Affirmaties en intenties voor oktober

Afgelopen maand zocht ik een aantal fijne affirmaties uit om gedurende de maand september naar te leven. Deze maand wil ik opnieuw zoiets doen, maar heb ik de affirmaties uitgebreid met wat extra dingen: Fijne edelstenen die je deze maand zullen helpen en algemener advies over de energieën die deze maand voelbaar zullen zijn.

Daarnaast heb ik natuurlijk ook weer een aantal kaarten getrokken om deze maand als affirmaties te dienen. Deze affirmaties vind je onderaan dit artikel. De betekenissen en symbolen van de kaarten kan je deze maand in je achterhoofd houden en gedurende de maand gebruiken om je energie in balans te houden.

Hiernaast staat een kleine inhoudsopgave; als je alleen geïnteresseerd bent in één onderdeel, kan je daar direct naartoe. Hopelijk helpt dit artikel je om een fijne, rustige, evenwichtige oktobermaand te hebben. 

Enjoy!

In dit artikel...

Tradities in oktober

Veel mensen leven deze maand toe naar bepaalde feesten of tradities. In Nederland zijn we wel bekend met Halloween, hoewel het hier vaak niet zo groots gevierd wordt als in bijvoorbeeld Amerika, maar er zijn wereldwijd nog allerlei andere herfst- en winterfeesten die aan het einde van oktober gevierd worden. De hele maand oktober wordt dan gebruikt ter voorbereiding voor die feesten en om er mentaal alvast naartoe te leven.

Samhain is een nieuwjaarsfeest, waarmee het begin van de winter werd aangekondigd. Het wordt  in verschillende Keltische landen (o.a. Ierland, Schotland, Wales) op 31 oktober en de nacht naar 1 november gevierd. Die datum stond niet altijd zo vast, omdat er vroeger in deze Keltische traditie een andere kalender gebruikt werd dan wij nu gebruiken. Deze ging meer uit van de standen van de maan rondom de aarde, in plaats van de aarde om de zon. Ook betekende deze datum dus het begin van de winter, terwijl wij het tegenwoordig zien als middenin de herfst. Ook in niet-Keltische landen wordt Samhain binnen bepaalde groepen nog wel gevierd. Vaak wordt daarbij een vreugdevuur gestookt en soms ook gedanst. Tijdens Samhain wordt veel nadruk gelegd op de cycli in de natuur: Het vergaan van de seizoenen, maar bijvoorbeeld ook van leven en dood staat centraal.

In andere delen van de wereld wordt aan het begin van november een vergelijkbaar feest gevierd, maar met hele andere tradities en achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan Día de Muertos, wat voornamelijk in Mexico gevierd wordt. Dit is letterlijk de Dag van de Doden, waar de overledenen vereerd worden, en het wordt gevierd op 1 en 2 november.

Het Halloween zoals wij het kennen is vooral populair in Amerika. Ook hier is de link met de dood te zien, hoewel de sfeer tegenwoordig in veel bredere zin ‘spookachtig’ is geworden. Ook heksen, zombies en allerlei andere figuren zijn niet meer weg te denken uit de moderne Halloweentraditie. Toch is dit eigenlijk gewoon een aftakking van Samhain, wat als het ware is meegenomen door de settlers met Keltische achtergrond die naar het westen waren getrokken. Gedurende de eeuwen is de traditie natuurlijk flink vervormd, deels door de culturele invloed vanuit Mexico.

Zoals je ziet zijn er wereldwijd dus verschillende feesten die aan het einde van oktober worden gevierd. Wat ik hierboven heb beschreven is natuurlijk maar een klein deel; er zijn ongetwijfeld nog veel meer herfst- of winterfeesten die in dezelfde periode gevierd worden. Het punt is vooral dat we in de maand oktober allemaal een beetje naar deze seizoenswisseling toeleven. Voor ons is de zomer nu écht afgelopen en begint deze plaats te maken voor herfst, voor de Kelten betekende dit het begin van de winter. Deze seizoensverandering zorgt ook voor een verandering in onze energie, en dat kan weer even wennen zijn na de zomer. Wat je kan doen om hierin mee te gaan, vertel ik hieronder!

Veranderende energie in oktober

Eind september is de herfst begonnen. In de maand na deze omschakeling van nazomer naar herfst, staan ons weer verschillende dingen te wachten in het leven. Zomerjurkjes maken nu echt plaats voor sjaals en truien, het groen van de bomen wordt stukje bij beetje oranje, en onze energie begint langzaam wat te zakken.

Waar september ons de energie gaf om aan iets nieuws te beginnen (nieuw schooljaar, nieuwe baan, nieuwe hobby, nieuwe sportschool, nieuwe creatieve projecten) is oktober juist een maand waarbinnen die nieuwigheid er een beetje af begint te raken. Nu komt het punt dat deze ‘nieuwe’ dingen onderdeel worden van onze routine; er komt gewenning. Dat geeft rust, want nu ontvangen we niet meer constant nieuwe prikkels.

Laat jezelf ook lekker in die rust zakken, sta het toe. Deze maand ontstaat er ruimte voor fijne, kalmerende meditaties. Voor jezelf wat meer terugtrekken, bijvoorbeeld met een goed boek en een pot hete thee. Geef jezelf ook de ruimte om af en toe alleen te zijn. Ga lekker de natuur in en geniet van de veranderende kleuren om je heen, maar snuif ook eens de geur op van het bos in deze tijd. Er zijn weinig dingen zo verfrissend en kalmerend tegelijkertijd, als de aardse geur van de bosgrond in de herfst.

Een belangrijk thema in deze periode is niet te veel van jezelf vragen. Sta het jezelf juist ook eens toe om rust en geborgenheid te vinden, zonder altijd maar voor anderen te willen zorgen! Nu de dagen korter worden is het extra belangrijk om goed op je eigen energieniveau te blijven letten. Kernwoorden voor de komende maand zijn: Geborgenheid, warmte, ademruimte, self care

Er wordt gezegd dat er verschillende manieren zijn om energieën in je op te nemen of door te voeren. Je zou bijvoorbeeld kosmische energie opvangen via je kruin (vandaar ook dat daar je meest spirituele chakra zit), en juist aardse energie via je bekken (je basischakra). Beide soorten energie draag je in je, maar de balans kan natuurlijk per moment verschillen. Gedurende de lente en zomer staan we meestal meer open voor de kosmische energie terwijl de herfst bij uitstek een seizoen is om goed te aarden, om met beide benen stevig op de grond te gaan staan en contact te gaan maken met onze planeet.

Edelstenen voor deze maand

Als je op zoek bent naar een edelsteentje dat goed bij dit seizoen past, zou ik de rode jaspis aanraden. Dit is voor mij een echte herfststeen, die het naar binnen toe keren en contact maken met de aarde goed symboliseert. Hij bevordert daarnaast daadkracht en helpt je om 100% voor je doelen te gaan.

Zelf vind ik dit prettig omdat de herfst voor mij vaak een soort gevoel meebrengt van nergens meer zin in hebben. Door de kortere dagen en het koudere weer, heb ik bijvoorbeeld helemaal geen zin meer om naar de sportschool toe te gaan; ik blijf veel liever thuis op de bank hangen. Maar ja, ik had mezelf toch echt als doel gesteld om wél te blijven sporten. Jaspis helpt daar ontzettend goed bij, omdat hij je vastberadenheid en wilskracht een boost geeft.

Tot slot heeft de rode japis een mooie aardse, herfstige kleur, wat de verbintenis van zijn beschermende, aardende en kalmerende energieën extra kracht bijzet.

Naast de rode jaspis is de agaat een mooie toevoeging, met name de rode en oranje varianten, zoals de rode streepagaat, maar ook de ‘gewone’ botswana-agaat is al ontzettend fijn. Agaat werkt, net als de japis, heel aardend en hij schept balans, zowel fysiek als mentaal en energetisch. Daarnaast werkt agaat beschermend en laat hij je veilig en geborgen voelen. Samen met de jaspis vormt ie een supercombinatie voor deze herfst!

Affirmaties voor oktober

Net zoals vorige maand heb ik ook nu weer een aantal kaarten getrokken die de maand oktober zullen symboliseren. Ze geven ons een leidraad die we deze maand kunnen gebruiken om op de beste manier met onze energie om te gaan. In dit geval zijn het geen echte affirmaties, maar meer bepaalde gevoelens die met de kaarten worden uitgedrukt. De kaartensets die ik deze keer gebruikt heb, zijn de Rackham Tarot en de Illuminated Tarot.

Rackham Tarot
Illuminated Tarot

Rackham Tarot

Voor de Rackham Tarot zijn allerlei kunstwerken en illustraties van Arthur Rackham (1867 – 1939) verzameld. Rackham werkte veel met pentekeningen en was vrij terughoudend in zijn kleurgebruik. Hij is onder andere bekend van zijn illustraties bij de sprookjes van Grimm, Peter Pan en Alice in Wonderland. De makers van deze tarotset hebben de standaardbetekenis van tarotkaarten gebruikt om de meest bijpassende kunstwerken erbij te zoeken, en daarna is de betekenis van elke kaart verder ‘doorgegroeid’ om de elementen van de afbeeldingen beter te reflecteren. De afbeeldingen zijn dus niet speciaal voor deze set gemaakt, maar de set is juist bij bestaande afbeeldingen gemaakt. In het bijbehorende instructieboekje (Engelstalig in mijn geval) staat steeds een korte uitleg bij elke kaart.

Kaart 1: 9 of Pentacles

“Avoiding company. Refusing guests. Happiness in solitude with no guilt. Choose the companions you really want.”

Deze kaart maakt het duidelijk dat je soms ontzettend goed kan opladen door even alleen te zijn, of in ieder geval alleen samen met een paar van de allerbelangrijkste mensen. Het blijft natuurlijk heel persoonlijk of dit bij je past, want sommige mensen laden juist op door sociale contacten. Het belangrijkste is dat je goed bij jezelf voelt wat je nu nodig hebt, en dat je je niet schuldig voelt als je ervoor kiest om wat tijd voor jezelf te nemen.

Kaart 2: 3 of Wands

“A situation at rest. Successes slowing down temporarily. Assess your achievements so far and determine your next step.”

Hierbij moet ik meteen denken aan alle mensen die in september begonnen zijn met iets nieuws, zoals een nieuw schooljaar, nieuwe cursus of nieuwe baan. Waarschijnlijk begin je ondertussen wat te wennen aan deze nieuwe situatie en voelt het niet meer constant heel nieuw. Daardoor kan je nu wat meer rust nemen en goed reflecteren op hoe het gaat. Na een poosje opladen zal je daarna weer met frisse moed aan iets nieuws kunnen beginnen (of lekker doorgaan met hetgeen waar je nu mee bezig bent, natuurlijk)!

Kaart 3: 4 of Swords

“Rest and respite, a temporary release from worries. Find a peaceful spot where you can take sanctuary for a while.”

Bij deze tekst zie ik meteen een heerlijk idyllisch beeld voor me: Een knus huisje met een brandende open haard, waar iemand voor zit die zichzelf in een dekentje heeft gewikkeld, met een stomende pot thee ernaast en een goed boek in de hand, terwijl de regen tegen de ramen tikt. Voor veel mensen is dat natuurlijk helemaal niet iets waar ze rust en ontspanning uithalen, dus jouw ideale rustplek mag er natuurlijk heel anders uitzien dan die van mij. Gun het jezelf in ieder geval om zo’n rustplek te vinden (of desnoods zelf te creëren). 

Illuminated Tarot

Deze bijzonder geïllustreerde set tarotkaarten laat veel aan je eigen interpretatie over, doordat er in het bijbehorende boekje geen hele lappen tekst bij de kaarten staan, maar slechts korte steekwoorden. Ik heb al eens een review geschreven van deze set, die je hier kan vinden.

Kaart 1: 4 of clubs

Solid foundations, stability, celebrations 

Deze kaart gaat over stabiliteit en zekerheid. Hoewel het begin van de herfst voor sommige mensen een heel onstuimige periode kan zijn, is het juist ook een tijd om stil te staan bij zaken als: Wat betekent het wooed ‘thuis’ voor jou? Welke dingen zorgen ervoor dat jij je in balans voelt? En hoe ga je om met dingen die je uit balans brengen? Daarnaast nodigt deze kaart je uit om de dingen te vieren die je leven fijn, veilig en stabiel maken. Wees je bewust van deze dingen en laat je dankbaarheid daarvoor ook zien.

Kaart 2: 2 of hearts

Balance, moderation

Hier zien we weer het woordje balans, iets wat ik ook al aanhaalde bij het stukje over edelstenen voor deze maand. Het is namelijk een maand waarin je je balans weer moet zien terug te vinden, mocht je die in de onstuimige septembermaand een beetje verloren zijn. Verder zien we hier het woord moderation staan, wat letterlijk zoiets betekent als ‘met mate’. De boodschap hier is dat te veel nooit goed is, en dat een zekere terughoudendheid soms dus enorm kan helpen. Dit kan betrekking hebben op allerlei gebieden; het belangrijkste is dus om te proberen altijd de balans te bewaren in je leven.

Kaart 3: King of diamonds

Generosity, happiness found in nature or spirituality

Deze kaart nodigt je uit om de schoonheid te zien in immateriële zaken zoals spiritualiteit, en om te genieten van wat de natuur je brengt. Ik schreef het eerder al, maar het is echt een heerlijk seizoen om af en toe eens naar het bos te gaan en daar te genieten van de veranderende natuur. Maar ook vanuit huis kan je hier al van genieten: We wonen gelukkig in een land waar relatief veel groen is, ook binnen woonwijken. Kijk eens naar de bomen, de struiken, het gras, en geniet van de vele verschillende kleuren die er voorbij komen. Door hier bewust naar te kijken, zul je ontdekken dat je vanzelf een stukje meer van de wereld gaat houden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *