Praktische Filosofie - deel 2

Door Louis Staalberg

Eerder vertelde Louis Staalberg al wat over zijn werkgroepen praktische filosofie voor senioren en de insteek die hij daarbij hanteert. Dat artikel lees je hier. In dit tweede deel weidt hij nog iets verder uit over de werkwijze van zijn groepen.

Wat belemmert ons te zijn wie we in essentie (kunnen) zijn?

Het grootste obstakel is onwetendheid, c.q. onbewustheid. Met name onwetendheid over onze ware aard en daarbij een functionerend laag bewustzijnsniveau. Over onze ware aard of essentie liggen verscheidene deklagen of sluiers. Deze individuele omhulsels bestaan uit:

  • De sluier van het fysieke lichaam en de identificatie ermee dat zegt: “we zijn ons lichaam”.
  • Kennis zegt ons: “we hebben een lichaam”.
  • De sluier met het gevoel dat zegt: “we zijn ons gevoel”.
  • Kennis zegt ons: “we ervaren gevoel in ons”.
  • De sluier met gedachten, de geest (mind) zegt ons: “we zijn onze gedachten, mind”.
  • Kennis zegt ons: “we hebben gedachten, de mind is ons instrument”.

Kortom: we zien deze aspecten voor écht aan, d.w.z. we identificeren ons ermee, en vergeten zo wat onze ware aard is. Het is dan zaak om zicht te krijgen, bewust te worden van ons onjuist denken.

Daarnaast hebben we een geconditioneerde geest. Dat wil zeggen: we reageren vanuit een geprogrammeerde geest. Een geest die vol zit met ideeën, meningen, opvoeding, milieu invloeden enz. Alles vanuit een verleden meegegeven. We nemen ‘gekleurd’ waar, we zien niet wat er echt plaatsvindt.  We hebben de werkelijkheid naar ons ideeën beeld al ingevuld. Daarnaast projecteren we veel zo niet alles buiten ons. Dat belet ons te komen tot zelfonderzoek.

Onze instrumenten/gereedschappen

“Ken Uzelf” begint met zelf-waarneming en zelf-herinnering. Daarmee werpen we een licht op onze innerlijke processen. Met meditatie brengen we ook licht op de verborgen processen uit voornamelijk het verleden. Met name de zaken die nog niet verwerkt zijn.

Van groot belang is dat we een waakzame aandacht gaan ontwikkelen en gaan hanteren. Hoe? Door in het heden en hier in dit moment aanwezig te zijn. Een hulpmiddel is je aandacht te vestigen op je ademhaling.

Door de stilte te beoefenen ontstaat er een stiltepunt in jezelf, een ruimte waarmee je je kunt verbinden. Dit leidt je naar de Waarnemer of Getuige bewustzijn, waarmee je een neutrale observator wordt van het gebeuren buiten en in je.

Kennis (Gnosis) bestuderen is belangrijk maar dient samen te gaan met het oefenen en toepassen in je dagelijks leven. Kennis wordt een doorleefde werkelijkheid voor je.

Weet dat de kwaliteit van je inspanningen belangrijk is voor onze vorderingen op het spirituele pad.

Is na het lezen hiervan je interesse gewekt? Er zijn nog plekken over in de werkgroepen! Meer informatie over de seniorengroepen en de contactgegevens van Louis Staalberg  vind je hier!

Louis Staalberg

Louis Staalberg