Intuïtie

Luisteren naar je intuïtie is een kunst. Zeker als je zowel een gevoelsmens als een ‘denkmens’ bent.

Je gevoel vertelt je dan bijvoorbeeld dat je iets wel of niet moet doen, maar je hoofd wil een logische beargumentatie waarom wel of niet. Het probleem is dat je intuïtie die logische beargumentatie niet meegeeft.

Hoe kan iemand die hier telkens tussenin zit sneller luisteren naar zijn/haar intuïtie? Deze vraag houdt mij de laatste tijd veel bezig.

Zo voelde ik tijdens de volle maan van 24 juni (en na vier lange, opeenvolgende werkdagen) aan dat ik die avond thuis moest blijven en rust moest nemen. Toch werd ik mee naar buiten gevraagd. Uiteindelijk buiten werd ik ook nog voor keuzes gesteld, dat kon er niet bij. Daardoor gehuild in het openbaar, wat ik al helemaal een ramp vind.

Dat was allemaal te voorkomen als ik duidelijk was geweest over wat mijn gevoel mij al die hele dag vertelde.

Maar hoe zorg je dat je direct handelt naar je gevoel?

Dit voorbeeld wordt in de psychologie ‘cognitieve dissonantie’ genoemd. In de filosofie noemt men het ‘gebrek aan integriteit’. Dit klinkt heftig. Ben ik meteen niet integer, niet mezelf als ik niet direct op mijn intuïtie inspring?

Ik bekijk het liever op spiritueel niveau.

Ieder mens voelt zaken in meer of mindere mate aan. De kunst zit naar mijn mening in het WILLEN aanvoelen. Jezelf toestaan om het juist te hebben. Jezelf niet laten beperken door je gedachtes (je brein). Jezelf niet zomaar aan de kant laten schuiven.

Misschien heeft dit met je zelfbeeld te maken. Misschien is het zo dat hoe meer je jezelf waardeert, hoe meer je ook je intuïtie waardeert en ernaar handelt. Dit is een proces. Een leerzaam proces. Ik wil, en misschien meer individuen die dit nu lezen willen, dit proces aangaan.

De eerste stap is nu gezet, bewustwording. Ik ben benieuwd wat deze reis me brengt.

Tip van Robin: Dit boek is recentelijk uitgekomen!
Nika Blummel

Nika Blummel

Nika Blummel is 24 jaar oud en woont in Veghel (Noord-Brabant). Na het behalen van haar HAVO-diploma heeft ze het vak Filosofie afgerond op VWO-niveau. Nu werkt ze in de kinderopvang en is ze in haar vrije tijd bezig met filosofie, spiritualiteit, het verzamelen van edelstenen en het bestuderen van hun werking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *