Wierook, etherische olie en kruiden

Alles over lekkere én nuttige geurtjes voor in huis

In dit artikel...

Veel mensen vinden het heerlijk om een fijn geurtje om zich heen te hebben. De een draagt zelf graag parfum, de ander voegt geurpareltjes toe aan zijn wasmiddel en een derde persoon houdt zijn huis het liefst blinkend schoon. Ook is het mogelijk om je huis extra lekker te laten ruiken door bijvoorbeeld wierook of gedroogde kruiden te branden, of door een diffuser neer te zetten met een (etherische) geurolie erin. Wat je voorkeur ook heeft, het is in ieder geval fijn om je opties goed te leren kennen. De ene geur is de andere niet, en sommige kruiden, oliën en wierooksoorten hebben ook nog een speciale werking, bovenop hun fijne geur. Vaak zijn er zó veel opties dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik hier allerlei tips en informatie voor je op een rijtje gezet!

Wierook

Wierook wordt wereldwijd gebruikt en bestaat al eeuwen. De eerste vormen van wierook bestonden uit gestolde boomhars, die een prettige geur verspreidde zodra het verwarmd werd. Denk hierbij aan mirre (myrrh) of olibanum (ook wel oliban of frankincense genoemd), geuren die in de bijbel benoemd worden. Deze geuren worden tegenwoordig nog steeds in sommige kerken gebrand.

In andere delen van de wereld zijn weer hele andere geuren populair. De bekendste geur uit India is bijvoorbeeld nag champa (gemaakt van de gele bloemetjes van de champacboom), terwijl in Japan juist veel (kersen)bloesem en sandalhout worden gebruikt om wierook van te maken. 

Tegenwoordig worden al die verschillende wierooksoorten wereldwijd verkocht, dus er is ontzettend veel keuze! Daarom heb ik dit artikel opgedeeld in hoofdstukjes waar je meer kan leren over de bekendste wierooksoorten en -geuren.

Soorten wierook

Zoals ik hierboven al noemde, gebruikte men eeuwen geleden voornamelijk pure gestolde boomhars als wierook. Tegenwoordig zie je veel vaker wierookstokjes en -kegeltjes. Harswierook wordt nog steeds wel verkocht, maar is een stuk minder bekend.

Stokjes

Poeder dat tot een dun stokje is opgerold, is tegenwoordig verreweg de bekendste soort wierook. Dat poeder wordt gemaakt van een combinatie van dingen: Houtpoeder, om te zorgen dat het mooi gelijkmatig blijft branden, kruiden en/of etherische olie voor de geur, en hars (meestal Arabische gom). Dat laatste zorgt ervoor dat alles goed aan elkaar blijft kleven en je stokjes niet binnen no time uit elkaar vallen.

Er bestaan varianten met een flinterdun bamboestokje in het midden waar de wierook omheen aangebracht wordt, die niet zo snel breken maar wel wat extra rookvorming geven, en varianten zonder bamboe die wat kwetsbaarder zijn, maar wel ‘puurder’ qua geur (je brandt immers geen bamboe mee, maar alleen het geurende poeder). Welke je fijner vindt is natuurlijk heel persoonlijk. Let er wel op dat sommige stokjes dikker zijn dan andere, en dat daarom niet elk wierookbrandertje of -houdertje geschikt is. 

Het wel of niet gebruiken van een bamboestokje is overigens ook deels afhankelijk van waar de wierook gemaakt is; in India gebruiken ze het vaak wel, en in Japan juist haast nooit, maar daarover lees je verderop meer.

Een brandend wierookkegeltje op een houdertje. Erachter liggen ook nog wierookstokjes
Kegeltjes en stokjes

Kegeltjes

Kegelwierook wordt gemaakt van hetzelfde soort poeder als de bovengenoemde stokjes, maar dan is het veel compacter. Doordat een kegeltje korter en dikker is dan een stokje, brandt hij ook veel sneller op en geeft hij meer geur in één keer af. Perfect als je een korte geurboost wilt dus, maar minder handig voor een langdurige geur. Het voordeel is wel dat er geen bamboestokjes nodig zijn, dus kegeltjes hebben vaak een lekkere pure geur zonder bijkomstige houtrook.

Je hebt niet per se een speciaal brandertje of houdertje nodig voor wierookkegels. Ze kunnen uit zichzelf rechtop blijven staan. Het is wel heel belangrijk dat je ze op een ondergrond zet die tegen hitte kan, én waar as op mag vallen. Zelf gebruik ik meestal een oud gebakschoteltje, maar er bestaan ook specifieke wierookhouders met een uitsparing voor kegels (zoals deze, waar zowel kegels als verschillende soorten stokjes in passen).

Backflow-kegeltjes

Deze kegeltjes lijken erg op de normale wierookkegels, maar met één belangrijk verschil: Er zit een klein gaatje onderin (en meestal zijn de kegeltjes nét iets hoger). Door het gaatje wordt de rook naar beneden gezogen in plaats van naar boven, en als je het kegeltje dan op een speciale backflow-wierookbrander zet, ontstaat er een soort ‘watervalletje’ van rook. 

Het kan soms even duren voordat het watervalletje begint; de bovenkant van de wierook moet eerst opbranden voordat het gaatje bereikt wordt. Ook kan het watervalletje verdwijnen als de lucht in de ruimte te veel beweegt, bijvoorbeeld doordat er mensen heen en weer lopen. Dan wappert de rook alsnog alle kanten op. 

Backflow-kegels zijn in allerlei geuren te krijgen, hoewel er vaak minder keuze is dan bij de ‘gewone’ kegels of stokjes. Backflow-wierook wordt echt verkocht om het bijzondere visuele effect. En geef toe, dat ziet er toch ook hartstikke leuk uit?

Een backflow-wierookhouder. Klik hier om naar de verkooppagina van deze houder te gaan in de Tara Webshop.
Backflow-wierook

In dit artikel...

Iemand houdt een smeulend bosje witte salie vast
Witte salie
Een reinigingssetje bestaande uit twee edelstenen, een stokje palo santo hout en een smudge stick van witte salie
Reinigingssetje
Een schaaltje met verse salieblaadjes
Salie
Een aantal bosjes samengebonden kruiden
Diverse kruiden
Een veld vol lavendelbloemetjes
Lavendel

Hars-/korrelwierook

Zoals ik hierboven al schreef, is dit de oudste vorm van wierook ter wereld. Eeuwen geleden ontdekte men al dat je de gestolde hars uit bepaalde bomen kan verwarmen, en dat ze dan een prettige geur afgeven. Tegenwoordig kan je deze hars nog steeds kopen. Je hebt dan meestal een zakje of doosje vol met kleine korreltjes. 

Er zijn verschillende manieren om die korreltjes te verwarmen. Het belangrijkste wat je moet weten, is dat je ze niet direct moet proberen te verbranden! Dat geeft vooral een heleboel rook en stank. Neem liever iets anders wat warm wordt, zoals een brandend schijfje houtskool of een kommetje heet water, en leg daar de hars bovenop. Zo warmt het rustig mee, en dan ruikt het wél heel lekker.

De houtskooltabletjes die ik net al beschreef, zijn meestal te koop in rolletjes van 10 stuks. Je legt ze op speciale brandertjes met een soort gaasje, waardoor er aan alle kanten lucht bij de houtskool kan komen. Let wel op dat houtskool ook ontzettend veel rook kan afgeven, en dat daarom niet iedereen het even prettig vindt om te gebruiken.

Een andere optie is dus een kommetje heet water. Hiermee zal de geur iets subtieler zijn dan wanneer je een kooltje gebruikt. Vooral oliebrandertjes zijn hier heel handig voor; bovenop staat een klein kommetje met water waar je normaal etherische olie aan toevoegt (daarover later meer), maar waar dus ook prima harskorrels aan toegevoegd kunnen worden in plaats van olie. Onderin staat een waxinelichtje wat het water doet verdampen. Zorg wel dat je het waxinelichtje uitblaast zodra al het water verdampt is, anders kan het brandertje breken.

Een schaaltje vol wierookkorrels
Wierookhars

Losse kruiden

Tot slot zijn er allerlei soorten kruiden die je kan drogen en branden of in water verdampen. Dit wordt vaak gedaan als reinigingsritueel, om je huis te beschermen tegen negatieve invloeden, maar kan natuurlijk ook weer specifieke geurtjes met zich meebrengen. 

De bekendste twee zuiverende middeltjes zijn gedroogde witte salie en palo santo. De witte salie wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende Noord-Amerikaanse stammen, terwijl palo santo juist uit Zuid-Amerika komt. Palo Santo betekent letterlijk Heilig Hout.

Ze worden beide gebruikt om bijvoorbeeld negatieve energieën, boze geesten of andere narigheid weg te drijven. Er zijn allerlei verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Sommige mensen vinden het voldoende om bijvoorbeeld een beetje salie aan te steken en eventjes te laten smeulen, terwijl andere mensen er liever een heel ritueel omheen maken met bijvoorbeeld een zwanenveer en abaloneschelp. Ook hierbij geldt dat je je eigen gevoel moet volgen, wat het beste voor jou werkt is heel persoonlijk.

Beide producten zijn als losse takjes of stokjes te koop, en van salie kan je ook speciale smudge sticks krijgen, die makkelijker vast te houden zijn. Losse salieblaadjes kan je beter op een vuurvast schaaltje leggen, zodat je je handen niet brandt. Er bestaat ook wierook met salie of palo santo erin. Als je dit enkel voor de geur koopt, kan je er gewoon eentje uitzoeken die bij jou past. Heb je het echter nodig voor een reinigingsritueel, kijk dan goed welk merk je koopt! De  meeste merken zijn daar helaas niet geschikt voor, omdat er geen echte salie wordt gebruikt bij het maken ervan. Bij twijfel kan je natuurlijk altijd advies vragen aan de verkoper.

Zowel salie als palo santo hebben hele karakteristieke geuren. Persoonlijk vind ik palo santo nog wel lekker ruiken en brand ik dat ook wel eens specifiek voor het geurtje, in plaats van de reinigende werking, maar salie vind ik echt vies ruiken. Andere mensen vinden het weer heel lekker, dus zo zie je maar hoe persoonlijk dit soort dingen zijn. Als je palo santo of salie hebt gebrand in huis, kan het fijn zijn om naderhand even je ramen of deuren open te zetten. Dit zorgt ervoor dat de geur niet te intens wordt, maar ook dat negatieve energieën naar buiten toe kunnen verdwijnen. 

Als je de geur van andere soorten kruiden, zoals lavendel, citroengras of kaneel in huis wilt hebben, zou ik ze niet zomaar verbranden. Dat geeft vooral rook en een vervelende stank. Je kan beter de kruiden in heet water leggen en dit laten verdampen, of de kruiden op een smeulend kooltje leggen, net zoals met harswierook. Óf je kan een speciale geurolie maken of kopen! Over geurolie vertel ik je verderop in dit artikel meer.

Palo Santo (heilig hout)

Wierook uit verschillende landen

Ik heb het hierboven al kort even aangehaald, maar in verschillende delen van de wereld maakt men wierook op hun eigen manier. Japanse wierook is dus weer anders dan wierook uit bijvoorbeeld India of Nepal. Meestal wordt wierook niet alleen gebrand voor de geur, maar zit er ook een betekenis achter. Wierook wordt bijvoorbeeld gebruikt in tempels maar ook gewoon thuis, en bepaalde geuren of ingrediënten hebben weer hun eigen werking. Sommige soorten werken beschermend, anderen zuiverend, en weer anderen zouden in contact staan met de goden. De precieze betekenissen verschillen uiteraard per land en per cultuur. Ik zal eerlijk toegeven dat ik hier zelf zeker geen expert in ben, als Oerhollands mens, maar er zijn wel een aantal basics waar ik het een en ander vanaf weet. Die zal ik hier met jullie delen!

Klik hier om de Satya wierook in de Tara webshop te bekijken
Wierook van Satya uit India
Klik hier om de Morning Star wierook in de Tara webshop te bekijken
Wierook uit Japan
Klik hier om de Tibetaanse wierook in de Tara webshop te bekijken
Wierook uit Tibet

India

De wierook die ik zelf ken uit India is van merken zoals Satya of Hem. Dat zijn allebei erg bekende merken, ook hier in Nederland. Zo ligt de wierook van Satya ook bij winkels zoals de Xenos, en is de wierook van Hem zelfs in de souvenirwinkels van de Efteling te vinden. 

Als je wel eens een nag champa wierook hebt gehad, is er een grote kans dat het dat ene, welbekende blauwe doosje is geweest. Dat is dus van het het merk Satya. Zowel Satya als HEM bieden allerlei verschillende geuren aan, van bloemig tot kruidig, fris tot zwaar. Ook kan je bij beide merken kiezen voor zowel stokjes als kegeltjes. De stokjes van deze Indiase wierook bevatten meestal wel een dun bamboestokje.

Er zijn natuurlijk nog veel meer merken en soorten binnen de Indiase wierook. Ook deze andere merken bevatten meestal bamboe, maar niet allemaal.

Zoals ik al schreef, is Indiase wierook in allerlei verschillende geurtjes te krijgen. Wat mij wel opvalt is dat het vaak vrij sterke, soms haast overweldigende geuren zijn. Als je liever een subtiel geurtje hebt, raad ik je aan om eens te kijken naar wierook uit Japan.

Japan

Japanse wierook is over het algemeen genomen een stuk verfijnder en subtieler dan de geuren uit India. Ze worden met minder sterk ruikende ingrediënten gemaakt dan de soms overweldigende Indiase wierook. Hoewel ook hier keuze is uit allerlei soorten geuren, worden in Japan vooral veel zachte houtgeuren (zoals sandelhout of ceder) en bloemengeuren (kersenbloesem, lotus, roos of gardenia) gebruikt. Ook wordt er zelden bamboe bij gebruikt, waardoor de geur extra zuiver is. Stokjes van Japanse wierook zijn vaak iets dikker en korter dan de Indiase varianten, en worden vaak geleverd met een klein houdertje waar ze perfect in passen.

Kegeltjes heb ik eerlijk gezegd nog nooit gezien uit Japan, alleen stokjes. Wel weet ik dat er allerlei verschillende merken bestaan, de ene nog mooier en zuiverder dan de ander. Zelf verkopen wij voornamelijk het merk Morning Star, die een hele reeks geuren aanbiedt. Ook hebben we een aantal mooie papieren rolletjes met wat luxere Japanse wierook van andere merken, maar deze hebben we helaas (nog) niet op onze webshop staan. Voor ons volledige assortiment kan je dus het beste naar onze fysieke winkel komen!

Omdat Japanse wierook vaak heel zorgvuldig is samengesteld en ingrediënten van hele hoogwaardige kwaliteit bevat, is het vaak ook iets duurder dan wierook uit India. Dit wil overigens niet zeggen dat Indiase wierook van slechte kwaliteit is! Het gaat hier niet per se om kwaliteit, maar meer om je persoonlijke voorkeur: Heb je liever wat subtielere of wat aanwezigere geuren? De keuze is aan jou! Zelf gebruik ik ze allebei wel eens, afhankelijk van mijn voorkeur op het moment.

Tibet/Nepal

Tibetaanse wierook heeft meestal (maar niet altijd) een specifieke betekenis. Zo is er wierook die genezend zou werken, wierook die de energie in je huis zuivert en wierook die je chakra’s in balans brengt. Ook bestaat er wierook die verbonden wordt aan bepaalde goden, zoals Ganesha-wierook, die bedoeld is om de krachten van Hindoe-god Ganesh(a) aan te roepen. Je kiest dus niet snel ‘gewoon’ een geurtje uit, maar meer een specifiek doel waarvoor je de wierook wilt toepassen. Er bestaan echter wel losse geuren, zoals sandelhout.

In onze webshop verkopen we één merk, met verschillende varianten en werkingen. Dit merk maakt gebruik van vrij korte, dikke stokjes en levert er ook een speciaal houdertje bij. In onze fysieke winkel hebben we Tibetaanse wierook van allerlei verschillende merken, dus de keuze is daar veel uitgebreider.

De geuren van Tibetaanse wierook kunnen alle kanten op gaan, maar zijn in mijn ervaring vooral erg kruidig. Je zal hier minder vaak fruit- of bloemengeuren tegenkomen, bijvoorbeeld. De paar keer dat ik zelf Tibetaanse wierook heb gebruikt, vond ik de geur erg sterk en overheersend, maar om eerlijk te zijn weet ik niet of dit voor alle varianten zo is.

Een open doosje Morning Star wierook in lavendelgeur. De stokjes steken er een eindje uit. Het doosje en de stokjes zijn allebei paars.
Japanse wierook

Noord- en Zuid-Amerika

Wierookstokjes heb ik uit dit deel van de wereld nog nooit gezien, maar zoals ik al beschreef worden er wel allerlei kruiden en houtsoorten gebrand in Amerika. Vooral (witte) salie uit Californië en Palo Santo uit o.a. Peru en Venezuela zijn erg bekend en worden ook in Nederland veel verkocht. 

Overige landen

In allerlei landen wordt wierook gemaakt of gevonden. De harswierook in onze winkel komt bijvoorbeeld uit Somalië (frankincense en myrre), Turkije (storax) of Laos (benzoë), om slechts wat voorbeelden te noemen. Verschillende boomsoorten creëren verschillende soorten hars, en elke soort hars heeft weer een eigen geur en andere eigenschappen. Hetzelfde geldt voor de ingrediënten van wierookstokjes en -kegeltjes. In verschillende landen zijn weer verschillende kruiden, bloemen of houtsoorten te vinden. Daardoor is er wereldwijd ontzettend veel verschil!

Een hoopje losse kruiden
Losse (wierook)kruiden

Wierook en gezondheid

Ik wil het kort nog even hebben over de risico’s van wierook. Enkele jaren geleden verscheen een nieuwsartikel waarin werd gezegd dat wierook net zo schadelijk was als sigaretten en sindsdien krijg ik regelmatig de vraag hoe veilig wierook eigenlijk is. Laat ik voorop stellen dat ik hier geen definitief antwoord op heb, ik heb hier immers niet voor gestudeerd en ben dus geen expert. Ik zal hieronder wel mijn mening geven, maar het is altijd een goed idee om ook nog je eigen onderzoek te doen als dit een onderwerp is waar je meer uitleg over wilt.

Zelf zie ik het zo: Een sigaret rook je zelf helemaal op, je ademt de rook heel doelbewust in en uit. Ook maken rokers over het algemeen meerdere sigaretten per dag op. Wierook staat meestal een stuk verder van je af; je gaat er niet boven hangen om alle rook op te snuiven, maar zet het ergens in je kamer neer. Bovendien brand ik zelf hooguit 1 of 2 keer per week een stokje wierook en verder niets. Ik wil natuurlijk niet voor andere mensen spreken, maar ik denk dat bijna niemand ‘kettingwierookt’, zoals bij sigaretten wel gebeurt. Daarom denk ik dat je van wierook een stuk minder binnenkrijgt dan een (mee)roker van sigarettenrook krijgt. 

Toch blijft wierook natuurlijk een bron van rook, en rook inademen is nooit écht goed voor je longen. Die ademen veel liever gewone, schone lucht in. Ik kan me dus best voorstellen dat in sommige gevallen het gebruik van wierook schadelijk kan zijn voor je longen. Mensen met astma of andere aandoeningen aan de longen, kunnen dus beter voorzichtig zijn. Uiteindelijk bepaalt iedereen zelf welk risico hij wil lopen, maar lees je goed in en raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

Wil je het risico liever niet lopen, maar toch graag een lekker luchtje in huis? Hieronder vertel ik je alles over geurolie!

Geurolie

Voor mensen die niet goed tegen rook kunnen (of er simpelweg niet van houden) zijn gelukkig andere manieren om fijne geurtjes in huis te brengen. Met geurolie kan je echt alle kanten op; je kan het op verschillende manieren gebruiken en de opties voor geuren zijn eindeloos. Daarom zal ik eerst kort wat verschillende soorten olie bespreken, en daarna een aantal opties voor het gebruik.

Soorten geurolie

Binnen de wereld van de geurolie heb je niet alleen verschillende geuren (zoals eucalyptus, citroen, lavendel of verschillende geurmixen), maar ook verschillen in de olie zelf. De ene is heel puur en geconcentreerd, met alleen de beste, natuurlijke ingrediënten, terwijl een andere weer meer parfum en soms conserveermiddelen of alcohol bevat. Sommige soorten zijn geschikt voor op de huid of zou je bij wijze van spreken zelfs door je eten kunnen doen, terwijl je dat met andere soorten echt niet moet proberen. 

Etherische olie

Etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) maken gebruik van allerlei heilzame planten en andere natuurlijke ingrediënten om niet alleen een lekkere geur te creëren, maar ook om op allerlei andere vlakken toe te passen. Dan kan je denken aan mentale effecten, zoals de rustgevende en kalmerende werking van lavendel, maar ook aan fysieke effecten. Zo bestaat er olie die helpt tegen eczeem, of olie die ontstekingen helpt verminderen. Kortom, er zijn allerlei toepassingen voor heilzame planten en dus ook voor oliën waar de werkzame stoffen van deze planten in zitten.

In onze winkel verkopen wij verschillende oliën van het merk Chi. Dit Nederlandse merk staat bekend om haar volledig natuurlijke, biologische producten. Hun etherische oliën zullen geen onnodige toevoegingen bevatten en zijn in veel gevallen geschikt voor op je huid (wel even verdunnen) of zelfs eetbaar (lees voor gebruik altijd de instructies)! Chi heeft voor ieder wat wils; ‘gewoon’ lekkere geurtjes, maar ook olieën en oliemixen met allerlei andere effecten en toepassingen. Ook is Chi heel transparant over hun producten. Je kan op hun website altijd heel veel informatie vinden, en wij ontvangen regelmatig foldertjes met meer uitleg over bepaalde oliën. Je vindt al die info over aromatherapie en de werkwijze van Chi hier.

Parfumolie

In tegenstelling tot etherische olie, wordt parfumolie voornamelijk gemaakt om de geur en niet zozeer om andere werkingen van de ingrediënten. Het kan dus ook zijn dat deze oliën meer synthetische (nagebootste) geuren bevatten in plaats van 100% natuurlijke ingrediënten. Ook worden er vaak alcohol en/of conserveermiddelen aan toegevoegd. Zo blijft de olie veel langer lekker ruiken. 

Als je gewoon een lekker geurtje zoekt, kan je prima een parfumolie gebruiken! Er is niets mis met deze ingrediënten en de olie zal door de conserveermiddelen lekker lang goedblijven. Maar als je geïnteresseerd bent in de heilzame werkingen van bepaalde planten, dan kan je beter voor een echte etherische olie gaan.

Op zoek naar een lekker geurtje voor in huis, zonder verdere werking? Check dan eens de olie van Boles d’Olor! Deze wordt grotendeels vervaardigd met natuurlijke ingrediënten, maar is geen echte etherische olie. Ik zou deze ook niet op de huid gebruiken en is zéker niet geschikt voor consumptie. Wel heeft dit merk een hele reeks aan heerlijke geurtjes. Verreweg de best verkopende in onze winkel is de angel’s charm, maar zelf vind ik cotonet toch het allerlekkerst.

Klik hier om de citroen-olie van Chi te bekijken op de Tara webshop
Etherische citroen-olie van Chi
Klik hier om de geur Citriodora van olie-merk Boles d'Olor te bekijken op de Tara webshop
Geurolie van Boles d'Olor

Olie gebruiken

Om de geur (en bijbehorende werking) van olie in je huis te verspreiden, zijn er allerlei verschillende mogelijkheden. Hieronder licht ik de bekendste opties kort toe!

Geurblokjes

De makkelijkste en goedkoopste manier om de geur van olie in huis te verspreiden, is door wat druppeltjes op een speciaal geurblokje te doen. Dit geurblokje is gemaakt van een poreuze steen, waardoor de olie er helemaal intrekt. Zo gaat dus het hele blokje ernaar ruiken! Zet dit blokje vervolgens neer op een plek waar je het geurtje wilt hebben, en de geur zal zich daar subtiel gaan verspreiden. Vooral op kleine kamers is dit een hele geschikte manier. Als kind kreeg ik bijvoorbeeld wel eens een blokje met lavendel-olie op mijn nachtkastje voor een fijne nachtrust, en tegenwoordig leg ik wel eens een geurblokje op het toilet.

Voor grotere ruimtes is dit helaas minder geschikt, omdat de geur altijd heel subtiel zal blijven. Ook is het lastig om geuren af te wisselen; je kan het blokje niet zomaar even schoonmaken tussendoor. Daarom moet je echt wachten tot het ene geurtje helemaal uit zichzelf weg is, voordat je er een nieuw geurtje op druppelt. Anders gaan de geuren door elkaar mixen, en dat is niet altijd gewenst.

Een stapel geurblokjes voor etherische olie
Geurblokjes van Chi
Twee roze oliebrandertjes, met brandende waxinelichtjes erin
Oliebrandertjes
Een glazen flesje met geurolie erin, en bamboestokjes om de geur te verspreiden
Diffusers met bamboe
Een elektronische diffuser die door middel van ultrasone golven voor verdamping zorgt. Er komt waterdamp uit de bovenkant
Diffuser met verdamping

Oliebranders

Voor een wat actievere verspreiding, kan je ook wat druppels olie (samen met voldoende water!) in een oliebrander doen. Doordat de vloeistof verdampt, wordt de geur echt als stoom de lucht in gebracht en ruikt hij sterker dan met een geurblokje. Dit is ook fijn voor grotere ruimtes, zoals een woonkamer of praktijkruimte. 

Je kan het beste een heel bakje met water nemen, en vervolgens 2 tot 4 druppels olie, afhankelijk van hoe groot je kamer is. Meer olie kan ook, maar is meestal niet nodig. Bovendien kan je altijd later nog wat extra toevoegen, als je de geur toch niet sterk genoeg vindt. Je kan sowieso een beetje spelen met hoeveelheden, totdat je de perfecte verhouding hebt gevonden.

Let er wel op dat het waxinelichtje weer uitgeblazen moet worden zodra alle vloeistof verdampt is, anders staat het brandertje droog te koken en kan hij kapot gaan!

Diffusers met bamboestokjes

Deze diffusers zijn heel subtiel, omdat ze net als de geurblokjes niks actief verdampen. Je koopt een potje of flesje met (verdunde) geurolie erin, en zet daar vervolgens wat bamboestokjes in. De geur trekt in de bamboestokjes en zal dus subtiel te ruiken zijn. Evenals geurblokjes is dit dus perfect voor kleine ruimtes. Het voordeel is dat je heel lang met één flesje kan doen, en dat je hem niet vaak hoeft bij te vullen. Geurblokjes moet je wél vaker bijvullen, anders ruik je niets meer.

Ontwerp zonder titel (42)

Diffusers met ultrasone verdamping

Deze apparaten bestaan uit een groot waterreservoir, waar ultrasone geluidstrillingen doorheen gaan. Deze trillingen zorgen ervoor dat het water verdampt, zonder dat het warm wordt! Veel mensen gebruiken deze diffusers puur om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden, maar ze zijn dus ook goed te gebruiken in combinatie met geurolie (ook hier ongeveer 2 tot 4 druppels in één reservoir).

Hoe groter het reservoir, hoe langer de diffuser zal blijven werken. De grootste soorten kunnen tot wel 12 uur achter elkaar blijven verdampen. Welke soort je ook kiest, ze zullen vanzelf uitgaan zodra het water helemaal op is. Dat scheelt dus weer een ding om op te letten! Je kan ook meteen het reservoir weer vullen als het leeg is, en hoeft niet te wachten tot het afgekoeld is, omdat het apparaat helemaal niet warm wordt. Je kan dit apparaat dus in principe eindeloos blijven gebruiken!

Naast de verdamping, hebben de meeste soorten een ingebouwd lampje. Deze kan, afhankelijk van het merk dat je koopt, in verschillende kleuren ingesteld worden (of zelfs continu van kleur veranderen). 

Je kan makkelijk verschillende geuroliën afwisselen door je diffuser tussen twee gebruiken door even vanbinnen schoon te vegen met een doekje. Schoonmaakmiddel is meestal niet eens nodig! Let er wel op dat hele vettige oliën soms erg lastig weg te krijgen zijn. In mijn ervaring werken de oliën van Chi en van Boles d’Olor gelukkig allebei prima!

Overig

Tot slot zijn er natuurlijk nog allerlei andere manieren om (etherische) geurolie te gebruiken. Sommige mensen doen een druppeltje op hun hoofdkussen voor het slapengaan, of een beetje door hun schoonmaakmiddel als ze hun huis gaan poetsen. Wat druppels olie in een grote kom met heet water of in je badkuip vormt een fijn stoombad, en etherische oliën kunnen vaak ook prima gemixt worden met body lotion, massage-olie of wasmiddel, zonder dat er irritatie aan de huid ontstaat (maar lees voor de zekerheid altijd even de bijsluiter!). Kortom, de mogelijkheden zijn in principe eindeloos!

Zelf olie maken

Hoewel er allerlei soorten olie te koop zijn, kan het ook ontzettend leuk zijn om je eigen olie te maken! Zo kan je ingrediënten mixen en matchen naar eigen behoefte en inzicht. Er zijn verschillende boeken beschikbaar met uitleg, adviezen en recepten. Je kan vaak zoeken op klacht of werking, maar ook op diverse kruiden en andere ingrediënten. Er wordt altijd duidelijk, stap voor stap beschreven waar een bepaalde olie goed voor is én hoe je hem zelf kunt maken. Hieronder tip ik een paar fijne boeken. Veel maakplezier!

Twee flesjes met geurolie en losse ingrediënten erin, en nog meer losse ingrediënten eromheen
Je kan allerlei kruiden en bloemen gebruiken om etherische olie van te maken
Ontwerp zonder titel (43)

Geurolie en gezondheid

Etherische olie is bij mijn weten nooit ongezond om in te ademen, in tegenstelling tot iets wat rook produceert (zoals wierook). Vaak is het zelfs zo dat de ingrediënten heilzame werkingen hebben, dus is etherische olie juist heel goed voor je! Onthoud wel dat er een verschil is tussen parfumolie en etherische olie. Parfumolie kan de luchtwegen soms wel irriteren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de hoeveelheden waarin je het gebruikt.

Wat voor olie je ook neemt, let altijd op dat je geen ingrediënten gebruikt waar je bijvoorbeeld allergisch voor bent, en dat je de olie niet zomaar direct op je huid gebruikt. Hij kan namelijk nog steeds irritatie veroorzaken, zelfs als hij alleen van pure, natuurlijke ingrediënten gemaakt is. Daarom is het verstandig om olie altijd te verdunnen en voorzichtig te testen op een klein stukje huid, voordat je het meteen door al je bodylotions en wasmiddelen roert.

Overige geurproducten

Roomsprays, amberblokjes, badzout, kruiden, bloemen, geurkaarsen… Er zijn nog allerlei andere manieren om je huis lekker te laten ruiken. De opties zijn eindeloos! Weet je niet zo goed wat nou het beste bij jou past? Of woon je samen met mensen die andere wensen hebben dan jij? Kom gerust eens om persoonlijk advies vragen, dan denken wij met je mee!

CONTACT
Paars badzout in een schaaltje, met ernaast twee flesjes olie en wat bosjes lavendel
Ontwerp zonder titel (44)

Wat is jouw favoriete geurtje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *