In de spotlight: Agaat

Een plaatje van een stuk agaat tegen een transparante achtergrond

In de wereld van (edel)stenen en kristallen bestaan een heleboel verschillende soorten, maten, structuren en kleuren. Sommige stenen lijken best veel op elkaar en anderen helemaal niet. Ook zie je soms dat er edelsteen’families’ bestaan, zoals de beryl (waar onder andere aquamarijn, morganiet en smaragd toe behoren) en de jaspis (met bijvoorbeeld heliotroop, mokaiet en rode jaspis). Deze families bestaan dan uit verschillende kleur- of structuurvarianten waarvan de chemische samenstelling dicht bij elkaar ligt. 

Misschien wel de bekendste edelsteenfamilie is de agaat. Er zijn niet alleen verschillende varianten met ‘agaat’ in de naam (boomagaat, mosagaat, crazy lace agaat) maar ook steensoorten waarvan je misschien niet eens wist dat het ook agaatsoorten waren (zoals carneool of chalcedoon). In dit artikel vertel ik je meer over deze prachtige stenenfamilie én over de energetische werking van elke soort!

Knop naar het verkoopscherm van botswana-agaat op de Tara webshop
Botswana Agaat
Knop naar de verkooppagina van de mosagaat op de Tara webshop
Mosagaat
Knop naar de verkooppagina van de chalcedoon op de Tara webshop
Chalcedoon
Knop naar de verkooppagina van de carneool op de Tara webshop
Carneool

Abrikoosagaat

Deze variant staat bekend om haar prachtige roze-oranje kleur. Vandaar ook de naam, want deze steen lijkt inderdaad wel een beetje op de kleur van een abrikoos! Eigenlijk is dit een variant van de botswana-agaat (daarover lees je verderop meer) met een heerlijke zachte, rustgevende energie. De energie van deze steen is wat subtieler dan bij sommige andere agaatvarianten. Daarom is dit ook een zeer geschikte steen voor kinderen die wel een beetje rust of balans kunnen gebruiken.

Boomagaat

Deze steen is meestal opaak wit (maar soms een beetje doorschijnend) en bevat donkergroene aders. Die aders kunnen soms op boomtakken, mos of algen lijken, vandaar dat men deze steen boomagaat is gaan noemen.

Deze steen belichaamt vooral de aardende werking van de agaat en is uitermate geschikt voor het terugbrengen van balans en evenwicht in verschillende facetten van je leven. Bovendien versterkt deze steen je eigen (wils)kracht en doorzettingsvermogen en gaat hij negativiteit tegen.

Botswana Agaat

Dit is verreweg de meest bekende agaatsoort. Als mensen het over agaat hebben zonder erbij te specificeren welke soort ze hebben, is het hoogstwaarschijnlijk deze. Hij is te herkennen aan zijn bijzondere gestreepte structuur. De steen is niet echt doorschijnend maar ook niet opaak; meestal zit hij er een beetje tussenin. Qua kleur kan de botswana-agaat allerlei kanten op, maar grijstinten zijn het meestvoorkomend.

De botswana-agaat biedt een sterk kalmerende werking en zorgt voor meer balans in lichaam, geest en ziel. Daardoor kan de steen ook helpen om je gedachten of emoties rustig op een rijtje te zetten en er met een rationele en nuchtere blik naar te kijken. Daarnaast is de agaat een goeie beschermer, die net als labradoriet kan helpen om overprikkeling tegen te gaan en afstand te houden van de overweldigende emoties die andere mensen soms op je kunnen overbrengen. Ook staat de botswana-agaat bekend als ideale steen voor tijdens de zwangerschap, omdat hij zowel moeder als kind beschermt en bijdraagt aan een goed verloop van zowel zwangerschap als geboorte.

Carneool

Deze oranjerode agaatsoort heeft, in tegenstelling tot de meeste andere varianten, helemaal geen kalmerende werking. Dit steentje zit juist bomvol energie, levensvreugde en de daadkracht om grote klussen aan te pakken! Als je je wat neerslachtig of vermoeid voelt, is dit dé steen om weer hernieuwde energie en motivatie te krijgen. Daarnaast bevordert deze steen seksualiteit en kan hij vuurtjes helpen aanwakkeren die al een poosje op een laag pitje hebben gestaan. 

We hebben al eens een heel artikel over de carneool geschreven, waar nog veel meer info in staat. Die vind je hier!

Een mandje vol carneool trommelstenen

Chalcedoon (Blue Lace Agaat)

De chalcedoon heeft meestal een hele unieke paarsblauwe kleur. Er bestaat ook een Aqua Chalcedoon, waarvan de kleur wat meer richting groenblauw gaat. Die tweede soort wordt vooral veel in sieraden gebruikt, terwijl de ‘gewone’ chalcedoon eerder als losse (trommel)steen verkocht wordt. Ook hier zijn vaak weer hele herkenbare streepjes te zien, waardoor er geen twijfel over kan bestaan dat dit een agaatsoort is. 

Chalcedoon staat sterk in verbinding met je keelchakra en bevordert daarmee ook je communicatievaardigheden. Je leert hierdoor je gevoelens beter te uiten naar de mensen om je heen, in plaats van emoties op te kroppen of weg te duwen. Ook zorgt chalcedoon voor een stabiele, nuchtere houding in het leven en helpt hij je om je eigen pad te volgen. 

Daarnaast geeft chalcedoon een supergoede boost aan je creativiteit. Nieuwe originele ideeën bedenken, toffe projecten opstarten, en ook je communicatievaardigheden inzetten om deze ideeën vervolgens met anderen te delen, daar is dit steentje echt perfect voor! 

Crazy Lace Agaat

Deze agaat kenmerkt zich door de chaotische streepjes, cirkels en andere structuren die erin zichtbaar zijn. Waar sommige agaatsoorten uit één of twee kleuren bestaan, is de crazy lace agaat vaak allerlei kleuren door elkaar. Grijs, roze, rood, oranje, soms zelfs groenig of blauwig. Omdat deze steen zo’n mengelmoes is van kleuren, zou je denken dat zijn energie misschien ook nogal chaotisch of overweldigend zou zijn, maar niets is minder waar. Deze steen brengt juist zowel energetisch als lichamelijk alles in balans!

Voel je je moe, dan geeft de crazy lace agaat je energie. Ben je juist onrustig of hyperactief? Dan brengt hij je weer tot rust. Deze steen brengt everwicht terug in alles waar je het nodig hebt. Daarnaast brengt hij vooral de zonnige kant van het leven naar boven, zodat je er echt van kan genieten.

Mosagaat

Ook hier hebben we weer een steen waar de naam eigenlijk al voor zichzelf spreekt: Deze variant is grotendeels doorschijnend met allerlei insluitsels die eruitzien als mos of algen. Meestal zijn die insluitsels donkergroen, maar ze kunnen ook bruin, grijs, wit of oranje zijn.

Mosagaat staat bekend als dé steen bij een nieuw begin. Nieuwe baan, nieuw huis, nieuwe onderneming, nieuwe relatie, nieuw project, nieuwe levensfase… Wat je ook voor uitdagingen aangaat in het leven, dit steentje zal je daarbij helpen. Zo kan je sneller wennen aan deze nieuwe situatie en raak je niet overweldigd. 

Net als bij andere varianten brengt mosagaat rust, evenwicht en een nuchtere, rationele denkwijze. Ook is dit een fijne steen voor het versterken van je immuunsysteem en het oplossen van verkoudheidsklachten zoals snotterigheid, hoesten of keelpijn.

Rode Streepagaat

Dit steentje is één van mijn persoonlijke favorieten. Eigenlijk is dit ook weer een variant van de botswana-agaat, met extreem veel streepjes en cirkeltjes, maar hij heeft kleuren die meer bij de carneool passen. Van dieprood naar vurig oranje, met witte en zwarte details, deze steen heeft ontzettend veel karakter.

Net als de carneool kan hij je energie bieden op momenten dat je je moe voelt, hij houdt je warm op momenten dat je het koud hebt en heeft net als andere soorten botswana-agaat een positieve invloed op je seksualiteit. Hij versterkt passie, levensvreugde, wilskracht en daadkracht. Toch heeft deze steen óók de evenwichtige werking die de agaat kenmerkt. Als je zelf namelijk al heel hoog in je energie zit, kan deze steen je nog steeds tot rust brengen en de balans doen wederkeren.

Dat waren acht van de meest bekende soorten agaat. Welke is jouw favoriet?

Als je nou interesse hebt in een mooie agaat voor in huis, of een kleintje om bij je te dragen, kan je op onze webshop alvast een paar producten vinden, maar lang niet alles staat online. Onze volledige collectie vind je in onze winkel in Amersfoort, maar je mag ook altijd even een mailtje sturen als je wilt weten wat we allemaal op voorraad hebben!

Zelf kan ik een (botswana-)agaatschijf echt aanraden. Er zijn bijbehorende houdertjes waarmee je er een waxinelichtje achter kunt zetten, waardoor je extra kan genieten van de mooie streepjes en kleurtjes van je steen. Zo heb je niet alleen een steen in huis met een prettige werking, maar ook nog eens een mooi stuk ter decoratie in je inrichting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *