Het reinigen van edelstenen en kristallen

Edelstenen en kristallen reinigen. Wat is dat? Waarom doen we het? En hoe moet je ze reinigen? Op deze vragen ga ik in dit artikel antwoord geven. 

Het reinigen van edelstenen en kristallen is een manier om de positieve werking van de stenen te behouden of om heel letterlijk het vuil te verwijderen. Er zijn twee vormen van reinigen, je hebt energetisch en fysiek. 

Energetisch reinigen
Energetisch reinigen betekend dat je de energie in de steen neutraliseert. De negatieve energie wordt uit de steen verwijderd zodat de positieve werking weer volledig benut kan worden. Dit wordt ook wel op- en ontladen genoemd.
Voor het reinigen bestaan verschillende methodes. 

-Ontladen
Voordat je een steen oplaadt moet je hem eerst ontladen. 
Hematiet wordt gebruikt voor het ontladen van je edelsteen of kristal. Door je steen in een schaaltje te leggen met kleine hematiet steentjes wordt de negatieve energie opgenomen en neutraliseert de steen zich. Hematiet werkt aardend, beschermend en harmoniserend. Het stimuleert wilskracht, vastberadenheid en levenslust. 

Ontladen kan ook onder stromend water. Wat belangrijk is om te weten is dat niet alle stenen even goed tegen water kunnen. Zo zijn er stenen die door water kunnen breken, barsten of hun kleur en glans verliezen.

Hier een lijstje met stenen die niet tegen water kunnen:
-Seleniet
-Magetiet
-Malachiet
-Calciet
-Angeliet
-Lapis-lazuli
-Turkoois

Ontladen kan ook in de aarde. Begraaf de steen in de aarde en laat het 24u zitten. 
Hierdoor raakt hij de negatieve lading kwijt. Deze methode kan gebruikt worden op alle stenen. 

Witte salie en palo santo hout hebben ook een reinigende werking. Bij het branden kan je de steen in de rook houden, de rook zorgt er voor dat je steen zich ontlaat. 

– Opladen
Seleniet en bergkristal hebben beide een sterk zuiverende werking. 
Door je edelsteen of kristal op seleniet of bergkristal te leggen laadt de steen op en wordt de positieve werking geoptimaliseerd. 

Maanlicht is een goede manier om je stenen op te laden. Door de stenen een nacht in het maanlicht te leggen wordt de balans hersteld. 1x in de maand is het volle maan hier komt zoveel energie vrij dat je stenen echt een boost krijgen. 

Fysiek reinigen
Met fysiek reinigen bedoelen we letterlijk het verwijderen van vuil van je stenen. Een edelsteen of kristal fysiek schoonmaken kun je het beste doen met een stofdoek. Deze mag een beetje vochtig zijn. Ook kun je water gebruiken pas hierbij op dat je geen stenen onder water houdt die daar niet tegen kunnen. 

Er is geen goed of fout als we het hebben over reinigen. Volg vooral je gevoel en geniet van de prachtige werking van edelstenen en kristallen.

1 gedachte over “Het reinigen van edelstenen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *