The Illuminated Tarot

Ik kocht deze (Engelstalige) set enkele jaren geleden – ik weet niet eens precies meer wanneer het was – nadat ik er op social media een paar foto’s van was tegengekomen. Ik ben heel gevoelig voor interessante illustratie- en kunststijlen, en de stijl van Caitlin Keegan sprak me direct aan. De kaarten doen me denken aan o.a. de illustraties uit Middeleeuwse, Keltische manuscripten zoals het beroemde Book of Kells, dat momenteel in Dublin te bewonderen is (en die illustraties worden in het Engels vaak illuminations genoemd, dus vandaar de naam van deze set), maar door het kleurgebruik hebben ze ook iets weg van oude Zuid-Amerikaanse kunst, zoals dat van de Inca’s, Maya’s en Azteken.

Al met al is deze stijl precies mijn smaak, dus ik wist meteen dat ik deze set graag wilde hebben. Ik hield me destijds nog helemaal niet bezig met de inkoop voor onze winkel, dus ik vroeg mijn collega Jantien of zij een exemplaar wilde bestellen bij Koppenhol, de voornaamste uitgeverij waar wij tarot- en orakelkaarten bij inkopen.

Enkele dagen later had ik het doosje in handen, en in het echt was hij nog mooier dan op de foto’s. De vormgeving voelt extra luxe door de goudkleurige details en mooie kwaliteit karton van het doosje. Ook de binnenkant ziet er goed uit; alles is bewerkt met fijne patroontjes in subtiele kleuren.

Het eerste wat je verder ziet als je het doosje openmaakt, is het bijbehorende instructieboekje. Hierin staat een beknopte uitleg over de kaarten. Daaronder zit de daadwerkelijke stapel kaarten, met een lintje eronder zodat je ze makkelijk uit het doosje kan tillen. De kaarten zijn van stevig, iets geribbeld karton, hebben mooie afgeronde hoeken en zijn ook lekker groot: 12,5 bij 9 cm. Dat is net iets kleiner dan de gemiddelde postkaart.

Klik om de foto te vergroten

De kaarten zelf zijn misschien wat verwarrend voor de echte tarot-kenners onder ons; er zijn slechts 53 kaarten in plaats van de gebruikelijke 78. Oftewel, eigenlijk zijn er precies zoveel kaarten als in een gewoon kaartspel (52 nummerkaarten en 1 joker), en ook precies genoeg voor alle minor arcana + 1 (namelijk de bovengenoemde joker, samengevoegd met the fool).

De nummerkaarten bestaan ook niet uit cups, swords, pentacles en wands (kelken, zwaarden, pentakels en staven), maar uit de bekende tekens uit het gewone kaartspel: spades, hearts, diamonds en clubs (schoppen, harten, ruiten en klaveren).  

De major arcana bestaan in deze set eigenlijk niet, maar zijn samengevoegd met de nummerkaarten; zo is de king of spades ook the emperor, en 7 of diamonds is ook the star, om maar twee voorbeelden te noemen.

Voor mij maakt dit in principe niets uit; ik ben nog niet bekend genoeg met de tarot om de betekenissen bij alle kaarten te kennen, dus ik moet toch altijd nog het beschrijvende boekje erbij pakken om kaarten te interpreteren. Of ik nu mijn klassieke Rider Waite set gebruik of deze, ik zit altijd nog te bladeren voordat ik ook maar enige betekenis kan achterhalen.

Gelukkig zit er inderdaad een boekje bij deze Illuminated Tarot, hoewel ik eerlijk moet toegeven dat de beschrijvingen hierin erg beperkt zijn. Bij elke kaart staan slechts 3 sleutelwoorden, en that’s it. Enerzijds geeft dit een hoop vrijheid voor eigen interpretatie, maar anderzijds maakt het de lezingen ook onduidelijk, zeker als je nog niet zo gevorderd bent in de wereld van tarot.

Zelf vind ik dat erg jammer, en het zorgt ervoor dat ik voor kaartleggingen sneller mijn Rider Waite set zal pakken dan deze. Aan de andere kant kijk ik deze Illuminated Tarot vaker gewoon eventjes door, om de prachtige illustraties te bewonderen. Wellicht zal ik de kaarten ooit nog wel eens neerzetten of ophangen in huis, ter decoratie, in plaats van ze te blijven gebruiken als tarot. Dat is misschien zonde, maar ik denk dat ik ze dan vaker zal kunnen bewonderen dan wanneer ze het grootste deel van het jaar in hun doosje blijven zitten.

Al met al ben ik ontzettend blij met deze kaartenset, maar niet per se als tarotkaarten. Ik gebruik ze eerder als mooie kunst waar ik af en toe naar kijk. Voor de serieuzere tarot-gebruikers zou ik deze set dan ook niet echt aanraden, tenzij je – net als ik – ontzettend blij wordt van mooie, interessante illustraties. Dan is deze set echt perfect! Als je van vrije interpretatie houdt is deze set ook erg fijn, omdat hij je dus veel vrijheid biedt in de manieren waarop je ermee kan werken. 

Benieuwd naar deze set? Je kan hem vinden op de website van Caitlin Keegan

Na het kopen van de Illuminated Tarot, zijn er nog de Droomdecoder en de Runen voor het Moderne Leven bijgekomen. Dit zijn allebei ook sets die ik puur op het uiterlijk heb gekocht, en – als ik heel eerlijk ben – zelden gebruik zoals ze bedoeld zijn (maar ik ben er daarom niet minder blij mee). Op het wensenlijstje staat sowieso nog de Wild Unknown Animal Spirit set, en verder zie ik regelmatig nieuwe dingen verschijnen bij Koppenhol (tarot.nl) waar mijn hartje sneller van gaat kloppen. Wat is er toch veel moois!

Heb jij een favoriete kaartenset? Laat het hieronder weten in de opmerkingen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *