Op een luchtige manier werken met tarot

Veel mensen raken een beetje afgeschrikt als ze voor het eerst over tarot horen. Er hangt soms namelijk een sfeertje omheen dat meteen doet denken aan waarzeggerij, magie, misschien wel contact met hogere machten. Voor sommige mensen is dat juist fijn, maar andere mensen zijn misschien juist op zoek naar iets luchtigers en toegankelijkers. En gelukkig kan tarot ook heel luchtig zijn! Wat ik er zelf zo fijn aan vind, is dat de kaarten op allerlei verschillende manieren ingezet kunnen worden. Je kan het zeker gebruiken als tool voor waarzeggerij of voorspellingen als dat je ding is, maar je kan het ook inzetten als middel voor (zelf)reflectie of zelfs als spel. Mijn favoriete gebruik is als een soort gespreksstarter, zoals je ook met OpenHartig kaarten kan doen, of zelfs met de vragen op Pickwick-theezakjes.

Dat laatste heb ik een aantal keer gedaan en het zorgde voor ontzettend mooie gesprekken. Ik zat met mijn partner Jasper aan tafel, in een periode waarin we allebei niet zo lekker in ons vel zaten. We hadden allebei werkstress, woonden samen in een veel te klein appartementje en liepen tegen allerlei frustraties aan. Het lukte ons echter niet goed om die frustraties te benoemen of echt te achterhalen waar de kern zat. Ik heb toen mijn Rider Waite set erbij gepakt en Jasper gevraagd om drie kaarten te trekken. Eentje voor het verleden (wat is er de afgelopen tijd allemaal gaande?), eentje voor het heden (het kantelpunt, wat gaan we veranderen?) en eentje voor zijn intenties en dromen voor de toekomst (waar wil je naartoe werken?). Met het boekje erbij – we kennen allebei de tarot nog niet goed genoeg om ze zelf te interpreteren – hebben we toen de drie kaarten bekeken en de bijbehorende betekenissen gelezen. Het gesprek dat daaruit ontstond, nam de vorm aan van “herken jij jezelf hierin?”, of “wat zou deze kaart nu voor jou kunnen betekenen?”. Uiteindelijk zijn we allebei tot hele mooie nieuwe inzichten gekomen, zonder dat de tarot per se antwoord gaf op onze vragen. Het ging juist andersom: We ontwikkelden zelf antwoorden op de vragen die de tarot ons stelde. Het stelde ons in staat om woorden te geven aan gevoelens waar we al een tijdje mee liepen, maar die we eerder nog niet konden beschrijven.

Tarot-sessies doen het ook prima op feestjes (oudjaarsavond 2019 bij Robin thuis)

Uiteindelijk zijn we allebei tot hele mooie nieuwe inzichten gekomen, zonder dat de tarot per se antwoord gaf op onze vragen. Het ging juist andersom: We ontwikkelden zelf antwoorden op de vragen die de tarot ons stelde.

Robin en Marjolein in 2018

Ik gebruik mijn verschillende tarot- en orakelsets ook wel eens alleen. Dan werken ze dus niet zozeer als gespreksstarter, maar gebruik ik ze meer als middel om mijn eigen gedachten en gevoelens op een rijtje te krijgen. Ik denk dan: “Kan ik de betekenis van deze kaart toepassen op mijn situatie? En zo ja, hoe zou ik dat dan precies omschrijven?”. Ook hier helpt de kaartenset me om woorden te geven aan gevoelens waar ik eerst nog geen woorden voor had. Vervolgens kan ik makkelijker bij mezelf nagaan of ik tevreden ben, of dat er misschien iets moet veranderen. En áls er dan iets moet veranderen, hoe dan. Dit zijn dingen die ik moeilijk vind zolang mijn gevoelens nog heel abstract zijn, en die makkelijker worden zodra ik er woorden aan kan koppelen. Ik begrijp natuurlijk dat niet iedereen zo in elkaar zit, maar voor mij is het een ontzettend waardevol hulpmiddel!

Tot slot kan de tarot soms ook een reminder zijn voor mezelf. Als ik in een negatieve of hopeloze bui ben, kan het me helpen om er even aan herinnerd te worden dat er morgen weer een nieuwe dag is. Er zijn allerlei symbolen, afbeeldingen en inspirational quotes die je kan opzoeken om als zo’n herinnering te dienen, maar niet elk inspirerende plaatje past even goed bij mij. Smaken verschillen! Het voordeel aan de tarot is dat je, als het goed is, een set uitzoekt die qua uiterlijk en stijl goed aansluit bij wat jij mooi vindt. Je werkt nou eenmaal het beste met een set waar je graag naar kijkt. Dus als ik zo’n reminder nodig heb, zoek ik die in een vorm die bij me past: Ik draag soms een edelsteentje met een fijne betekenis bij me, of ik sta even stil bij de symboliek achter mijn lotus-tattoo (naast de fijne vriendschap met Tara-collega Marjolein, die dezelfde tattoo heeft), of ik zoek een tarotkaart uit één van mijn sets waarvan de betekenis aansluit bij mijn situatie. Ik heb zelfs een tarotkaart op mijn arm laten tatoeëren, omdat er allerlei mooie symboliek aan die kaart verbonden is die mij blij maakt en hoop geeft.

Robin en Marjolein in 2018

Zoals ik al schreef is de tarot ontzettend veelzijdig. Je kan er ook ontzettend diep mee gaan en allerlei levensvragen mee beantwoorden. Sommige mensen kunnen er dus zelfs mee waarzeggen! Zelf heb ik dit soort dingen er nog nooit mee gedaan, maar ik vind het al ontzettend fijn om op een luchtige manier met zelfreflectie bezig te zijn. En vind je zelfs dat nog te heftig, maar vind je een bepaalde tarotset wel heel mooi? Dan kan je hem altijd nog als kaartspel gebruiken. Je moet de major arcana er dan even uithalen, maar de overgebleven kaarten komen in principe overeen met de 52 kaarten uit een normaal kaartspel. Dus je kan hem altijd nog gebruiken voor een potje Patience! 😉

Zo draag ik deze kaart altijd bij me
Zo draag ik deze kaart altijd bij me

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *