Lichaamsgerichte Coaching

De Jolyn van tien jaar geleden zou zeer waarschijnlijk straal langs Tara Boeddha zijn gelopen. Hooguit hebben gedacht: “Oh, mooie boeddha voor op het toilet” of “Wat komt er voor lucht uit die winkel?”. Tien jaar geleden had ik weinig met spiritualiteit, zelfontplooiing en zingeving. Had ik ‘geen tijd’ om te gronden, omdat ik altijd op mijn tenen door het leven ging. Hoog op de tenen. Met hoge spierspanning en hoog opgetrokken schouders. Hoge verwachtingen van mezelf en van anderen. Mijn aandacht hoog gecentreerd op alleen mijn hoofd en denken, alsof de rest van mijn lichaam er niet bij hoorde. Mijn ademhaling hoog en weinig connectie met wie ik in wezen ben.

Jolyn

Tot ik mezelf nét iets te vaak tegen was gekomen. Was het in de zoveelste date die nergens op uit liep, in de zoveelste ochtend voor een tentamen waarin ik van de stress boven de pot hing,  of door de continue aanwezigheid van ‘vage klachtjes’. Heel wat dokter bezoekjes verder en nooit kwam er echt iets ernstigs uit. In de basis heel prettig natuurlijk, maar als je je zo ellendig voelt en pijn hebt wil je ook horen dat er een reden voor is en dat je niet gek bent. Telkens kwam een witte jas weer op hetzelfde uit: het zit tussen de oren. Ik dacht dus écht dat ik gek was en als bij toverslag werden de klachten niet minder, maar nog veel erger.

Ineens kwam het moment dat ik er helemaal klaar mee was. Ik ging op zoek naar iemand zonder witte jas en dompelde mezelf onder in allerlei vormen van zelfontwikkeling die te maken hadden met het lichaam, zo kwam ik uit bij het lichaamsgericht coachen. Er ging een wereld voor mij open. Wij mensen geven zo veel reacties op dingen die er gebeuren die automatisch lijken te komen, waar wij geen invloed op hebben of begrijpen waarom we iets doen. Door het allemaal alleen maar vanuit cognitief aspect te bekijken kun je geen contact maken met het onbewuste stuk van jezelf. Zo heb ik nooit begrepen waarom ik me soms alleen kon voelen in een grote groep mensen, ik dicht sloeg wanneer iemand me confronteerde of waarom ik altijd ‘maniertjes’ had om elke man in mijn leven vakkundig weg te jagen zo gauw het serieuzer werd.

Om daar antwoorden op te krijgen moet je gaan voelen. En man, wat heb ik gevoeld. Waar het doorbreken van patronen me ergens compleet over kon nemen in een soort van dieptepunt dat me angstig maakte, had het ergens ook een bijna verslavende uitwerking op me. Dat klinkt misschien raar, maar zo veel los te maken wat jaren vast heeft gezeten brengt eerst alles uit evenwicht, maar zorgt daarna voor ruimte en positieve verandering en dat gedeelte maakt dat je het aandurft om meer en meer stukjes van jezelf aan te kijken.

Ik heb zo veel ontdekt over mezelf: Ik heb behoeftes, die ik tegenwoordig woorden kan geven. Ik heb soms een andere mening dan de mensen met wie ik praat en die durf ik te delen. Waar ik vroeger dacht alleen de emoties verdriet en blijheid te hebben kom ik ineens vrachtladingen aan verschillende gevoelens tegen. Dat ik boos kan worden zonder disproportioneel te ontploffen had ik jaren geleden ook niet geloofd. Nu durf ik een keuze te maken die goed voelt voor mij, ook al betekent dat dat een ander daar iets van vindt. Ik heb zelfs grenzen, woehoe, wie had dat gedacht?

Met lichaamsgerichte coaching kom je weer dichter bij jezelf

Om daar antwoorden op te krijgen moet je gaan voelen. En man, wat heb ik gevoeld.

De praktijk van Jolyn heet 'Warana', vernoemd naar een soort waterschildpad

En het mooiste van alles is dat ik heb gemerkt dat door dit avontuur met mezelf aan te gaan dat ik veel beter ben in het contact leggen met het lichaam dan ik ooit had gedacht. Zo goed zelfs dat ik er mijn werk van heb gemaakt en mijn eigen lichaamsgerichte coachingspraktijk heb, waar ik mensen leer om de connectie te leggen tussen het niveau van denken, emotie en fysiek voelen. Waar ik mensen laat ervaren dat er zo veel intelligentie, herinnering en heling in het lichaam schuilt. Dat het lichaam vaak wel aangeeft wat je te doen hebt, dat het alleen zaak is om daar ook naar te leren luisteren. Dit doe ik door middel van allerlei technieken die gericht zijn op contact met het lichaam maken, haptonomie, energetisch lichaamswerk, ademcoaching, bio-energetica, maar ook door het voeren van verdiepende gesprekken en het doen van (familie)opstellingen. Wat ik zo mooi vind aan dit werk? Dat moment waarop iemand dat ‘aha’ moment heeft en er dingen op hun plek vallen, waarna ze zeggen: ‘Ik snap er niks van. We hadden het over iets dat nu speelt en door me op mijn adem te concentreren en contact te maken met een bepaalde plek in mijn lichaam voelde ik een herinnering opkomen van heel lang geleden. Ik weet niet waarom, maar dat klopt bij elkaar.’ Het hoofd weet dat vaak niet, maar het lichaam herinnert zich alles.

Tegenwoordig loop ik bijna wekelijks binnen bij Tara. Altijd even de sereniteit van de wierrook inhalerend bij binnenkomst. Elke keer word ik er opnieuw geïnspireerd, is het door een boek, een kaars, een steen, een kaart of gewoon door de energie die er hangt. En soms denk ik dan nog even terug aan dat meisje van tien jaar geleden, dat op haar tenen voorbij snelde, en hoe ze gegroeid en gegrond is en het leven van nu haar zoveel beter past.

Benieuwd wat lichaamsgerichte coaching voor jou kan betekenen? Neem eens een kijkje op de website van Jolyn!

Jolyn van Gameren

Jolyn van Gameren

Jolyn van Gameren is lichaamsgericht coach in regio Amersfoort, vanuit haar eigen praktijk 'Warana'. Lichaamsgerichte coaching helpt patronen te doorgronden van ademhaling, spierspanning, houding, gedrag of gedachten die mogelijk invloed hebben op hoe je in het leven staat.

1 gedachte over “Lichaamsgerichte Coaching”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *