand aangekomen en is de winkel uitgegroeid tot één van de grotere spirituele cadeauwinkels in Nederland. Die spiritualiteit is natuurlijk terug te vinden in de inspirerende producten die we verkopen, maar ook in onze grondhouding. Deze zul je altijd voelen wanneer je in onze winkel bent of hier op de nieuwe site bijTARA.nl rond kijkt. Het komt er op neer dat iedereen mag zijn, geloven, beleven en ervaren. Deze thema’s zullen vast terugkomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *