Trendy edelstenen:

Waarom moldaviet ineens zo'n populair steentje is

Ik kan me echt verbazen over trends in de wereld van de edelstenen. Zo verkopen we al jaren ringetjes van hematiet, maar sinds een aantal maanden horen we ineens veel (voornamelijk jonge) mensen zeggen “Oh kijk, ze hebben hier van die ringetjes!”. Blijkt het concept van hematietringetjes ineens helemaal in te zijn op TikTok.

Die ringetjes gaan relatief makkelijk stuk; je stoot vrij snel met je handen ergens tegenaan, vaak zonder dat je het doorhebt, en deze ringetjes zijn natuurlijk van een kwetsbaar materiaal gemaakt. Soms springen ze zomaar stuk, maar vaak komt dat doordat ze al eerder een tik gehad hebben en daardoor al verzwakt zijn geraakt. Ik begrijp dat er op Tiktok een hele trend bestaat waarin vriendengroepen allemaal zo’n ring kopen en kijken bij wie hij als eerste stuk gaat. Dat zou dan weer iets zeggen over de energie of persoonlijkheid van diegene.

Hematiet

Heel eerlijk gezegd heb ik deze hele trend zelf niet meegekregen (ik zit al maanden niet meer op tiktok), dus correct me if I’m wrong, maar ik vind het in ieder geval ontzettend fascinerend hoe populair bepaalde edelsteentjes soms ineens kunnen zijn. Bij iets als kleding verwacht je nog dat die aan mode of trends onderhevig zullen zijn, maar bij kristallen had ik het eerlijk gezegd niet verwacht. Toch wordt het me steeds duidelijker dat dit wel het geval is. Tiktok, maar ook andere social media, blijken een grote factor te zijn in de populariteit van edelstenen.

Jaren geleden waren kristallen in het algemeen vooral voor een vrij niche groep ‘spirituele’ mensen weggelegd, maar tegenwoordig zijn ze al veel meer ‘mainstream’ geworden. En daarmee dus ook – net als alles wat op social media voorbijkomt – trendgevoelig. Begrijp me overigens niet verkeerd, ik heb hier geen mening over. Dat wil zeggen, ik vind die trends niet per se een goed of slecht ding; ik ben vooral erg geïntrigeerd door hoe ze ontstaan.

Een jaar of 2 geleden kregen we in de winkel ineens wekelijks de vraag naar witte jade.
“Witte jade?”, zeiden wij toen, “nog nooit van gehoord! Jade is toch groen?”.

Toch bleef de vraag regelmatig terugkomen en zijn we zelf ook maar op zoek gegaan. Bij leverancier A dachten we het gevonden te hebben, tot leverancier B er eens wat dichter naar keek en ons vertelde dat dit gewoon sneeuwkwarts was. Helaas.

De ene persoon zal je dus vertellen dat witte jade een heel bijzonder steentje is, met een ontzettend fijne energie, terwijl de ander ervan overtuigd is dat witte jade een soort scam is, waarbij sneeuwkwarts wordt verkocht voor een veel hogere prijs. Ik weet zelf dus nog steeds niet of witte jade nou eigenlijk wel bestaat, hoe het komt dat het ineens zo populair was (maar ik verwacht dus dat social media er wel een rol in gespeeld zullen hebben), en al helemaal of het de hype en bijbehorende hoge prijzen wel waard was.

Jade zoals wij 'm kennen: groen!

De afgelopen maanden valt ineens de naam ‘moldaviet’ heel veel. Of, eigenlijk nog vaker, op z’n Engels uitgesproken: ‘moldavite’. Dat steentje hadden we al jaren te koop, maar pas sinds een paar maanden wordt er ineens zo vaak naar gevraagd. Opnieuw een trend dus! Ik sprak toevallig afgelopen week in de winkel een meisje hierover, en zij zei meteen “Oh, ja, dat komt absoluut door Tiktok. Moldaviet is daar echt een eigen leven gaan leiden”.

Het probleem met moldaviet is alleen dat het ontzettend slecht te verkrijgen is. Dus net op het moment dat wij er meerdere keren per week vragen over krijgen, is het steentje bij ons uitverkocht en kunnen we het óók niet bijbestellen bij de leverancier, want daar is ‘ie ook helemaal op. Moldaviet wordt maar op één plek ter wereld gevonden, in een gebied in Tsjechië waar ooit een meteorietinslag is geweest. Het is een groene, glasachtige vorm van tektiet, die bij die meteorietinslag is ontstaan en dus verder nergens ter wereld bestaat! En de locaties waar dit steentje gewonnen wordt zijn langzaam uitgeput aan het raken. Daarom wordt het niet alleen steeds lastiger om dit steentje nog te bestellen, maar wordt hij ook steeds duurder!

Moldaviet

Misschien is het dan een goed idee om eens te kijken wat de werking en eigenschappen van de moldaviet zijn, en of ik een alternatief kan vinden dat makkelijker verkrijgbaar is. Als je dan naar de moldaviet op zoek was omdat (een bepaald aspect van) zijn werking je aanspreekt, kan je misschien een ander steentje vinden dat daar ook mooi op aansluit.

Er zijn natuurlijk allerlei boeken en websites waar je de werking van edelstenen kan vinden. Zelf kijk ik altijd graag op edelstenenenmineralen.nl omdat ik dat een fijne, overzichtelijke website vind. Dit is wat zij schrijven over de moldaviet:

Moldaviet is een bijzonder spirituele en inzichtgevende steen. Het stimuleert spirituele groei en geeft ons inzicht in wat het doel van ons bestaan is. Het overstijgt tijd, ruimte en dimensies. Hierdoor helpt het contact maken met andere dimensies, buitenaards leven en vorige en toekomstige levens. Het bevordert helderziendheid en divinatie, en helpt mensen met reïncarnatieproblemen en mensen die moeite hebben met hun aardse bestaan. Ook geestelijk werkt de steen bevrijdend en inzichtgevend. Het helpt om onbegrensd te denken en stimuleert hiermee creatieve ideeën en oplossingen. Het bevordert empathie, inlevingsvermogen, geluk en vruchtbaarheid en vermindert zorgen en belemmeringen. Moldaviet reinigt de chakra’s en brengt ze in balans. Het versterkt de werking van andere stenen. Fysiek bevordert moldaviet herstel en geeft inzicht in ziekte en klachten.

Wauw, dat is inderdaad een enorm bijzondere energie. Er zal helaas niet één steentje zijn dat al deze werkingen in zich draagt, maar ik kan je wel een lijstje geven van stenen die elk een klein stukje van deze werking kunnen vervangen. Als je dan naar een specifieke werking op zoek bent, kan je er bijvoorbeeld eentje uitzoeken. Dan heb je natuurlijk niet meteen de hele lijst nodig!

Voor de spirituele, inzichtgevende en bevrijdende energie kan je o.a. op zoek gaan naar amethist. Deze staat sterk in verbinding met je 7e chakra, die inzicht en spiritualiteit versterkt.

Helderziendheid en divinatie worden ook heel fijn versterkt door de celestien.

Voor zaken rondom reïncarnatie en loslaten van je aardse bestaan is de chiastoliet een heel geschikte steen.

Het bevorderen van creativiteit en het vinden van oplossingen zijn bij uitstek dingen waar de chalcedoon fijn voor is.

Energie en geluk vind je in de carneool.

Vruchtbaarheid wordt heel sterk bevorderd door maansteen.

Zorgen en belemmeringen worden verminderd door rutielkwarts.

Voor het versterken van andere stenen kan je bergkristal gebruiken.

Amethist
Celestien
Chiastoliet
Chalcedoon
Carneool
Maansteen
Rutielkwarts
Bergkristal

 

Uiteindelijk is het natuurlijk vooral belangrijk dat je een steentje kiest dat voor jou goed voelt. Als je daarmee toch de trend wil volgen, is dat uiteraard helemaal prima! En als je juist een ander steentje fijner blijkt te vinden, kan je juist daar het beste voor gaan. Blijf in ieder geval altijd bij je gevoel en vertrouw je eigen intuïtie! 😊

Welke trends zijn jou opgevallen in de wereld van de spiritualiteit? Dit kan natuurlijk over veel meer gaan dan alleen edelstenen.

En heb jij wel eens een nieuwe hobby of interesse ontdekt door dit soort trends? Of een nieuwe favoriete edelsteensoort?

Laat het ons hieronder weten! We vinden het superleuk om jullie ervaringen te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *