Chakra-meditatiekussens

Als je wel eens mediteert, heb je vast ook wel eens op zo’n speciaal meditatiekussentje of -bankje gezeten. Deze zijn zo gemaakt dat je er langdurig op kan stilzitten, zonder dat je slapende benen of stijve spieren krijgt. Het blijft natuurlijk per persoon verschillen welke voor jou het meest comfortabel is, want iedereen is anders. Daarom is er vaak ontzettend veel keuze als je een nieuw kussen of bankje gaat kopen!

Tijdens je zoektocht zal je merken dat er tussen alle verschillende hoogtes en breedtes, ook nog tientallen kleuren en materialen zijn om uit te kiezen. Er zijn veel buitenhoezen van katoen, maar ook van hennep of zijde. En dan zijn er weer effen kleuren, of kussens met borduursels erop… Kortom, veel keuze dus!

De meeste mensen zullen een kussen kiezen dat bijvoorbeeld bij hun interieur past, of in dezelfde kleur als de yogamat die ze al hadden liggen. Dat is een prima manier om er eentje uit te zoeken. Maar er is nóg een manier om erachter te komen wat de juiste kleur is voor jou: Door je bezig te houden met je chakra’s.

Er bestaat namelijk een reeks meditatiekussens in de 7 bekende chakrakleuren (rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet), elk met het bijbehorende chakrasymbool op de bovenkant geborduurd. Deze kussentjes mag je natuurlijk ook gewoon uitkiezen omdat je ze er mooi uit vindt zien, maar ze kunnen je ook helpen bij gerichtere vormen van meditatie; vormen waarbij je je chakra’s probeert te openen.

Als je je nu afvraagt “Goh, chakra’s… Wat zijn dat eigenlijk voor dingen?”, kan je het beste eerst even hier kijken. Elk chakra is verbonden aan een specifieke energieknoop in je lijf, en heeft daardoor ook zijn eigen kwaliteiten.

Ik zal een simpel voorbeeld geven: Als jij het moeilijk of eng vindt om voor groepen te spreken, maar voor je werk of studie regelmatig presentaties moet geven, kan je je spreekvaardigheid vergroten door te werken aan het chakra dat daarmee verbonden is. Zoals je misschien wel zou verwachten, ligt het chakra dat over o.a. communicatie gaat in je keel. Dit is het 5e chakra, met de lichtblauwe kleur, die we Vishuddha noemen. Als jouw intentie tijdens je meditatie dus is om je comfortabeler te gaan voelen tijdens het spreken voor groepen, kan je je focussen op je keelchakra en bijvoorbeeld bijpassende geleide meditaties gaan volgen, en je zou een blauw steentje zoals aquamarijn of chalcedoon bij je kunnen dragen. Maar ook je meditatiekussentje kan je hierbij helpen: Als jij nu een lichtblauw Vishuddha-kussentje gebruikt, heb je aan het begin van elke meditatie een reminder van jouw intentie. En geloof het of niet, maar dat helpt!

Je intentie kan natuurlijk van alles zijn. Het bovenstaande voorbeeld is heel specifiek, maar je kan van alles bedenken. Door je in de chakra’s te verdiepen, kan je erachter komen welk chakra er bij jouw intentie past. En wisselen je intenties nou heel vaak? Of wil je toch echt liever een algemene, rustgevende meditatie doen? Dan kan je altijd nog ‘gewoon’ een mooi meditatiekussen kiezen waarvan de kleur jou aanspreekt. Niks moet, alles mag! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *