Yoga-kaartensets:

Een toegankelijke eerste kennismaking met yoga-oefeningen

Yoga kan op allerlei verschillende manieren beoefend worden. Over het algemeen geldt dat yoga-houdingen (asana’s) je helpen om zowel mentaal als fysiek beter in balans te komen en om energie te laten stromen. Er zijn ook allerlei combinaties van asana’s (yoga-flows) die specifieke doelen hebben. Zo is de zonnegroet een hele bekende flow die je ’s ochtends kan doen, voordat je aan de dag begint, en bestaan er juist ook flows waarmee je aan het einde van de dag tot rust kan komen. Er zijn flows die je concentratie verbeteren, flows die gericht zijn op het losmaken van de spieren in specifieke lichaamsdelen, flows waarmee je wat spiermassa kan opbouwen, flows die gericht zijn op het openen van specifieke chakra’s… Er bestaat echt van alles!

Om voor het eerst aan yoga te beginnen heb je in principe niet veel nodig, maar het is wel belangrijk dat je de asana’s goed doet. En daarmee bedoel ik niet dat je ze perfect moet kunnen nadoen – de meeste yogi’s zullen het met me eens zijn dat dat niet per se het doel is van een asana – maar wel dat je je spieren niet per ongeluk te ver strekt of overbelast. Net zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging of sport, is het belangrijk dat je voorzichtig blijft en je eigen grenzen goed leert herkennen. Je grenzen mag je opzoeken, maar je moet er niet aan voorbijgaan!

Om te leren wat voor asana’s er nou allemaal bestaan en hoe je die uitvoert, zou je op yogales kunnen gaan. Er zijn door het hele land heen genoeg yogascholen én onafhankelijke docenten waar je terechtkan. Maar als je liever zelf thuis aan de slag gaat, kan dat natuurlijk ook! Je zou een filmpje op bijvoorbeeld Youtube kunnen volgen, waarin alles voorgedaan wordt. Toen ik nog in een studentenhuis woonde, deden mijn huisgenoten en ik dat wel eens. Het nadeel vond ik daaraan dat het me soms iets te snel ging; ik was nog half aan het uitvogelen wat ik nou precies moest doen, toen de docente in het filmpje alweer doorging naar het volgende onderdeel. Ik vind het fijner om mijn eigen tempo te kunnen volgen. Een tweede optie is om dan een boek te kopen waar allerlei asana’s en flows in uitgelegd staan. Er zijn allerlei fijne yogaboeken te krijgen; er is voor ieder wat wils! Zelf loop ik er dan soms wel tegenaan dat zo’n boek niet goed open blijft liggen, of dat ik steeds tussendoor een pagina moet omslaan. Daarom vind ik yogakaarten echt een uitkomst. Je kan namelijk van tevoren precies de houdingen uitzoeken die je wilt gaan doen en de desbetreffende kaarten voor je matje neerleggen. Zo creëer je tijdens elke sessie je eigen flow en kan je rustig kaart voor kaart aan de slag!

De meeste kaartensets hebben ook nog een bijbehorend boekje, waarin meer uitleg staat over de verschillende asana’s en welke je het beste met elkaar kunt combineren. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen geschikte yoga-oefeningen voor volwassenen en voor kinderen. Zo heeft de set Little Yoga van Lana Katsaros een hele reeks aan flows die specifiek gericht zijn op kinderen zodat ze op spelenderwijze met yoga aan de slag kunnen. Ook de kinderyogakaarten en de peuteryogakaarten van Helen Purperhart zijn ontzettend fijn om samen met je kind mee te spelen. De yogakaarten van Deltas zijn juist meer op volwassenen gericht.

Zeker in de wereld van kinderyoga verschijnen er steeds meer kaartensets. De yoga voor volwassenen blijft op dit gebied helaas nog een beetje achter, hoewel ik hoop dat daar snel verandering in zal komen. Na een korte zoektocht op Google kom ik namelijk wél meerdere Engelstalige sets tegen, die met een beetje geluk ook ooit naar het Nederlands vertaald zullen worden. Ik hoop het, want ik vind dit een ontzettend toegankelijke manier om yoga te beoefenen en het zou fijn zijn als er in de toekomst meer sets bestaan om uit te kiezen!

Wat is jouw favoriete manier om yoga te beoefenen? Vertel het ons hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *