De prachtige koperen sieraden van Copper Gorgeous

Door Suzan Silvius, met foto’s van Ralf Silvius

Suzan Silvius maakt bijzondere sieraden van koper, vaak met edelsteentjes of andere natuurlijke materialen, die ze op verschillende plekken verkoopt. Ik kwam met haar sieraden in aanraking toen ik een keer bij een toenmalig verkooppunt binnenstapte, waar ik een koperen ring met een stukje aventurijn heb gekocht. Later heeft Suzan nog eens een ring speciaal voor mij gemaakt, met een stukje herkimer-diamant. Ik ben nog steeds ontzettend blij met beide ringen en werd eigenlijk steeds nieuwsgieriger naar Suzan’s werkwijze. Ik vroeg haar om een stukje te schrijven voor bijTARA, en het resultaat is hieronder te bewonderen!

– Robin

Jaren geleden zag ik een foto van een koperen ring met daarin een ruwe steen verwerkt. Het koper omsloot de steen op een grillige en organische manier. Ik was op slag verliefd!

‘Electroformed ring‘ stond er onder. Ik had geen idee wat dat inhield dus ik ging op onderzoek uit.

Al van kinds af aan ben ik creatief bezig en ook het sieraden maken zat er al vroeg in. Het duurde dan ook niet lang voordat ik alle spullen verzameld had om zelf aan de slag te gaan.

Zo bleek electroforming niet alleen een techniek te zijn om geleidende materialen te verkoperen maar ook een techniek die zo gevoelig is voor veel factoren dat de uitkomst altijd een beetje spannend blijft.

Ik kreeg de smaak te pakken en mijn merk Copper Gorgeous was een logisch vervolg.

In het begin gebruikte ik vooral trommelsteentjes die ik had liggen of die ik kreeg. Die voorraad slonk snel en ik ging inkopen op beurzen. Het liefst van personen die weten waar de stenen vandaan komen of ze zelf hebben uitgehakt. Verder laat ik me leiden door de ‘looks and feel’ van stenen. Natuurlijk ben ik wel nieuwsgierig welke eigenschappen er aan de edelstenen worden toegeschreven, maar ik denk dat wanneer je op gevoel kiest, het altijd de juiste steen is op dat moment.

Inmiddels werk ik ook veel met, in combinatie met edelstenen, organisch materiaal zoals veren en bloemen. Deze vind ik in het bos of in mijn eigen tuin die vol staat met (eetbare) bloemen en planten. Hier haal ik dan ook veel inspiratie uit; de vormen, kleuren en de structuren, de natuur heeft alles! Regelmatig bezig zijn met andere kunstvormen geeft ook weer een frisse blik.

Na jaren vind ik het nu nog steeds ontspannen om aan mijn sieraden te werken. In opdracht werken doe ik ook graag. Het is iets spannender omdat de uitkomst niet helemaal te voorspellen is, maar het geeft ook weer nieuwe ideeën.

Omdat ik zoveel vragen kreeg over het proces en de benodigdheden maakte ik eerder al een interactieve e-book. Sinds kort geef ik ook workshops. Ik heb een vorm gevonden om mensen zelf een ring te laten maken en mijn enthousiasme over het proces te delen!

Suzan Silvius

Suzan Silvius

Suzan maakt sieraden van koper en geeft daarnaast ook workshops. Benieuwd? Check dan de links in dit artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *