Affirmaties voor maart 2022

Elke maand pakken wij de mooiste kaartensets of boeken erbij om daar fijne affirmaties, mantra’s en quotes uit te halen. Deze teksten kan je gedurende de hele maand gebruiken als inspiratie of manifestatie. De teksten zijn altijd afgestemd op de tijd van het jaar en de bijbehorende energieën, zodat ze goed meegroeien met wat men gedurende het jaar kan gebruiken. In deze blog vind je de affirmaties voor de maand maart.

In dit artikel...

Wat kunnen we verwachten van de maand maart?

Ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik in maart jarig ben, maar ik vind dit altijd een heerlijke maand. De lente komt eraan! En hoewel maart grotendeels nog een hele winterse maand is, begin je vaak al wel die eerste paar mooie dagen van het jaar te krijgen. Je kan voelen dat er een omschakeling gaande is. 

Veel mensen krijgen behoefte aan een grote schoonmaak, in letterlijke of figuurlijke zin. Met dat laatste bedoel ik dat je vooral je hoofd weer leeg wilt maken, of oude dingen die je niet meer dienen wilt loslaten om ruimte te maken voor mooie nieuwe dingen. Deze opruimdrang kan soms ook juist averechts werken en méér chaos veroorzaken. Zorg er dus voor dat je deze gevoelens in balans houdt!

De (start van de) lente staat bekend als een vruchtbare tijd. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw, waar tijdens de winter natuurlijk niet veel kan gebeuren, maar in de lente kunnen nieuwe gewassen geplant worden. Ook zien we in dit jaargetijde weer de eerste bloemetjes opkomen, zoals narcissen of sneeuwklokjes, en met een beetje geluk binnenkort ook de eerste groene knoppen aan de bomen. 

Ook op andere vlakken is vruchtbaarheid een terugkomend thema; veel diersoorten krijgen jongen in de lente, maar ook mensen kunnen in deze tijd een soort boost voelen in hun behoefte aan intimiteit. Zodra de zon meer gaat schijnen, lijken mensen ineens nog nét een beetje mooier dan ze al waren. En hoewel de eerste rokjesdag of kortemouwendag waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, beginnen we hier onbewust al steeds meer naartoe te leven. Maar vruchtbaar kan ook nog een andere betekenis hebben: Succesvolle business, investeringen die hun vruchten afwerpen, creatieve projecten die tot uiting komen. Al deze dingen beginnen nu weer tot bloei te komen, letterlijk en figuurlijk.

Er worden ook een paar feestdagen gevierd in maart. Binnen het christendom is er bijvoorbeeld carnaval, met daarna de vastenperiode die pas weer eindigt met pasen. Op 17 maart viert men in Ierland St. Patrick’s Day en op 18 maart wordt in grote delen van India Holi gevierd, de hindoeïstische nieuwjaarsdag. Op 20/21 maart is dan de officiële start van de lente (de lente-equinox) en op 27 maart gaat in Nederland de zomertijd weer in.

Dit is een tijd van positief vooruitkijken en het licht van de lente omarmen!

Welke edelstenen kan je het beste gebruiken?

Seizoenswisselingen zijn altijd turbulente tijden. Daarmee bedoel ik niet per se dat er een slechte of vervelende turbulentie is, maar gewoon dat er altijd veel verandert, positief of negatief. Zoals ik hierboven al beschreef worden de dagen langer, gaan planten weer groeien en krijgen veel mensen zin in een grote schoonmaak. 

Voor die grote schoonmaak op emotioneel en energetisch niveau kan je kijken naar groene calciet (helpt bij het loslaten van oude zaken die niet meer goed voor je zijn) of bergkristal (laadt je weer op met een hele frisse, nieuwe, zuivere energie). Ook prehniet is fijn, omdat hij je steunt tijdens momenten van persoonlijke groei.

Voor letterlijke vruchtbaarheid en het bevorderen van fijne, gezonde intimiteit, zijn maansteen en thuliet ontzettend fijn. Voor vruchtbaarheid op het gebied van landbouw, of een gezonde groei van jouw kamerplanten, kan je eens kijken naar groene aventurijn, maar ook hier kunnen maansteen en bergkristal heel fijn zijn.

Als je je huis goed wilt schoonmaken, kan je seleniet gebruiken of een mooie lamp van Himalayazout neerzetten. Zo’n lamp is niet alleen nuttig, maar ziet er ook heel sfeervol uit in je interieur. Seleniet is een sterk zuiverende steen, die de energieën weer helemaal in balans brengt. Ook kan het fijn zijn om een reinigingsritueel uit te voeren met bijvoorbeeld palo santo of Floridawater.

Mooie en nuttige affirmaties voor de maand maart

Deze keer heb ik er weer twee kaartensets bijgepakt. Geheel intuïtief heb ik daar een aantal kaarten uit gekozen. Eerst 8 kaarten per set, die me op het oog al direct aanspraken, en daarna heb ik ze nog eens opnieuw gefilterd tot er per set drie overbleven. Daarbij heb ik nog niet gelet op de betekenissen of de bijbehorende teksten, maar me puur laten leiden door wat de afbeeldingen op de kaarten met me deden. Achteraf zag ik dat ik uit beide sets kaarten heb gekozen waarvan de betekenissen enorm dicht bij elkaar liggen. Als dat geen duidelijke boodschap is, weet ik het ook niet meer!

Kaartenset 1: Inner Compass Cards

Deze set is de afgelopen jaren heel populair, en terecht! Ik vind de kaarten echt prachtig. Modern, maar toch ook met hele traditionele symboliek erin. Deze perfecte mix van traditioneel en modern, oud en nieuw, past naar mijn mening ook goed bij een seizoensovergang. Want is het begin van de lente niet ook een mix van oude en nieuwe dingen? 

De acht kaarten die ik in eerste instantie heb getrokken zal ik niet allemaal toelichten, maar hieronder zie je wel een foto. Daarop kan je zien welke kaarten er naar boven kwamen; zelfs als ik ze nu niet verder behandel, heb je misschien wel bepaalde associaties bij de afbeeldingen of namen. Die kun je naar eigen inzicht nog gebruiken. Ik heb uiteindelijk drie kaarten definitief gekozen, die ik onder de foto’s wel verder zal beschrijven.

Kaart 1 – Zonnetje

“Deze kaart herinnert je aan het feit dat je een prachtig, krachtig persoon bent. Je bent uniek. En perfect! Als je je zorgen maakt of even twijfelt aan jezelf, besef dan dat je precies goed bent zoals je bent. Osho zegt: ‘Het bestaan heeft jou nodig. Zonder jou zou er iets ontbreken wat niemand anders kan invullen. Dat geeft jou waardigheid’. Het is dus eigenlijk volstrekt overbodig om negatief over jezelf te denken. Mocht dat toch gebeuren, achterhaal dan het gevoel dat erachter zit. Achter elke irritatie schuilt namelijk een onvervulde verwachting. Ga bij jezelf na: wat verwacht ik van mezelf? Is dat haalbaar? Is dat terecht? Wees mild voor jezelf, net zo mild als je voor een dierbare zou zijn. Je onvolkomenheden maken jou juist perfect en je foutjes maken je menselijk. je ‘littekens’ sieren je en hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Aan wie jij bent, ontbreekt dan ook niets. Gun jezelf de wereld. Je hebt grenzeloze mogelijkheden. Alleen het beste is goed genoeg voor jou. Jij hoeft niets te verdienen, je bent alles dubbel en dwars waard. Waarom teken je vandaag niet eens een zonnetje op je hand? Zodat je elke keer dat je dit ziet, weer weet wat voor stralend mooi wezen je bent!”

De boodschap op deze kaart is duidelijk: Je mag helemaal jezelf zijn. Wie je ook bent, hoe je leven ook loopt, jij bent fantastisch. Het is grappig, want ik heb deze kaart gepakt vanuit het lentegevoel in mijn hoofd; ik voelde op letterlijk vlak de aanwezigheid van de zon, waardoor deze kaart er voor mij uitsprong. Daarom was ik ook blij verrast met deze prachtige, oh zo belangrijke betekenis. Wij stralen allemaal, net als de zon.

Kaart 2 – De natuur in

“Volgens sjamanen is er maar één ziekte, waarvoor slechts één medicijn bestaat. De ziekte is dat je van jezelf verwijderd bent geraakt; van je lichaam, hart, gevoel, intuïtie, ziel en het grotere geheel. Het medicijn bestaat uit het herstellen van de verbinding met wie je werkelijk bent. Deze kaart wijst je daarvoor in de richting van de natuur. Ga naar buiten, bij voorkeur alleen en echt omringd door niets anders dan natuur. Zonder enige moeite, zonder twijfel en zonder aarzeling heeft alles in de natuur een eigen plek. Hier kunnen we veel van leren. Laat je helen door de krachten en wijsheid die je er tegenkomt. Ervaar eens wat het met je doet als je met je volle aandacht in de natuur aanwezig bent. Misschien is er iets in het bijzonder dat jouw aandacht trekt. Een boom, een bloem, een blaadje of een insect. Maak er contact mee. Ooit was het een zaadje. Er is een heel proces vooraf gegaan om te worden zoals het nu is. Het groeit moeiteloos zoals het moet groeien. Het treurt niet als het regent, het vergelijkt zich niet met de buren, het is niet bang te sterven. Het is er gewoon. En weet je wat het mooiste van dit alles is? Jij bent hier onderdeel van. Jij bent natuur! Neem je plek in. Maak je niet druk. Kom uit je hoofd, verbind je met jezelf en laat je helen door de wijsheid van de natuur.”

Deze kaart heeft ook een heldere opdracht: Neem eens wat tijd weg van je huis, weg van de stad. Weg van stenen, asfalt en beton. Voel de verbinding met de natuur, want die is zó zuiverend. Niet dat er iets mis is met de stad, want daar verbinden we ons weer met mensen, kunst en historie. Maar af en toe heb je die oerverbinding met de natuur echt nodig. Zeker nu de dagen langer worden, is het ontzettend fijn om die verbinding weer vaker te maken. Dus ga eens een eind wandelen of fietsen. Zoek het bos, de hei of het strand op. Laat de natuur jouw wegwijzer zijn.

Kaart 3 – Flow

“Het gaat er in het leven om, je over te geven aan de golven van het bestaan. Te zijn met wat is, of, to go with the flow. Soms overweldigt een golf je, soms surf je erop mee. Als je maar vertrouwen blijft hebben dat er onder dit alles een stroming zit die misschien niet zozeer is wat je wilt, maar wel die je het meeste nodig hebt om je te ontwikkelen. De meest natuurlijke manier van leven is dan ook met de stroom mee. Vanuit die staat gebeurt alles vloeiend, zonder dat je het idee hebt dat je er iets voor moet doen of laten. Vanuit het ego, echter, is er vaak een sterk verlangen om iets te willen bereiken of forceren. Dit blokkeert het moeiteloze stromen. Het blokkeert de werkelijkheid. Telkens als je puur op wilskracht iets wilt bereiken, gebeurt dat vanuit het ego en niet vanuit je werkelijke zielsverlangen. Deze kaart nodigt je uit om de situatie te bekijken vanuit je hart. Als je de moed hebt om de controle los te laten kan het leven zich natuurlijk ontvouwen. Dan zul je merken dat het gaat stromen en jij als vanzelf ontvangt wat je nodig hebt. Dit betekent ook dat je niet per se weerstand hoeft te bieden als iets onherroepelijk negatief voor je lijkt te zijn. Wees flexibel en sta open voor al wat is. Je zult zien dat dingen uiteindelijk op hun pootjes terechtkomen. Dit is hoe het werkelijke leven zich ontvouwt. Niets of niemand is tegen je, behalve misschien jijzelf. Laat de riemen los en vaar mee met de werkelijkheid.”

Ja, meegaan met de golven van het leven. Dat is altijd een belangrijke les om onszelf te herinneren, want we hebben soms de neiging om ons ertegen te verzetten. Maar zeker in periodes met grote energetische veranderingen kan het extra belangrijk zijn om dit te onthouden. Wat er ook op je pad komt, of je er nou rustig aan kan wennen of plotseling een nieuwe kant op geslingerd wordt, verzetten heeft geen zin. Tegen de stroom in varen is heel zwaar, maar als je de stroom eenmaal volgt kan je zelf wél kiezen of je wat meer links of juist rechts wilt aanhouden. En of je misschien even wilt aanmeren om pauze te houden. Dan heb jij de controle!

Kaartenset 2: Intuïtiekaarten voor Elke Dag

Deze kleurrijke set is uitgebracht in 2020 en heeft me sindsdien al veel moois gebracht. Het is er zo eentje die er af en toe eens bij pak, vaak als ik geen specifieke vraag in mijn hoofd heb maar meer op zoek ben naar algemene inzichten voor mijn leven. Ik vind deze kaarten heel prettig voor dat soort algemene sturing, adviezen of inzichten, maar ook voor gerichtere vragen kan hij je zeker helpen.

Ook hier heb ik eerst een selectie gemaakt van kaarten die me aanspraken, en kwam ik geheel toevallig opnieuw op 8 kaarten uit. Die heb ik wederom teruggebracht tot een eindselectie van 3 kaarten, die ik onder de foto’s verder zal toelichten.

Kaart 1 – Natuur

“We zijn allen één met de natuur. Alleen als je je daar bewust van bent, leef je in ware vrede. Het ego is vergeetachtig en als gevolg daarvan lijden we soms. Maar de ziel weet altijd de weg naar huis. De bomen, het weer, de wisseling van de seizoenen, de fasen van de maan – het zijn allemaal stille, constante herinneringen aan ons ware, authentieke zelf.”

Hier koos ik, onbewust, opnieuw een kaart over het belang van de natuur. Hier gaat het niet alleen om de natuur opzoeken, maar juist ook om herinneren dat jij onderdeel bent van de natuur. De natuur zit in jou, en in alles om ons heen.

Kaart 2 – Zon

“Vind je dat je de vreugde en het licht van de zon verdient? Vertrouw je de zon? Ben je bereid het zonlicht binnen te laten? Ben je bereid om jezelf en anderen te zien baden in dat licht? Verlichting, inzicht en wedergeboorte zijn mogelijk en de zon helpt je daarbij. Zink weg in haar energie, zuig de warmte op en zeg ja tegen haar uitgestoken hand.”

Niet te geloven hè? Ik had duidelijk de lente in mijn kop, want ik pakte opnieuw een kaart over de zon, zonder dat ik er erg in had. Deze gaat, in tegenstelling tot die uit de Inner Compass set, meer over de letterlijke zon. En wát een mooi tekstje hoort erbij! Want natuurlijk verdien jij de vreugde en het licht van de zon. Dus ga er de komende maanden van genieten! Voel dat zonnetje op je gezicht, zoek de warmte op, gun het jezelf.

Kaart 3 – Creativiteit

“Creativiteit is de frequentie waarop je het best functioneert. Wanneer je daarmee op één lijn zit, is die energie de basis van alles wat je wilt doen, bereiken en presteren – niets is onmogelijk. Je wordt gevoed en bent energetisch klaar om alles wat je wilt in je leven te verwezenlijken.”

Hier voel ik echt weer de verbinding met die lente-achtige vruchtbaarheid. En dan heb ik het niet over planten, jonge diertjes of baby’s, maar over creatieve projecten die hun vruchten afwerpen. De energie die je in een project stopt, komt er dubbel zo sterk weer uit. Jouw creativiteit wordt deze maand extra gevoed, en omgekeerd voedt deze creativiteit jouw successen. Welke successen dat zijn, dat is natuurlijk helemaal aan jou!

Dat waren de affirmaties voor deze maand! Helaas twee dagen later online dan ik graag had gewild, maar ik beging een klassieke fout: Op 28 februari dacht ik nog tijd te hebben, omdat ik éven was vergeten dat februari natuurlijk een korte maand is. Oeps! Maar hier zijn de dan alsnog. Hopelijk kan je de affirmaties weer op een fijne manier toepassen. Tot volgende maand!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *