Je huis reinigen met

Witte Salie & Palo Santo

Zowel witte salie als Palo Santo (heilig hout) zijn hele bekende producten om je huis, aura of edelstenen mee te reinigen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt om negatieve energieën te verdrijven. In dit artikel leggen we je graag wat meer uit over het gebruik van deze producten, én over waar ze vandaan komen. 

Verantwoord geoogst

In verschillende delen van Noord-Amerika wordt gedroogde witte salie al eeuwenlang gebruikt door verschillende Native American stammen om negatieve energieën te verdrijven. Ook wordt het cadeau geven en krijgen van witte salie gezien als een zegen. Onze witte salie komt uit Californië en wordt daar in contact met de lokale bevolking én met respect voor de natuur geplukt. 

Ons Heilig Hout komt uit het Andes-gebied in Zuid-Amerika. Daar wordt enkel sprokkelhout opgeraapt. Er worden dus geen bomen voor gekapt! Ook worden er regelmatig nieuwe Palo Santo bomen bij geplant en vindt alle handel met de lokale bevolking 100% Fair Trade plaats.

Palo Santo stokjes

De geur

Palo Santo wordt na het oogsten 4 tot 10 jaar gerijpt. Pas dan komt de geur goed vrij. Mensen ervaren deze geur vaak als heel fijn en zacht. 

Salie heeft van zichzelf al een sterkere geur. Door een uniek drogingsproces wordt de salie nog veel geuriger dan verse salie. Veel mensen vinden de geur van salie vrij intens en scherp. Daardoor werkt hij wel sterker dan de Palo Santo, maar vindt niet iedereen het fijn om te gebruiken.

In beide gevallen raden we altijd aan om je ramen en deuren even open te zetten nadat je je reinigingsritueel hebt uitgevoerd. Zo kunnen niet alleen de negatieve energieën je huis uit, maar blijft ook de geur minder lang hangen.

Een witte salie smudge stick in een houten bakje

Reinigen, hoe doe je dat?

Salie is verkrijgbaar als losse blaadjes of als smudge stick. Je kiest zelf welke vorm jij het handigst vindt. Losse blaadjes leg je in een vuurvast schaaltje of schelp, terwijl je een smudge stick in je hand kan vasthouden.

In beide gevallen steek je de salie aan, wacht je eventjes tot het goed brandt, en blaas je het daarna weer uit. De salie zal nu blijven smeulen, en de rook die daarbij vrijkomt wordt gebruikt voor het reinigingsritueel.

Palo Santo kan op dezelfde manier worden aangestoken en weer uitgeblazen. Het is vrij hard hout, waardoor het niet lang uit zichzelf blijft branden. De ervaring leert dat je Palo Santo wat vaker tussendoor moet aansteken. Het voordeel hiervan is dat je niet snel te veel zult gebruiken.

In beide gevallen heb je meestal maar een klein beetje nodig. Als je je hele huis wilt reinigen, loop je met de smeulende salie of hout door het gebouw heen. Zorg ervoor dat de rook in alle hoeken terechtkomt, en heb wat extra aandacht voor alle deurposten en drempels. Zodra de rook overal geweest is, ben je klaar. Voor het reinigen van spullen zoals edelstenen, of voor iemands aura, geldt dat je de rook er ongeveer een minuut lang omheen kan verspreiden. Het helpt om daarbij in een cirkel te blijven bewegen, zodat de rook er van alle kanten goed bij kan komen.

Als je klaar bent met de Palo Santo, gaat hij meestal vrij snel vanzelf uit. Je kan het stokje nog even op een vuurvast schaaltje laten rusten tot hij is afgekoeld. Salie gaat meestal niet uit zichzelf uit, dus dat moet je zelf doen. Je kan het uitdrukken in wat zand, maar onder de kraan houden werkt ook. Onthoud dan wel dat de salie helemaal droog moet zijn voordat je hem opnieuw kan gebruiken!

Wees altijd voorzichtig met brandbare materialen en laat ze nooit onbeheerd achter! Let ook op dat je je huis altijd goed blijft ventileren. Ook wordt het gebruik van salie afgeraden tijdens de zwangerschap.

Andere producten

Je kan een reinigingsritueel zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Sommige mensen willen bijvoorbeeld de vier elementen bij elkaar brengen door hun salie in een abaloneschelp te branden en een zwanenveer te gebruiken om de rook te verspreiden. Hoe jij invulling wilt geven aan een reinigingsritueel is heel persoonlijk, dus volg vooral je gevoel!

Vind je het naderhand nog een beetje stinken in huis, dan kan je altijd nog een lekker wierookstokje of etherische olie gebruiken. Die bestaan in allerlei geuren, dus er is voor ieder wat wils!

Vragen?

We schreven al eerder een uitgebreide gids over wierook, geurolie en nog veel meer. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen wierook uit India, Nepal en Japan? En hoe bepaal je wat het beste bij jou past? Dat lees je allemaal hier!

Heb je verder nog vragen over het gebruik van deze producten? Je mag ons natuurlijk altijd een berichtje sturen, of spreek één van onze collega’s eens aan in de winkel. We denken altijd graag met je mee! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *