In de spotlight: Obsidiaan

Obsidiaan is een vorm van vulkanisch glas waar veel verschillende varianten van bestaan. In dit artikel laten we een paar van de bekendste varianten aan je zien en vertellen we uiteraard van alles over hun fysieke én energetische eigenschappen!

Obsidiaan ontstaat in gebieden waar ooit een actieve vulkaan gestaan heeft, zoals verschillende plekken in Noord- en Zuid-Amerika, maar wordt ook gevonden op plekken waar je het misschien niet zou verwachten, zoals Schotland. De gebergten in Schotland zijn heel oud en hebben miljoenen jaren geleden dus wel vulkanische activiteit gekend. Zelfs de beroemde heuvel Arthur’s Seat in Edinburgh was ooit een echte vulkaan! Obsidiaan is op deze plekken ontstaan doordat lava heel snel is afgekoeld en daardoor gestold is. Bij langzamere stolling of lava met andere samenstellingen, kunnen weer hele andere steensoorten ontstaan.

De bekendste vormen van deze steen zijn zwarte obsidiaan, sneeuwvlok-obsidiaan en apachetraan. Als je goed je best doet kan je meestal een klein beetje door obsidiaan heenkijken, maar niet elke soort is even lichtdoorlatend. Zo is apachetraan best doorschijnend, terwijl sneeuwvlok-obsidiaan dat veel minder is. Zwarte obsidiaan zit daar meestal een beetje tussenin. 

Naast bovengenoemde varianten zijn er nog veel meer, en elke variant brengt nét weer een andere energie met zich mee. Zo is er voor ieder wat wils dus! De belangrijkste eigenschappen per variant lees je hieronder!

In dit artikel...

Zwarte obsidiaan

Deze obsidiaan is, zoals je door de naam al wel verwacht, helemaal zwart. Vaak laat de steen wel een piepklein beetje licht door, maar hoe dikker de steen, hoe moeilijker je er nog doorheen kunt kijken!

Obsidiaan kan bronnen van negatieve energie of straling tegengaan en een beschermende barrière vormen. Het kan een goede steen zijn om in huis te leggen als je je daar niet goed op je gemak voelt, om dat vervelende gevoel uit de ruimte weg te halen. Ook helpt het je mentaal beschermen tegen invloeden van buitenaf; net als labradoriet gaat het overprikkeling tegen, of het gevoel dat je altijd maar de emoties van andere mensen overneemt. Zit jij net lekker in je vel, terwijl iemand in je omgeving heel chagrijnig is? Met dit steentje kan je dat helemaal loslaten en lekker bij jezelf blijven.

Zwarte obsidiaan helpt je om je ware ik te zien, maar is daarbij altijd eerlijk; positieve en negatieve kanten worden allebei zichtbaar. Hierdoor krijg je extra goed inzicht in wie jij precies bent, op welke vlakken je misschien nog iets te leren hebt maar ook waar je talenten en goede kwaliteiten liggen.

Zwarte obsidiaan werkt zeer sterk reinigend, probleemoplossend en inzichtgevend, waardoor het een heel behulpzame steen is als je zware emotionele baggage bij je draagt. Obsidiaan bevordert het oplossen van je problemen en het loslaten van alles wat je tegenwerkt in je leven, maar wel door eerst de confrontatie ermee aan te gaan: Obsidiaan brengt onder andere verdrongen herinneringen of opgekropte emoties naar boven en laat je oude pijn opnieuw voelen zodat je er daarna aan kan werken.

Doordat de zwarte obsidiaan een ware magneet is voor negatieve energie, raden we aan om deze steen regelmatig te reinigen. Dat kan op allerlei manieren. Ontladen kan bijvoorbeeld onder stromend water, in de aarde of met behulp van hematiet. Opnieuw opladen kan in volle maanlicht, zonlicht of met behulp van seleniet of bergkristal. Er zijn ook kant en klare ont- en oplaadsetjes verkrijgbaar.

De energie van zwarte obsidiaan wordt vaak omschreven als vrij heftig; hij wordt dan ook afgeraden bij kleine kinderen of huisdieren. Ook voor volwassenen wordt vaak aangeraden om voorzichtig te zijn; de steen kan heftige emoties naar boven brengen. Voel dus altijd goed bij jezelf aan of je dit momenteel wel aankan, of dat je de steen beter even met rust kan laten. Gelukkig zijn de andere obsidiaansoorten een stuk milder (en daardoor ook prima geschikt voor kids), dus niet getreurd!

Apachetraan

Dit is een lichtere, meer doorschijnende variant van zwarte obsidiaan. Sommige stukjes lijken qua uiterlijk bijna op rookkwarts, terwijl andere toch echt nog wel vrij donker kunnen zijn. De voornaamste regel voor de kracht van obsidiaan is eigenlijk: Hoe donkerder, hoe sterker. De apachetraan heeft dus een wat mildere werking dan de zwarte obsidiaan. Wel raden we nog steeds aan om deze steen regelmatig te reinigen.

Hoewel de apachetraan wel probleemoplossend en reinigend werkt, net zoals de sterkere zwarte obsidiaan, is hij een stuk minder confronterend en heftig. Hierdoor is dit steentje wat geschikter voor alledaagse, relatief kleine problemen. Ook kunnen kinderen deze steen prima gebruiken, omdat hij ze niet snel zal overweldigen.

Naast de algemene werking van zwarte obsidiaan brengt apachetraan nog een aantal eigen werkingen met zich mee: De steen bevordert je inzicht en critical thinking skills, en helpt je met een nuchtere en niet-vooringenomen blik naar je eigen leven (en dat van anderen) kijken.

Sneeuwvlok-obsidiaan

Dit is een obsidiaansoort waar een heleboel vlokjes as in zijn terechtgekomen tijdens het stollen van de lava. Die vlokjes zie je nog steeds zitten en lijken soms net op sneeuwvlokjes, vandaar de naam. De werking van sneeuwvlok-obsidiaan is deels vergelijkbaar met de twee obsidiaansoorten hierboven (reinigend, helpt problemen op te lossen, inzichtgevend) maar door de insluitsels van vulkanisch as heeft deze steen ook nog eigen, unieke eigenschappen.

Deze steen zorgt voor mentale balans, vrede, innerlijke rust, en straalt een algehele zachtheid uit. De steen creëert harmonie in je hoofd én in je huis. Waar de zwarte obsidiaan sterke emoties naar boven kan halen, zorgt de sneeuwvlok-obsidiaan juist weer dat je wat tot rust kan komen en weer wat kan ‘zakken’. Zo keert het evenwicht in je emoties weer terug.

Mahonie-obsidiaan

Ook dit is een heel zachte obsidiaansoort, die op rustige en vriendelijke wijze helpt bij lastige situaties. Hij reinigt, beschermt en bevordert (zelf)inzicht, en helpt bij het loslaten van oud zeer en beperkende factoren. Ook gaat hij een gevoel van onwaardigheid tegen en helpt hij vastzittende energie of emoties om weer wat los te komen. Zo blijf je niet eindeloos malen, maar ontstaat er weer wat lucht. Daarnaast staat mahonie-obsidiaan in verbinding met je tweede chakra en daarmee ook met je seksualiteit, en zeker met een gevoel van vastzitten in oude patronen. Mahonie-obsidiaan kan gebruikt worden om die patronen los te laten en nieuwe, gezonde vormen van seksualiteit bij jezelf te ontdekken.

Drie stukjes regenboog-obsidiaan tegen een witte achtergrond.

Regenboog-obsidiaan

Deze steen is grotendeels zwart en lijkt een beetje op zwarte obsidiaan of zeer donkere apachetraan, maar als je goed je best doet zie je prachtige glinsteringen in alle kleuren van de regenboog. Omdat de steen zo donker is, zijn die glinsteringen niet heel uitgesproken. Maar juist het subtiele maakt deze steen zo ontzettend mooi!

De werking van deze obsidiaansoort is sterk ontspannend en daarom is hij zeer geschikt voor het bereiken van diepe meditaties. Hij neemt stress weg en maakt je hoofd helder. 

Dit waren de bekendste obsidiaansoorten! Je hoort ook wel eens over blauwe obsidiaan, maar dit is een synthetische steen en heb ik daarom niet behandeld in dit artikel. Welke variant vind jij het fijnst? Laat het ons weten!

Net als bij alle andere edelstenen is de werking van obsidiaan niet wetenschappelijk bewezen, maar zijn er veel mensen die wel ervaren dat ze baat hebben bij het gebruik ervan. Als je op zoek bent naar meer uitleg over edelstenen of misschien advies op maat, dan mag je altijd contact opnemen met het team achter bijTARA of onze winkel. Contactformulieren vind je hier!

Omdat obsidiaan – en vooral de zwarte obsidiaan – veel in verband wordt gebracht met thema’s rondom zware problematiek, depressie, traumatische ervaringen etc. vinden we het ook heel belangrijk om nog even te zeggen: Als jij met zulke dingen loopt, of het nou relatief ‘kleine’ of juist hele grote problemen zijn, je kan altijd met iemand praten! Er zijn heel veel professionals op het gebied van mental health die je op weg kunnen helpen. Hoewel het voor sommige mensen al heel helpend is om een steentje bij zich te dragen, is het nou eenmaal geen wondermiddel dat al je problemen zal wegnemen. Vergeet dus niet dat praten met een professional altijd een optie is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *