Liever voor jezelf zijn door lichter te leven

Ik spreek veel vrouwen die het moeilijk vinden om liever voor zichzelf te zijn. Ze geven veel van hun tijd en aandacht weg aan anderen. Thuis, op het werk, aan vrienden, familie. Herken je dat? Je hebt dit altijd zo gedaan en voelt goed aan wat je omgeving nodig heeft. Maar langzaam aan wordt het een automatisme om wel lief te zijn voor anderen, maar jezelf te vergeten. En dat maakt het soms wel heel druk in je hoofd of moe in je lijf. En dat voelt zwaar.

Jezelf uit de automatische piloot halen en lichter leven zorgen ervoor dat je stapje voor stapje liever voor jezelf wordt. Je stopt even met wat je aan het doen bent en voelt hoe het met je gaat, waardoor je makkelijker weet waar jij behoefte aan hebt en óók doet wat goed is voor jou. En dan bedoel ik bijvoorbeeld: lichter in plaats van zwaar, of meer aandacht voor energiegevers dan energievreters. Want wie zegt dat jíj al die dingen moet doen? Die vreters kun je prima delen, verdelen of minder doen. Loslaten hoeft niet meteen, want dat voelt te groots. Dus ook dat houd je licht door ze minder te doen, dat is genoeg. Stapje voor stapje verminderen klinkt ook makkelijker dan in een keer loslaten. En als je er wel aan toe bent, laat je los.

De tekst gaat verder onder de foto

Foto ter decoratie - een hand gaat door een korenveld terwijl de zon achter het veld ondergaat

Lichter leven kun je ook bekijken vanuit het licht van jezelf. Jouw kracht die je misschien niet altijd laat zien, omdat je voelt dat dit mensen afschrikt. Of die je wel voor anderen inzet, maar niet voor jezelf. Je bent er veel voor anderen geweest, hebt voor ze gezorgd en ze gekoesterd. Nu is het tijd om dit ook aan jezelf te geven. Daar ben je aan toe, je voelt dat die ommekeer mag komen. En daarom mag je ook je gevoeligheid meer naar buiten laten komen. Misschien zelfs wel je hooggevoeligheid. Het kan zijn dat je het wel eens ervaren hebt als een belemmering, maar nu begin je steeds vaker te merken dat dit ook jouw kracht is. Als jij gemakkelijk je zintuigen inzet of eerder dingen opmerkt of aanvoelt, maak daar gebruik van. In positieve zin, want dat maakt je leven ook lichter. Omarm je zachte kracht.

Als je dat niet doet, dan geef je te veel van je energie weg. Dat leidt tot vermoeidheid en merk je meteen. Want als je thuis komt van je werk, heb je nergens meer zin in of puf voor. Je zet je gevoeligheid de hele dag in en dat is mooi, want je voelt ook veel aan. Maar het put je ook uit, omdat je geen energie, liefde en tijd overhoudt voor jezelf. Of om thuis iets leuks te doen. Dan is het goed om je gevoeligheid, je kracht meer te verdelen over de dag. En ook bij jezelf houdt door vaker even in te checken bij jezelf, rustig adem te halen en de vraag te stellen ‘Hoe gaat het met me?’. Zo word je liever voor jezelf en voelt je dag een stuk lichter.

Wat wil jij verminderen of juist laten zien van jezelf, zodat het leven lichter voelt voor jou?

Tip 1: Begin je dag met een ademhalingsoefening in de ochtend: 10x diep in via je neus (je buik bolt op) en uit via de mond (je buik trekt in). Je adem is een grote energiebron en als je daar elke morgen gebruik van maakt, voel je je opgeladen, krachtiger en lichter.

Tip 2: Als je de ademhalingsoefening koppelt aan een ritueel dat je toch al hebt in de ochtend – bijvoorbeeld je ontbijt, dan is het makkelijker om zo’n oefening in je dag in te passen en vol te houden. Je zet ook meteen een positieve intentie voor de dag.

Deze tekst is een gedeelte uit het PosiYou InspiratieDoeBoek van Yura Boerma. Yura schreef al eerder een artikel voor bijTARA. Dat artikel vind je hier.

© Yura Boerma | PosiYou | info@posiyou.nl | https://www.posiyou.nl/ |

Yura Boerma

Yura Boerma

Zelfzorg & work-life coach voor vrouwen die op zoek zijn naar meer grip op hun leven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *