Chakra's, wat zijn dat eigenlijk?

Direct naar...

Je lichaam bestaat uit organen, spieren, botten en bloed, maar volgens veel mensen komt er nog iets anders heel belangrijks kijken bij het menselijk leven: Energie.

In India werd tussen 1500 en 500 voor Christus het concept van Chakra’s samengesteld, en het concept wordt vooral verbonden met hindoeïstische en yoga-tradities. Chakra’s zijn punten in je lichaam waar energieknopen zitten. Je kan het een beetje zien als de knooppunten van een snelweg, om een heel modern voorbeeld te nemen.

Prana

Levensenergie (ook wel Prana genoemd) loopt door je hele lijf heen, en op bepaalde punten komen meerdere energiebanen samen. Ze vormen hier kolkende poeltjes van energie. Je kan het je ook voorstellen als een soort draaiend wiel: het woord chakra betekent in het Sanskriet ook wel ‘wiel’ of ‘schijf’. De chakra’s liggen vaak op dezelfde punten als zenuwknopen en endocriene klieren in je lichaam.

Hoewel je lichaam vol zit met verschillende energiepunten, zijn er 7 die het allergrootst en bekendst zijn. Deze bevinden zich op 7 verschillende hoogtes, maar wel allemaal centraal in je lichaam (dus niet links of rechts, maar altijd in het midden, langs je ruggengraat). Die zeven bekendste chakra’s worden altijd van onder naar boven benoemd, en zijn als volgt:

1 – Muladhara – Rood – Wortelchakra, helemaal onderaan je ruggengraat 
2 – Swadhisthana – Oranje – Sacraal chakra, onderbuik 
3 – Manipura – Geel – Zonnevlecht, ongeveer ter hoogte van je maag 
4 – Anahata – Groen – Hartchakra 
5 – Vishuddha – Blauw – Keelchakra 
6 – Ajna – Indigo – Derde oog/voorhoofd 
7 – Sahastrara – Paars – Kruinchakra 

De 5 centrale chakra’s verschijnen zowel aan de voor- als de achterzijde van je lichaam, waarbij de voorzijde je emotionele functioneren vertegenwoordigt en de achterzijde je wilskracht. De andere 2 chakra’s trekken via de zonnevlechtchakra levensenergie uit de zon aan, en via de basischakra uit de aarde.

Ontvangststations van energie

De chakra’s worden gezien als een soort ontvangststations, transformatoren en verdelers voor Prana, oftewel levensenergie. Het idee is dat die energie constant wordt aangetrokken en weer afgestoten, in een soort energie-uitwisseling met de kosmos. Zonder deze uitwisseling zouden wij niet kunnen bestaan.

Er wordt wel eens gesproken van chakra’s die als het ware ‘op slot’ zitten. Dan stroomt de energie niet goed meer door, en dit leidt tot (innerlijke) conflicten. Daarom hoor je wel eens dat je je chakra’s weer moet openen, wat je onder andere kan doen d.m.v. meditaties en andere mentale oefeningen, maar ook door bijvoorbeeld bijbehorende edelsteentjes bij je te dragen.

Benieuwd waar elk chakra voor staat? Hieronder zet ik ze nog wat uitgebreider voor je op een rijtje.

1 – Muladhara

Rood – Wortelchakra, helemaal onderaan je ruggegraat 

Dit chakra is hét chakra voor stevig contact met moeder aarde. Dit chakra vormt de basis voor hoe jij je door het leven beweegt. Sleutelwoorden zijn stabiliteit, stevigheid en kracht. Daarnaast staat dit chakra in sterke verbinding met bijvoorbeeld je darmen, bekken, en overige spieren en organen in dit gebied rondom je onderrug.

2 – Swadhisthana

Oranje – Sacraal chakra, onderbuik 

Dit tweede chakra staat in verbinding met je geslachtsorganen en de baarmoeder, en staat dan ook symbool voor vruchtbaarheid en creatiekracht, maar ook voor liefde en zachtheid, zoetheid, hartstocht en emotie. Als je helemaal op kan gaan in je liefde voor een ander, dan is je tweede chakra waarschijnlijk goed in balans.

3 – Manipura

Geel – Zonnevlecht, ongeveer tussen je navel en je maag 

Met het basischakra haal je energie uit de aarde, en met je zonnevlecht juist uit – je raadt het al – de zon! Zonne-energie staat voor levensvreugde, geluk, positiviteit. Het chakra versterkt je zelfverzekerdheid en een gevoel van een sterke eigen identiteit. Ook regelt dit chakra je spijsvertering.

4 – Anahata

Groen – Hartchakra 

Tja, het hart. Dat staat natuurlijk voor liefde! Maar ook medeleven, menselijkheid en geborgenheid. Het bevordert emotioneel en invoelend contact met anderen. Bovendien vormt dit chakra de verbinding tussen de onderste 3 chakra’s en de bovenste 3. Op lichamelijk vlak regelt dit chakra de werking van je hart, longen en ademhaling.

5 – Vishuddha

Blauw – Keelchakra 

Dit chakra regelt je communicatie-skills, de manier waarop jij jezelf en je emoties uit, over je woordenschat en je talenknobbel, maar ook je creativiteit. Nieuwe ideeën bedenken, en deze ideeën effectief delen met de rest van de wereld, dat doe je met het vijfde chakra. Samen met de creatiekracht van het tweede chakra wordt deze creativiteit nog meer versterkt. Op lichamelijk vlak gaat dit chakra vooral over klank, over je stem en je ademhaling.

6 – Ajna

Indigo – Derde oog/voorhoofd 

Het voorhoofdchakra maakt je ontvankelijk voor kennis, wijsheid en intuïtie. Ook stelt het je open voor een hoger bewustzijn; er wordt gezegd dat als je alle andere chakra’s goed in balans hebt, je met je 3e oog kosmische wijsheden en inzichten kunt opvangen. De mannelijke en vrouwelijke elementen van de mens worden in dit chakra verenigd tot een vorm van wijsheid die dualiteit overstijgt. Lichamelijk staat dit chakra in contact met de endocriene klieren en symboliseert het de algemene gezondheid van het hele lichaam.

7 – Sahastrara

Paars – Kruinchakra 

Het laatste chakra bevindt zich helemaal op het topje van je hoofd, het dichtst bij de kosmos of de hemel. Daardoor is hij extra ontvankelijk voor spirituele inzichten. Daarin is hij nauw verbonden met het zesde chakra: beide zorgen ze voor een hoger bewustzijn en wijsheid. Maar waar het zesde chakra zich meer richt op wijsheid en kennis, staat het zevende chakra echt meer voor spiritualiteit. Het gaat hier om een “werkelijkheid die voorbij het denken ligt”.

Elk chakra vervult dus zijn eigen taak binnen je lichaam en geest, maar uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat ze juist ook allemaal met elkaar samenwerken. Alles wat je doet of bedenkt, combineert allerlei lichamelijke en mentale processen. De zeven chakra’s spelen daar allemaal een rol in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *