Affirmaties voor februari

Elke maand pakken wij de mooiste kaartensets of boeken erbij om daar fijne affirmaties, mantra’s en quotes uit te halen. Deze teksten kan je gedurende de hele maand gebruiken als inspiratie of manifestatie. De teksten zijn altijd afgestemd op de tijd van het jaar en de bijbehorende energieën, zodat ze goed meegroeien met wat men gedurende het jaar kan gebruiken. Deze keer is februari 2022 aan de beurt!

Een foto van een heidelandschap met lichte ijzel overal overheen. De zon komt net op, waardoor de lucht oranje kleurt.

Zelf vind ik februari altijd best een lastige maand. De gezelligheid van december ligt alweer achter ons, en ook de frisse nieuwe start van januari begint wat van zijn nieuwigheid te verliezen. De dagen worden al wel langer, maar het weer blijft nog steeds grauw, koud en winters. Elk jaar is dit het moment waarop mijn winterdip het sterkst wordt, om dan gedurende maart pas weer wat lichter te worden. 

Toch kan februari ook een hele mooie, productieve en gezellige maand zijn, en dat is waar ik met deze affirmaties op wil focussen! Het is namelijk ook een maand waarin de liefde gevierd mag worden, waarin gezelligheid en menselijk contact centraal staan (denk bijvoorbeeld aan Valentijnsdag of het begin van Carnaval). Daarmee is het ook een tijd waarin ruimte komt voor dieper contact met jezelf, met je eigen wensen en behoeften.

Hieronder vind je eerst weer wat korte info over bijzondere gebeurtenissen of feestdagen in februari, en daarna een lijstje met edelstenen die heel goed in dit jaargetijde passen. Met die edelstenen kan je zorgen dat jouw energie de hele maand goed in balans blijft. Tot slot vind je natuurlijk weer een aantal hele mooie tekstjes die als mantra’s, affirmaties, manifestaties of gewoon als mooie inspiratie kunnen werken. Doe ermee wat je wilt, er is geen goede of foute manier om met die teksten aan de slag te gaan. Het is helemaal aan jou!

Feestdagen en bijzondere gelegenheden

De maand februari zit misschien niet zo bomvol bekende, westerse feestdagen als bijvoorbeeld december, maar er is alsnog genoeg te beleven! Wereldwijd worden er allerlei feesten gevierd, maar ook hier in Nederland zijn er een paar mooie dagen die we niet kunnen vergeten.

Lampionnen die worden opgehangen tijdens Chinees Nieuwjaar

1 feb – Chinees nieuwjaar

De Chinese kalender loopt anders dan de kalender die wij in Nederland gebruiken. Het Chinese nieuwe jaar begint op de dag van de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende (21 december). Dit jaar begint het jaar van de tijger. Elk jaar hoort bij een dier, en in totaal zijn er 12 dieren. Elke 12 jaar begint het rijtje weer opnieuw. Het feest is niet alleen een nieuwjaarsdag, maar tegelijk ook een lentefeest of lentefestival dat meestal gedurende ongeveer twee weken gevierd wordt. Er bestaan allerlei tradities en gebruiken, maar de bekendste kenmerken zijn bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk, het geven van cadeaus en de drakendans. 

2 feb – Imbolc

Deze feestdag staat eigenlijk voor meerdere dingen, zoals een ploeg- en zaaifeest of een zuiveringsfeest. Het komt voort uit heidense tradities in verschillende delen van de wereld, maar wordt vooral veel in verband gebracht met Keltische achtergronden. Zo is de Ierse godin Brigid een belangrijk figuur tijdens Imbolc. Deze feestdag staat voor de overgang tussen winter en lente. Het is het perfecte moment om de laatste winterversieringen uit je huis op te ruimen en een grote schoonmaak te houden. Daarna is het huis weer helemaal fris en klaar voor een nieuw seizoen. Ook worden vruchtbaarheidsgoden of -godinnen aangeroepen om de aarde weer klaar te maken voor het groeien van nieuwe gewassen.

 

11 feb – Warme truiendag

Dit is natuurlijk niet echt een feestdag, maar wel een mooie traditie. Tijdens warme truiendag wordt aandacht gevraagd voor het milieu, én voor hoe goed veel van ons het hebben. We staan weer even stil bij wat we écht nodig hebben en gaan een dagje relatief back to basics: De verwarming blijft een dagje uitstaan, en in plaats daarvan houden we onszelf warm met onze fijnste, dikste, zachtste truien. Natuurlijk is het helemaal niet erg als je deze traditie liever overslaat, maar voor veel mensen is het een ludieke manier om weer even stil te staan bij onderwerpen zoals het milieu of hoe snel je gewend raakt aan een bepaald niveau van luxe.

14 feb – Valentijnsdag

Veel mensen zien Valentijnsdag als een marketingstrategie om meer chocola en cadeautjes te verkopen. We krijgen een soort superkapitalistisch, Amerikaans beeld voor ogen. Toch kan Valentijnsdag juist ook een heel mooi, spiritueel feest zijn, waarin alle vormen van liefde gevierd morgen worden.

Natuurlijk is het goed om elke dag van het jaar stil te staan bij de liefde die je voelt, maar op 14 februari zetten we deze liefde nog even extra in het zonnetje. Dat kan gaan om romantische liefde, vriendschappelijke liefde, om respectvol contact tussen mensen, maar ook – en dit is niet onbelangrijk – om zelfliefde! Alles mag op deze dag even aan bod komen. 

Een hartje van suiker

27 feb t/m 1 mrt – Carnaval

Tja, Carnaval kennen we allemaal wel. Ook als je het zelf niet viert, kan je er in Nederland meestal niet omheen: Muziek op straat, verklede mensen en vaak een hoop gezelligheid. Vooral in het zuiden van ons land wordt met Carnaval groots uitgepakt. Dit is voornamelijk een Katholiek feest, hoewel er in de loop der eeuwen ook heidense tradities mee verweven zijn geraakt. Carnaval duurt drie dagen, waarin uitbundig gefeest en vaak ook veel gedronken wordt. Daarna begint een periode van vasten die pas 40 dagen later, met Pasen, weer eindigt. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die niet meer vasten, maar die nog wel Carnaval vieren. Dan gaat het meer om de gezelligheid en om de traditie, dan de religieuze betekenis. Voor anderen blijft de religieuze verbinding juist nog heel sterk. Wat in ieder geval centraal staat is de gezelligheid, lekker even los mogen gaan en soms ook op ludieke wijze de draak steken met bekende personen. 

Edelstenen

Zoals ik eerder al schreef is februari een hele geschikte periode om je meer te focussen op contact met de mensen om je heen én met jezelf. Om eens echt te gaan voelen welke behoeftes en wensen iedereen heeft, zonder langs elkaar heen te praten. Heb aandacht voor elkaar, maar heb ook aandacht voor je eigen gevoel. Jouw behoeftes zijn net zo belangrijk als die van anderen. 

Als je jezelf openstelt voor deze verschillende vormen van contact (met de ander en met jezelf) dan zal je merken dat er vanzelf een soort balans in komt. Waar het in eerste instantie misschien lijkt alsof andermans behoeftes haaks op die van jou staan en jullie nooit een compromis zullen vinden, zal na goede communicatie blijken dat er genoeg mogelijkheden zijn. Maar daarin moet je wel goed naar elkaar blijven luisteren.

Er zijn verschillende edelstenen die je kunnen helpen in dit proces. Één van mijn favorieten is de lapis lazuli, die je communicatievaardigheden versterkt en helpt bij het aangaan en onderhouden van contact met andere mensen. Deze steen opent zowel je vijfde als zesde chakra’s (respectievelijk je keelchakra en derde oogchakra), die verbonden zijn met communicatie, eerlijkheid, openheid, inzicht en kennis.

Om juist dieper in contact te komen met je eigen gevoelens kan je de celestien gebruiken. Deze steen bevordert niet alleen contact met gidsen of engelen, maar ook met de diepstliggende stukjes van je eigen ziel. Dit zijn vaak stukjes die wij als mensen wegstoppen omdat we bang zijn dat het ons egoïstisch zou maken, maar daarbij vergeten we vaak hoe belangrijk het is om onze eigen behoeftes ook een plekje te geven. Celestien helpt je om je eigen ziel, samen met je diepste wensen, dromen en behoeftes, weer zichtbaarder te maken.

Naast edelstenen wil ik jullie nog een andere tip meegeven: Zoals ik in het stukje over Imbolc al schreef, is februari een ideale tijd voor een grote schoonmaak in huis. Daarbij heb ik het niet alleen over stofzuigen, dweilen of even flink Marie Kondo-en, maar ook over de energetische reiniging van je leefruimte. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een edelsteen zoals seleniet of bergkristal, voor het gebruik van Floridawater óf voor het branden van bijvoorbeeld witte salie of palo santo. Meer over dit soort reinigingsrituelen kan je in dit artikel lezen (onder het kopje ‘losse kruiden’).

affirmaties

Affirmaties

Deze maand heb ik uit twee kaartensets elk 3 kaarten gekozen. Hier zijn geen uitgebreide uitleg-teksten bij, maar het zijn juist teksten die uitnodigen tot introspectie. Als je de tekstjes leest, wat doen deze dan met je? Welke gedachten en emoties komen er in je op? Er is geen goed of fout antwoord; het is puur iets om even op jezelf te laten inwerken zodat je hopelijk weer wat beter in contact komt met jezelf.

Kaartenset 1: “Geloof in jezelf! – Inzichtkaarten

Deze kaartenset bevat allerlei inspirerende, motiverende quotes. Veel daarvan gaan over het bereiken van doelen, over bereid zijn hard te werken en over jezelf durven zijn, maar er zit van alles tussen. Ik heb er drie verzameld die me passend lijken in februari.

"Wat achter ons ligt en wat voor ons ligt, betekent niets vergeleken met wat in onszelf ligt".

"Je kunt geen groter geschenk geven of krijgen dan gehoor te geven aan je roeping. Je bent ervoor geboren en het doet je ten volle leven".

"Hou van jezelf. Positief zijn is belangrijk, want schoonheid straalt van binnen naar buiten".

Kaartenset 2: “EigenWijsheid – (Zelf)reflectiekaarten

Deze prachtige kaarten zijn van onze mede-Amersfoorter Jolanda Sieders. Elke kaart bevat enkele vragen die je voor jezelf kan proberen te beantwoorden, waarop je kunt reflecteren en die je hopelijk verder kunnen helpen als je ergens in vastloopt.

Dankbaarheid

 • Voor welke drie zaken ben jij vandaag dankbaar?
 • Sta je regelmatig stil bij alle dingen die jou gegund zijn?
 • Waar voel je dankbaarheid?
 • Wat gebeurt er wanneer je dit gevoel oproept?

Verbinding

 • Wat betekent het voor jou om in verbinding te zijn met iemand?
 • Hoe maak jij verbinding met anderen?
 • Hoe voel je dat je in verbinding bent met iemand?
 • Welke verbinding is nodig in deze situatie?

Alleen-zijn

 • Wanneer was je voor het laatst langer dan een halve dag in je eentje?
 • Kun je goed alleen zijn?
 • Wat betekent het voor jou om alleen te zijn?
 • Maak je expliciet ruimte in je agenda om een poosje alleen te zijn?

Neem deze maand lekker de tijd om je hoofd en huis op te schonen, om contact te maken met zowel jezelf als je geliefden, en om je helemaal klaar te maken voor de lente. In maart zal ik uiteraard weer nieuwe affirmaties voor jullie klaarhebben. Tot dan! 

Een veld vol sneeuwklokjes

De bijTARA shop

Handgemaakt, fairtrade en exclusief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *