Bereid jezelf voor op een goede yogasessie

Door Lisanne van Superyoga

Het beoefenen van je yoga practice gaat misschien niet altijd van een leien dakje. De ene keer heb je een heerlijk ontspannen sessie en de andere keer eindig je de les minder opgelucht dan je had gehoopt.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe jij je yogasessie ervaart. Om een goede practice te hebben kun je hier bewust op inspelen door een aantal voorbereidingen te doen en stil te staan bij een aantal zaken.

Tijdstip en yogastijl

Het tijdstip waarop jij je yogasessie uitvoert kan veel effect hebben op de productiviteit van de sessie. Voeg daaraan toe de yogavorm die je beoefent en je zult merken dat de combinaties hierin voor verschillende effecten kunnen zorgen.

Een yogales in de ochtend werkt fijn als je rustig wakker wilt worden. Stijve spieren opwarmen is bij een ochtendyoga sessie zeker productief. Yogavormen die Yin van aard zijn zoals Yin Yoga kun je kiezen als je voorkeur uitgaat naar een kalme start van de dag en het rustig opbouwen van het opwarmen van je spieren. Een meer intensieve yogavorm zoals bijvoorbeeld Vinyasa Yoga in de ochtend is ook een optie als je spieren in de ochtend niet te stijf zijn. Na de practice kun je een energieke start van je dag ervaren. 

Als je in de avond een yoga practice uitvoert, is het goed om te bedenken dat je misschien al een lange (werk)dag achter de rug hebt. Als je lichaam dan wat vermoeid aanvoelt is het slim om een kalme yogavorm te kiezen. Een hele intensieve yoga practice na een lange dag kan net te veel vragen van je lichaam waardoor je niet tot rust komt tijdens je practice. Uiteraard zijn deze factoren altijd persoonsgebonden en is het slim om eens te experimenteren met verschillende tijdstippen als dat mogelijk is in je schema.

Hoe is je gemoedstoestand?

De gemoedstoestand waarin je je bevindt op het moment van het uitvoeren van je yogasessie heeft effect op hoe goed je practice verloopt. Zit je hoofd vol met allerlei afleidende gedachten? Of ervaar je een helder hoofd? Met een vol hoofd kan het moeilijker zijn om je te focussen op het uitvoeren van de yoga-oefeningen. Het uitvoeren van bijvoorbeeld dynamische yoga-oefeningen kan in dit geval zorgen voor afleiding in je hoofd omdat je met je volle aandacht bezig moet zijn met de juiste uitvoering van de yoga pose. Een meditatieve yoga-oefening kan je ook helpen om meer naar binnen te keren en het hoofd leeg te maken.

Wees in het nu tijdens je practice

Dit willen we onbewust nog weleens onderschatten, maar in het nu zijn tijdens het beoefenen van yoga is belangrijk om bij jezelf naar binnen te kunnen keren en het uiterste uit je sessie te halen. We zijn al snel geneigd om qua mindset in de toekomst te leven en al bezig te zijn met wat we, in dit geval na onze yogales, nog moeten doen of op de planning hebben staan. Hierdoor verlies je de connectie van 100% aanwezig zijn in waar je op dat moment mee bezig bent. Bij een goede focus in het nu ervaar je een betere yogasessie en kun je meer de diepte in. Een helder hoofd en een verhoogd bewustzijn zijn belangrijk om in het nu te zijn. Kundalini yoga kan je helpen bij het activeren van je bewustzijn.

Let op je ademhaling

Een belangrijk onderdeel van yoga is de ademhaling. Probeer hier goed op te letten tijdens het uitvoeren van de yoga poses. Door je bewust te worden van je eigen ademhalingspatroon kun je hierop inspelen en beter de oefeningen uitvoeren waardoor je een effectieve en ontspannen yogasessie zult hebben. Binnen yoga zijn er veel pranayama’s te vinden die je kunnen helpen bij het reguleren van je ademhalingspatroon.

Waarom beoefen je yoga?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hebt besloten om aan yoga te doen. Herinner jezelf aan wat de reden is dat je met yoga gestart bent. Als je er een doel mee wilt behalen, denk hier dan aan. Dit geeft een goede boost van motivatie en zal je helpen bij het vergroten van een positieve yoga sessie.

Yogaproducten

Om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, kun je gebruikmaken van verschillende yoga-artikelen. Een yogamat is uiteraard de eerste stap. Er zijn verschillende yogamatten met verschillende specificaties. Afhankelijk van welke yogastijlen je merendeels beoefent kun je een matchende yogamat aanschaffen.

Ter ondersteuning van het lichaam zijn er verschillende yoga-accessoires die een handig hulpmiddel zijn bij het uitvoeren van yoga-oefeningen die de nodige spanning of flexibiliteit van je lichaam vragen. Een yogabolster, yogawiel en een yogablok worden veel gebruikt. Je kan deze producten onder het lichaam plaatsen om zo te zorgen dat je langer en gemakkelijker in staat bent om in de houding te blijven.

Op zoek naar fijne yogaproducten? Kijk eens op de webshop van Superyoga óf op de Tara webshop

Lisanne | SuperYoga

Lisanne | SuperYoga

Lisanne hecht veel waarde aan een gebalanceerd leven waarbij voeding en lifestyle feilloos op elkaar aansluiten. In 2013 besloot ze het roer om te gooien en gezond te worden. Daaruit ontstond haar webshop Superyoga waar niet alleen heel veel yoga- en meditatieproducten te vinden zijn, maar ook gezonde recepten en tips voor een gezond leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *