De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard

Soms kom je een boek tegen dat zó mooi is, dat je hem het liefst direct aan al je vrienden cadeau geeft. Dit is er zo eentje, een echt pareltje. Hij heeft de afgelopen maanden al flink veel media-aandacht gekregen, dus je hebt hem vast al wel eens gezien, maar misschien twijfel je nog of dit boek nou echt iets voor jou is. Laat mij je twijfels wegnemen, het antwoord is hoogstwaarschijnlijk “Ja!”. Twijfel je toch nog? Lees dan gauw verder…

Charlie Mackesy deelt op zijn eigen Instagram-pagina (@charliemackesy) regelmatig tekeningetjes en illustraties met de liefste tekstjes erbij. Op deze tekeningetjes zie je een jongetje, een mol, een vosje en een paard. Ik moet zelf altijd een beetje denken aan de tekeningetjes uit Winnie de Poeh, van A. A. Milne, maar verwar de illustraties van Mackesy zeker niet voor kindertekeningen: Ze zijn prachtig voor zowel jong als oud. De teksten bij de illustraties zijn opbeurend, zacht, liefdevol, warm en optimistisch. Ze geven je het gevoel dat je er wel doorheen komt, hoe moeilijk een situatie ook is, zonder dat ze de moeilijke situatie wegwuiven. Die mag er namelijk best zijn, maar je mag tegelijkertijd óók met een hoopvolle blik naar de toekomst kijken.

Mackesy’s boek De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard, bestaat uit allemaal illustraties zoals ik hierboven beschreef. Een heel boek vol. Daarnaast is het boek gebonden, voelt hij lekker stevig aan en houdt hij prettig vast. De pagina’s zijn van dik, kwalitatief papier, en het geheel is heel mooi vormgegeven. Voor mij geeft dat wel de doorslag: Hoewel sommige van deze illustraties ook al op zijn Instagram-pagina te zien zijn, voegt het zeker wat toe om ze ook in boekvorm te hebben. Zo kan je hem af en toe eens uit de kast pakken, even gaan zitten met een kopje thee, en rustig bladeren. Dat voelt toch een stuk meer mindful dan op je telefoon door Instagram scrollen. Bovendien staan er in het boek veel meer tekeningen dan er op Mackesy’s Instagram te zien zijn.

Als er iets tekenend is voor het gevoel dat ik bij dit hoopvolle boek krijg, is het wel dat Mackesy zelf regelmatig exemplaren van het boek achterlaat in treinen, bushokjes, telefooncellen, en noem maar op. Hij signeert ze en legt er een briefje bij: Voor degene die dit boek vindt, je mag hem houden. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Dit boek is bedoeld om iedereen die het kan gebruiken een hart onder de riem te steken, een steuntje in de rug te geven, een beetje hoop en liefde te geven. En daar doet de schrijver dus zelf net zo hard aan mee.

Zelf ben ik van mening dat iedereen zo’n lief cadeautje wel verdient. En ook dat je hem gewoon aan jezelf cadeau mag geven, als je er blij van wordt. Want we hebben allemaal wel eens een lastige situatie, of een boze bui, of een uitzichtloos gevoel, en dit prachtige boek tovert zo weer een glimlach op je gezicht, echt waar. Dus als je nog een keer 20 euro overhebt en een lief, betekenisvol cadeautje zoekt… Kijk dan niet verder, maar koop De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *